Όλοι οι 'μονομάχοι' του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2024 ξεκινάει στις 2 Μαρτίου. Εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις μέχρι τότε.

Esquire Team
Γράφει: Παύλος Κρούστης 06 Φεβρουαρίου 2024

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1 2024 θα είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο σε διάρκεια έως τώρα, με τουλάχιστον 24 Grand Prix. Φέτος, οι οδηγοί που συμμετέχουν θα διεκδικήσουν τον 75o παγκόσμιο τίτλο και, ενώ η αγορά και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ανεπίσημα για τις επόμενες σεζόν, για το 2024 έχουν επιβεβαιωθεί όλοι οι πρωταγωνιστές της τελευταίας διοργάνωσης.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στους οδηγούς του πολυαναμενόμενου παγκόσμιου πρωταθλήματος, που ξεκινά στις 2 Μαρτίου, αλλά και στα μονοθέσια που θα πρωταγωνιστήσουν.

Scuderia Ferrari

Όλοι οι 'μονομάχοι' του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1Pier Marco Tacca/Anadolu Agency via Getty Images

Για τη Ferrari, ανανεώθηκαν τα συμβόλαια των Charles Leclerc και Carlos Sainz. Η αυτοκινητοβιομηχανία από το Maranello ποντάρει τα πάντα στον Μονεγάσκο οδηγό για την κατάκτηση του τίτλου των κατασκευαστών και μάλιστα επιστρατεύει έναν ακόμη Leclerc. Αναφερόμαστε στον Arthur Leclerc, τον μικρότερο αδελφό του Charles, ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του οδηγού ανάπτυξης, υποστηρίζοντας την ομάδα στον προσομοιωτή.

Η εμπιστοσύνη της ομάδας στον Charles Leclerc φαίνεται να δείχνει ένα μακρύ μέλλον για τον οδηγό. Από την άλλη, ο Carlos Sainz λέγεται πως προετοιμάζεται για το ντεμπούτο του στην Audi, που είναι προγραμματισμένο για το 2026.

Το νέο μονοθέσιο της Ferrari θα αποκαλυφθεί στις 13 Φεβρουαρίου. Σε μια ριζική αλλαγή στην επικοινωνιακή στρατηγική, ωστόσο, η ιταλική αγωνιστική ομάδα δεν θα προσφέρει πλέον το συνηθισμένο mega-show. Αντιθέτως, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για τους δημοσιογράφους και η παρουσίαση θα γίνει μέσω αναμετάδοσης.

Oracle Red Bull Racing

Οι οδηγοί της Red BullDan Mullan/Getty Images

Για τη Red Bull δεν υπήρχαν αμφιβολίες και η επιβεβαίωση του Max Verstappen ήταν ήδη σίγουρη. Ο Ολλανδός οδηγός, σε ηλικία 26 ετών, έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο τρεις φορές. Ο Verstappen είναι αναμφίβολα πραγματικό ταλέντο. O Ολλανδός αγωνιζόταν ήδη στη Formula 1, πριν ακόμα περάσει τις εξετάσεις οδήγησης, οι οποίες, όπως είπε και ο ίδιος, δεν ήταν και τόσο εύκολες.

Επιστρέφοντας στη Red Bull, το μέλλον φαίνεται λιγότερο ρόδινο για τον Sergio Perez, παρόλο που έχει επιβεβαιωθεί για τη σεζόν 2024. Κάποιες φήμες θέλουν τον Daniel Ricciardo να είναι ο επόμενος δεύτερος οδηγός της Red Bull το 2025, μια υποψηφιότητα που πιθανότατα υποστηρίζεται από τον ίδιο τον Verstappen.

Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες και ανεπίσημες πληροφορίες, η Red Bull αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της μονοθέσιο στις 15 Φεβρουαρίου.

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Οι οδηγοί της MercedesAndrea Diodato/NurPhoto via Getty Images

Στη Mercedes, ο Lewis Hamilton και ο George Russel θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο τιμόνι των γερμανικών μονοθέσιων. Ο Lewis Hamilton θα αγωνιστεί για να κερδίσει τον όγδοο τίτλο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών, μετά τη νίκη που άρπαξε από τον Verstappen στον τελευταίο γύρο το 2021 και του χρόνου θα συνεχίσει στη Ferrari, μετά από την πολυσυζητημένη μεταγραφή του

Ο George Russel έκλεισε το τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα, χαρίζοντας στη Mercedes το βάθρο στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών, μετά από μια ταραγμένη σεζόν με λάθη και ατυχίες. Ο 25χρονος Βρετανός θα προσπαθήσει και πάλι να κρατήσει μακριά τους οδηγούς της Red Bull.

H Mercedes αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της μονοθέσιο στις 14 Φεβρουαρίου.

McLaren Formula 1 Team

Οι οδηγοί της McLarenDan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Το νεαρό δίδυμο των Lando Norris και Oscar Piastri επιβεβαιώθηκε με πολυετή συμβόλαια. Για τον Norris, οι πόρτες της Red Bull έμοιαζαν να ανοίγουν διάπλατα, όπως και εκείνες της Mercedes, αλλά τελικά επέλεξε να παραμείνει στην ομάδα που πόνταρε στις δυνατότητές του.

H McLaren αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της μονοθέσιο στις 14 Φεβρουαρίου.

Aston Martin Aramco F1 Team

Οι οδηγοί της Aston MartinQian Jun/MB Media/Getty Images

Στην Aston Martin, ο Fernando Alonso και ο Lance Stroll παραμένουν σταθερά πίσω από το τιμόνι. Ο Ισπανός οδηγός έσβησε 42 κεράκια τον περασμένο Ιούλιο, αλλά δεν αφήνει υπονοούμενα για πιθανή απόσυρση και πιθανότατα στοχεύει να αγωνιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2026, όταν το ισπανικό Grand Prix θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Μαδρίτη.

Επιπλέον, ενώ στις άλλες ομάδες που αναφέρθηκαν, φαίνεται να υπάρχει αντιζηλία μεταξύ των οδηγών, η Aston Martin μπορεί να υπολογίζει στην καλή σχέση μεταξύ του Alonso και του νεαρού Καναδού Stroll.

H Aston Martin αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της μονοθέσιο στις 12 Φεβρουαρίου.

Visa Cash App RB Formula One Team (πρώην AlphaTauri)

Οι οδηγοί της RBPeter Fox/Getty Images

Ενώ οι οδηγοί Yuki Tsunoda και Daniel Ricciardo έχουν επιβεβαιωθεί για την επόμενη σεζόν, θα υπάρξουν πολλές καινοτομίες για την ομάδα, με έδρα τη Faenza, ξεκινώντας από το όνομα της ομάδας. Η Alpha Tauri, πρώην Toro Rosso, θα ονομάζεται Visa Cash App RB ή Racing Bull, ενώ θα αλλάξουν και τα χρώματα της βαφής.

H RB αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της μονοθέσιο στις 8 Φεβρουαρίου.

BWT Alpine F1 Team

Οι οδηγοί της AlpineDan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Η Alpine ανανέωσε τα συμβόλαια τόσο του Pierre Gasly, όσο και του Esteban Ocon. Και οι δύο είναι Γάλλοι, όπως και τα μονοθέσιά τους, και οι δύο είναι 27 ετών, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει απόλυτη "παγωμάρα" μεταξύ των δύο οδηγών της Alpine. Θα δούμε λοιπόν αυτές τις εσωτερικές προκλήσεις και αντιπαλότητες και στο επόμενο πρωτάθλημα.

H Alpine αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της μονοθέσιο στις 7 Φεβρουαρίου.

Stake F1 Team Kick Sauber (πρώην Sauber ALFA Romeo)

Οι οδηγοί της SauberMAURO PIMENTEL/AFP via Getty Images

Με τη νέα σεζόν 2024, η ομάδα Sauber ALFA Romeo θα αλλάξει όνομα και θα αγωνίζεται, με τους ίδιους οδηγούς, Zhou Guanyu και Valtteri Bottas, υπό την ονομασία Stake F1 Team Kick Sauber. Ήδη έχουν δημοσιευθεί αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο για το νέο όνομα, το οποίο δεν είναι ακριβώς εύκολο να προφέρει κανείς, αλλά ο στόχος για τη σεζόν 2024 θα είναι η βελτίωση της θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

H Sauber αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της μονοθέσιο στις 5 Φεβρουαρίου.

MoneyGram Haas F1 Team

Οι οδηγοί της HaasMark Thompson/Getty Images

Όσον αφορά στη Haas, οι Kevin Magnussen και Nico Hulkenberg θα συνεχίσουν να τρέχουν γι' αυτήν. Για τον Δανό Magnussen θα είναι μια σεζόν κατά την οποία θα προσπαθήσει να ανέβει μερικές θέσεις στη βαθμολογία, δεδομένου του μη κολακευτικού αποτελέσματος των 3 βαθμών, σκορ που μάλιστα τριπλασιάστηκε από τον συνάδελφό του.

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία της αποκάλυψης του μονοθέσιου της Haas.

Williams Racing

Οι οδηγοί της WilliamsFrancois Nel/Getty Images

Τέλος, η Williams επιβεβαιώνει εκ νέου τους Alexander Albon και Logan Sargeant. Ο Albon, έπειτα από μια ανυπόφορη εμπειρία στη Red Bull, φαίνεται να έχει αναγεννηθεί στη Williams και ένα μέλλον στη Ferrari θα μπορούσε επίσης να είναι στα σκαριά γι' αυτόν.

H Williams αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της μονοθέσιο στις 5 Φεβρουαρίου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr