Τα καλύτερα αυτοκίνητα του 2023

Όπως τα είδαμε στο αμερικανικό Esquire.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 29 Δεκεμβρίου 2023

Το 2023 τα αυτοκίνητα είχαν να κάνουν με τη φινέτσα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούσαν τρόπους για να κάνουν τα υπάρχοντα μοντέλα καλύτερα, ταχύτερα, πιο πολυτελή, πιο αποδοτικά. Σίγουρα υπήρχαν και ακραίες περιπτώσεις που "έσπασαν το καλούπι": η Lambo κατασκεύασε ένα off-road θηρίο, το Sterrato. Η Honda κυκλοφόρησε ένα φορητό σκούτερ που μπορεί να μεταφερθεί σαν χαρτοφύλακας, αλλά ως επί το πλείστον όλα αφορούσαν στη σταθερή βελτίωση.

Η κορυφαία επιλογή του αμερικανικού Esquire, η Corvette eRay, είναι η καλύτερη μορφή ενός μοντέλου που πρωτοπαρουσιάστηκε κατά τη δεκαετία του '50. Είναι η απόλυτη έκφραση της αμερικανικής μυϊκής δύναμης στη σύγχρονη εποχή: ηλεκτρική, ακατέργαστη, εκρηκτική ταχύτητα, τυλιγμένη σε ένα επιθετικό πακέτο με αρκετά χαμηλή τιμή, ώστε να σε κάνει να κοιτάξεις ξανά.

Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που διακρίθηκαν φέτος, από ευρύχωρα road trippers, μέχρι ηλεκτρικά, που εστιάζουν στην τεχνολογία, προσφέρουν το καθένα κάτι διαφορετικό, αλλά τα ενώνει μια μοναδική ιδιότητα: αν καθίσεις πίσω από το τιμόνι οποιουδήποτε από αυτά, σου εγγυόμαστε ότι θα αποκτήσεις ένα πλατύ χαμόγελο.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς - Corvette eRay

Τα καλύτερα αυτοκίνητα του 2023Esquire US

Η τολμηρή κίνηση της Chevrolet να αλλάξει την Corvette σε διάταξη μεσαίου κινητήρα προκάλεσε διαμάχη μεταξύ των fans, αλλά το μοντέλο C8 που προέκυψε αποδείχθηκε επαναστατικό. Η Corvette eRay, το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2023 για το αμερικανικό Esquire, συνδυάζει έναν V8 495 ίππων με έναν ηλεκτροκινητήρα 160 ίππων, επιτυγχάνοντας την εκπληκτική απόδοση των 655 ίππων και χρόνο για 0-100 στα 2,5 δευτερόλεπτα. Αυτός ο υβριδικός κινητήρας, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά υβριδικά οχήματα που καταναλώνουν αποδοτικά καύσιμα, δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση για μέγιστη απόδοση. Πέρα από την ταχύτητά της, η eRay διαθέτει πρωτοφανή άνεση, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα για το εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο.

Off-Road της Χρονιάς - Lamborghini Huracán Sterrato

Lamborghini Huracán SterratoEsquire US

Η πλαγιολίσθηση με μια Lambo, ειδικά τη Huracán Sterrato, που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν, μοιάζει παράνομη και πανίσχυρη, καθώς προσφέρει επαναστατικές συγκινήσεις. Παρά τις εσωτερικές προειδοποιήσεις, τη στιγμή που εξαπολύεις τους 600 ίππους της στον χωματόδρομο, η εμπειρία είναι κομψή και συναρπαστική. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: γιατί να περιοριστεί η παραγωγή μιας τέτοιας αυτοκινητιστικής δύναμης σε μόλις 1499 μονάδες;

Επανακυκλοφορία της Χρονιάς - Acura Integra Type S

Acura Integra Type SEsquire US

Αν καθίσεις στο κόκπιτ του νέου Integra, η νοσταλγία σε περιβάλλει, θυμίζοντας τον προκάτοχό του από τις αρχές της χιλιετίας. Η προσαρμοσμένη εφαρμογή, ο κινητήρας με τις υψηλές στροφές και η ρετρό ατμόσφαιρα απηχούν το παρελθόν, αλλά ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 2,0 λίτρων με τους 320 ίππους, το χειροκίνητο κιβώτιο έξι ταχυτήτων και το εκλεπτυσμένο εσωτερικό το κάνουν να ξεχωρίζει. Το Integra Type S παντρεύει άψογα τη νοσταλγία με την ωριμότητα.

Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς - Lucid Air Grand Touring

Lucid Air Grand TouringEsquire US

Με εκπληκτική εμβέλεια 830 χιλιομέτρων, το Lucid Air ξεπερνά άλλα αντίστοιχα EV, υποσχόμενο ελευθερία στα ταξίδια. Πέρα από την εντυπωσιακή του αυτονομία, αυτό το προσεκτικά κατασκευασμένο αυτοκίνητο ξεχωρίζει ως το πιο ελκυστικό EV, διαθέτοντας ευρυχωρία επιπέδου Bentley σε όλα τα καθίσματα. Το Lucid Air Grand Touring όχι μόνο προκαλεί φουτουριστικές συγκινήσεις, αλλά προσφέρει επίσης μια βελούδινη, απολαυστική και σέξι οδηγική εμπειρία.

Σπορ Αυτοκίνητο της Χρονιάς - Aston Martin DB12

Aston Martin DB12Esquire US

Η σειρά DB της Aston Martin, ξεκινώντας με την εμβληματική DB9 το 2003, υπερβαίνει τα όρια των απλών συλλεκτικών αντικειμένων και εξελίσσεται σε διαχρονική αυτοκινητική τέχνη. Η DB12, ξεπερνώντας το μείγμα σπορ και κομψότητας της DB11, γοητεύει με ένα εκλεπτυσμένο εσωτερικό και χειριστήρια αφής. Δεν είναι απλώς ένα πολυτελές καταφύγιο (διαθέτει ηχοσύστημα Bowers + Wilkins), καθώς διαπρέπει για τη συναρπαστική και πλήρως αποκρίσιμη οδηγική εμπειρία που προσφέρει, διαθέτοντας έναν διπλά υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα V8 4,0 λίτρων που αποδίδει 671 ίππους. Μεταβαίνοντας αβίαστα από την επιθετική οδήγηση σε ομαλή περιήγηση, είναι ένα πολύπλευρο αριστούργημα πάνω σε τροχούς.

Μεγάλο SUV της Χρονιάς - Mercedes GLS450

Mercedes GLS450Esquire US

Το GLS450, ένα τρομερό Big SUV, είναι ιδανικό για επικά ταξίδια με την οικογένεια ή τους φίλους σου. Στο ευρύχωρο εσωτερικό του, που φιλοξενεί άνετα επτά άτομα, θα μπορούσες ακόμα και να παίξεις τένις. Με κινητήρα έναν στιβαρό V6 3,0 λίτρων και 375 ίππων, αυτό το SUV, με κατανάλωση στα 19 mpg στην πόλη και 24 mpg στους αυτοκινητόδρομους, απαιτεί συχνές στάσεις για βενζίνη. Ωστόσο, η ομορφιά της GLS450, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, κάνει αυτά τα διαλείμματα απόλαυση.

Compact Σπορ Αυτοκίνητο της Χρονιάς - BMW M2 Coupe

BMW M2 CoupeEsquire US

Η M2, που μοιάζει με κορμί σκιέρ, δένει άψογα με τον οδηγό. Με βάρος 3.800 κιλά, αυτό το κουπέ κινείται σε δρόμους με στροφές, επιδεικνύοντας το ευέλικτο σύστημα διεύθυνσης της σειράς M. Ο διπλά υπερτροφοδοτούμενος 3-λιτρος εν σειρά εξακύλινδρος κινητήρας των 453 ίππων, σε συνδυασμό με ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, επιταχύνει στα 100 km/h σε λιγότερο από τέσσερα δευτερόλεπτα, προσφέροντας απαράμιλλη οδηγική απόλαυση. Παρά την πρόσφατη κριτική της BMW για τον σχεδιασμό, η αισθητική της Μ2, που ενσωματώνει τις εμβληματικές γρίλιες, εμφανίζεται εκπληκτικά ταιριαστή, ακόμη και χαριτωμένη.

Πολυτελές Αυτοκίνητο της Χρονιάς - Mercedes EQS AMG

Mercedes EQS AMGEsquire US

Το EQS AMG, εξελίσσεται από το ντεμπούτο του 2021 και βελτιώνει τα δυνατά του σημεία. Η οθόνη MBUX Hyperscreen και η καλύτερη ανάρτηση απογειώνουν την οδηγική εμπειρία. Με το πακέτο AMG Dynamic Plus να ανεβάζει την ισχύ στους 751 ίππους, το αυτοκίνητο εκτοξεύεται από τα 0 στα 100 σε τρία δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας τη Lamborghini Sterrato. Ενώ η εξωτερική σχεδίαση παραμένει πιθανός τομέας προς βελτίωση, το EQS AMG στέκεται ως ένα ηλεκτρικό σπορ σεντάν που προκαλεί την Tesla και εστιάζει στις λεπτομέρειες.

Καλύτερο Αυτοκίνητο για Ταξίδι - Lincoln Corsair PHEV

Lincoln Corsair PHEVEsquire US

Ως ιδανικός σύντροφος σε ένα ταξίδι, το Corsair PHEV της Lincoln υπερέχει σε τρία μέτωπα: γρήγορη επιτάχυνση, χωρίς υπερβολική κατανάλωση καυσίμου, αποδοτικότητα με μια πινελιά ενθουσιασμού και ένα ισορροπημένο επίπεδο άνεσης που δεν ξεφεύγει από την υπερβολική πολυτέλεια. Ο υβριδικός κινητήρας του παρέχει ομαλά 266 ίππους, προσφέροντας κατανάλωση 30+ mpg, ενώ το διακριτικό, σχεδόν παλιομοδίτικο πολυτελές εσωτερικό εξασφαλίζει ένα αναζωογονητικό ταξίδι.

Δίτροχο της Χρονιάς - Honda Motocompacto

Honda MotocompactoEsquire US

Το Honda Motocompacto, μια σύγχρονη επανακυκλοφορία του αρχικού Motocompo, εμφανίζεται ως ένα ηλεκτρικό, πτυσσόμενο θαύμα. Με βάρος 41,3 κιλά δεν είναι πάρα πολύ ελαφρύ, αλλά είναι εξαιρετικά εύχρηστο. Με εμβέλεια 19 χιλιομέτρων και χρόνο πλήρους φόρτισης 3,5 ώρες, μεταμορφώνεται σε βαλίτσα από το σύμπαν του Wall-E. Αν και δεν είναι "δαίμονας ταχύτητας", φτάνει τα 24 χλμ/ώρα σε επτά δευτερόλεπτα. Είναι η χαρά της οδήγησης, πάνω σε μια βαλίτσα, που θυμίζει παιδικές φαντασιώσεις. Μια μοναδική και νοσταλγική μορφή αστικής κινητικότητας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας