Πριν από τον Elon Musk, υπήρξε ο Errol

Η κεκαλυμμένη αντιπάθεια προς τον Elon, το ορυχείο σμαραγδιών και το παιδί με τη θετή του κόρη: O πατέρας του Elon Musk δε θα μπορούσε να είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, σωστά;

Μπορεί τα media σε όλον τον κόσμο να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Elon Musk, τον άνθρωπο πίσω από την Tesla, τη SpaceX, την The Boring Company, το Twitter κλπ, ωστόσο ο πατέρας του παραμένει ακόμη ένα αίνιγμα. Ο Errol Musk είχε γράψει τη δική του ιστορία πριν από τον Mr. Tesla -ο οποίος σήμερα κλείνει τα 52 του χρόνια- όμως αυτή κοντεύει να διαγραφεί. 

Ακόμη και ο ατρόμητος αρθρογράφος τεχνολογίας και επιχειρήσεων, Ashlee Vance δυσκολεύτηκε να βρει στοιχεία για τον Errol Musk, όταν έκανε έρευνα για το βιβλίο του Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future. "Κάθε φορά που προκύπτει το θέμα του Errol, τα μέλη της οικογένειας του Elon σιωπούν", έγραψε ο Vance. "Συμφωνούν ότι δεν είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος για να τον βλέπεις, αλλά αρνούνται να επεκταθούν". Όταν ο Vance επικοινώνησε με τον ίδιο τον Errol, εκείνος απάντησε μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Μπορεί η σύνθεση των ρεπορτάζ και των διαφόρων συνεντεύξεων να μην προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της αμφιλεγόμενης και σύντομης οικογενειακής ζωής που βίωσαν οι Musks στη Νότια Αφρική, ρίχνει όμως φως σε ορισμένες από τις φήμες που αναμασάει το Twitter. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς ισχυρισμούς που έχουν εμφανιστεί γύρω από τον Errol Musk τα τελευταία χρόνια.

Είχε ο Errol Musk ορυχείο σμαραγδιών; 

Το 2019, ο Elon Musk αντιμετώπισε κατά μέτωπο το θέμα συζήτησης στο Twitter σχετικά με το υποτιθέμενο ορυχείο σμαραγδιών του πατέρα του, γράφοντας: "Δεν είχε δικό του ορυχείο σμαραγδιών & δούλεψα στο κολέγιο, καταλήγοντας να έχω 100 χιλιάδες δολάρια φοιτητικό χρέος. Δεν μπορούσα να αντέξω οικονομικά ούτε ένα 2ο PC στο Zip2, οπότε προγραμμάτιζα τη νύχτα & η ιστοσελίδα δούλευε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από πού προέρχονται αυτές οι μαλακίες;"

Ποια είναι η αλήθεια; Όπως έγραψε ο Vance στο βιβλίο "η οικογένεια κατείχε ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια στην Πρετόρια χάρη στην επιτυχία της μηχανικής επιχείρησης του Errol", μια επιχείρηση που περιελάμβανε "μεγάλα έργα όπως κτήρια γραφείων, συγκροτήματα λιανικής πώλησης, οικιστικές υποδιαιρέσεις και μια αεροπορική βάση". Ο Elon παραδέχτηκε μάλιστα ότι ο πατέρας του είναι "λαμπρός στη μηχανική", παρά το γεγονός ότι είναι συνολικά "απαίσιος άνθρωπος". Και σε μια συνέντευξη με τον Errol από το 2018, η βρετανική ταμπλόιντ Mail on Sunday έγραψε: "Ο Musk ο πρεσβύτερος ήταν εκατομμυριούχος πριν από την ηλικία των 30 ετών". 

Ο Elon γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1971 από τον Errol και τη σύζυγό του Maye Musk, όταν ήταν και οι δύο στα 20 τους. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι γονείς χώρισαν το 1979, εννέα χρόνια μετά τον γάμο τους, και το εν λόγω ορυχείο σμαραγδιών μπήκε στο προσκήνιο μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Οι λεπτομέρειες για το ορυχείο προέρχονται από ιστορίες που δημοσιεύθηκαν στο Business Insider South Africa από τον δημοσιογράφο Phillip de Wet, οι οποίες βασίζονται στην προσωπική μαρτυρία του Errol Musk. Σύμφωνα με αυτόν, ο Errol έγινε "ημι-ιδιοκτήτης" ενός ορυχείου σμαραγδιών στη Ζάμπια τη δεκαετία του '80, αν και δεν διευκρινίζει το έτος, και "πήρε σμαράγδια για τα επόμενα έξι χρόνια". Της ιστορίας αυτής είχε προηγηθεί μια ακόμη πιο απίστευτη, στην οποία μίλησε για τον Elon και τον αδελφό του Kimbal που πουλούσαν μερικούς από τους πολύτιμους λίθους στην Tiffany & Co. στην Πέμπτη Λεωφόρο από το δρόμο. Εκτός από αυτή τη μαρτυρία από πρώτο χέρι, δεν υπάρχουν πολλά που να επιβεβαιώνουν αυτή την ιστορία. 

Οι Musks ήταν οικονομικά ευκατάστατοι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ιδιότητά τους ως λευκής οικογένειας στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ. Όπως έγραψε η Maya Kosoff για τα πρόσφατα απομνημονεύματα της Maye, ο Errol "ήταν σωματικά, οικονομικά και συναισθηματικά χειριστικός και καταχρηστικός". Όταν η Maye απεγκλωβίστηκε από τον γάμο, θυμάται ότι την έβγαζε με σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και φασολάδα, όχι ότι απολάμβανε πλούτη από ένα ορυχείο σμαραγδιών.

Τι πιστεύει για τον Elon;

Σε μια σπάνια συνέντευξη τον Ιούλιο του 2022, ο Errol ήταν απρόθυμος να επαινέσει τον Elon. Στην αυστραλιανή ραδιοφωνική εκπομπή The Kyle and Jackie O Show, όταν ρωτήθηκε αν είναι περήφανος για τον γιο του, ο μεγαλύτερος Musk είπε: "Όχι... είμαστε μια οικογένεια που κάνει πολλά πράγματα εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι σαν να αρχίσαμε ξαφνικά να κάνουμε κάτι".

Η ραδιοφωνική συνέντευξη, όπως αναφέρει το Insider, περιελάμβανε στιγμές όπου ο Errol αναγνώρισε τα επιτεύγματα του διάσημου απογόνου του. "Ο Elon έχει στην πραγματικότητα κατά κάποιο τρόπο πραγματικά ξεπεράσει το όριο", είπε, αναφερόμενος στην υπόλοιπη οικογένειά του. Μετά από αυτόν τον λιτό έπαινο, ο πατριάρχης συνέχισε λέγοντας ότι ο Kimbal Musk, ο μικρότερος γιος του, είναι το πραγματικό "καμάρι και η χαρά" της ζωής του.

Έκανε παιδί με τη θετή του κόρη;

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Mail on Sunday, ο Errol παραδέχεται ότι είναι ερωτύλος, λέγοντας: "Είχα μια πολύ όμορφη γυναίκα, αλλά υπήρχαν πάντα πιο όμορφες, νεότερες κοπέλες. Αγαπούσα πραγματικά τη Maye, αλλά τα έκανα θάλασσα". Αυτό που ακολούθησε όμως ήταν ακόμη πιο τρομακτικό. Τον Μάρτιο του 2018, οι Times ανέφεραν ότι ο Musk απέκτησε παιδί με τη θετή του κόρη Jana Bezuidenhout. Όταν έγινε γνωστή η ιστορία, ο Errol Musk ήταν 72 ετών και η Bezuidenhout μόλις 30 ετών. Όπως έγραψε η MailOnline το 2018, ο Errol περιέγραψε την εγκυμοσύνη ως ατύχημα, αλλά είπε ότι τόσο η Jana όσο και ο γιος τους ζούσαν μαζί του αν και δεν είχαν σχέση.

Τον Ιούλιο του 2022, ο Errol αποκάλυψε στην Sun τη δική του αλήθεια. "Δεν ήταν προγραμματισμένη", είπε, προσθέτοντας ότι δεν ζει πλέον με τη Jana, αν και "έχουν πολλή στοργή ο ένας για τον άλλον" και τα παιδιά έρχονται για επισκέψεις. "Το μόνο πράγμα για το οποίο βρισκόμαστε στη Γη είναι για να αναπαραγόμαστε. Αν μπορούσα να κάνω άλλο ένα παιδί, θα το έκανα. Δε βλέπω κανέναν λόγο να μην το κάνω".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr