Γιατί η Renault ποντάρει στην επιτυχία του Mobilize Duo

Στη δεύτερη προσπάθειά της στον τομέα της μικροκινητικότητας, η Renault ευελπιστεί σε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς θεωρεί πως πλέον το περιβάλλον είναι κατάλληλο για οχήματα όπως το Mobilize Duo.

Γράφει: TopGear 27 Δεκεμβρίου 2022

Το Mobilize Duo αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα της Renault να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό τετράτροχο μετά το Twizy το 2012. Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως στην προκειμένη περίπτωση, είναι πως παρά την μέτρια εμπορική πορεία του τελευταίου, η Renault εκτιμά πως πλέον οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει και πως το νέο της μοντέλο θα έχει σαφώς υψηλότερες πωλήσεις.

Για το λόγο αυτό, η παραγωγή του Mobilize Duo θα ανέρχεται στις περίπου 17.000 μονάδες ετησίως. Όπως αναφέρουν στελέχη της γαλλικής εταιρείας, πλέον οι ανάγκες για car-sharing, αστικές παραδόσεις αγαθών και οχήματα που μπορούν να οδηγηθούν χωρίς να απαιτείται άδεια κυκλοφορίας έχουν αυξηθεί.

Γιατί η Renault ποντάρει στην επιτυχία του Mobilize Duo

Το Mobilize Duo, το οποίο θα κατασκευάζεται στο Μαρόκο, μοιράζεται περίπου το 10% των εξαρτημάτων του με το Twizy, κυρίως το σωληνωτό πλαίσιο και τα καθίσματα τύπου μοτοσυκλέτας μπροστά και πίσω, αλλά ο υπόλοιπος σχεδιασμός έχει βελτιωθεί σημαντικά, όπως αναφέρει η Renault. Σε αντίθεση με το Twizy, το Duo διαθέτει κανονικές πόρτες, αερόσακο, αφρώδες υλικό στη βάση των καθισμάτων και κλιματισμό.

Θα είναι διαθέσιμο μέσω εταιρειών car-sharing και θα ενοικιάζεται σε εταιρείες ή ιδιώτες, όμως οι λιανικές πωλήσεις δεν βρίσκονται στα άμεσα πλάνα. Θα υπάρχει και μια έκδοση αποκλειστικά για επαγγελματίες που θα ονομάζεται Bento με έναν αποθηκευτικό χώρο ενός κυβικού μέτρου στο πίσω μέρος.

Το αρκετά ιδιαίτερο Twizy τράβηξε τα βλέμματα όταν κυκλοφόρησε το 2012, με τις ετήσιες πωλήσεις να ξεπερνούν αρχικά τις 9.000 μονάδες. Αλλά μετά από χρόνια πτώσης των πωλήσεων, το Twizy παραγκωνίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο της ηλεκτροκίνησης για τη Renault. Τώρα, με την άνοδο του car-sharing, τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ρύπων και την αύξηση του κόστους των νέων αυτοκινήτων, η μικροκινητικότητα δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η Citroen παρουσίασε το 2020 το Ami και ήδη έχει προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγής του που πλέον βρίσκεται στα επίπεδα των 50.000 μονάδων. Παράλληλα η Stellantis, ανακοίνωσε μια αντίστοιχη έκδοση της Opel με την ονομασία Rocks-e και της Fiat με την ονομασία Topolino.

Αναζήτηση κερδών μέσω car-sharing

Η έλευση του Duo συνοδεύεται από ενθουσιασμό στις τάξεις της Renault, καθώς όπως φαίνεται στηρίζει πολλά στα προγράμματα διαμοιρασμού αυτοκινήτων (car-sharing), το περιβόητο εγχείρημα που πάντως μέχρι στιγμής, για τις περισσότερες εταιρείες είναι ζημιογόνο. 

H συνέχεια στο TopGear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος