Διακρίνοντας το ψέμα από την αλήθεια, σύμφωνα με το FBI

7 τρόποι, εγκεκριμένοι από το FBI, για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει αλήθεια ή όχι.

Το να μπορείς να αντιληφθείς με βεβαιότητα αν κάποιος σου λέει αλήθεια ή όχι, αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένα υπερπολύτιμο "όπλο". Αυτή η ικανότητα, εφάμιλλη κάποιας "υπερδύναμης" όπως το διάβασμα της σκέψης, θα μας γλίτωνε χρόνο και δάκρυα από απογοητεύσεις. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι εφικτό ή ανήκει μονάχα σε σελίδες βιβλίου επιστημονικής φαντασίας; Σύμφωνα με τον Joe Navarro, ειδικό πράκτορα του FBI και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Ανάλυσης Συμπεριφοράς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα. Μην αγχώνεσαι, δε θα χρειαστείς ανιχνευτή ψεύδους.

1. Τα χείλη

Τη στιγμή που πιέζουμε τα χείλη μας μεταξύ τους, στέλνουμε σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο πράκτορας λέει ότι αυτό είναι πολύ συνηθισμένο μεταξύ των ανθρώπων που καταθέτουν ενώπιον δικαστή, λόγω της νευρικότητας.

Επιπλέον, το στόμα τείνει να στεγνώνει και το άτομο μπορεί να περάσει τη γλώσσα του πάνω από τα χείλη του σε αρκετές περιπτώσεις.

2. Μοτίβο αναπνοής

Όταν ένα άτομο δέχεται μια ερώτηση και, αναπνέει ενώ ακούει την ερώτηση ή απαντά σε αυτήν, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση που του προκαλεί ψυχολογική δυσφορία. 

3. Αγγίζοντας τον λαιμό

Όταν κάποιος είναι νευρικός, είναι σύνηθες να κάνει διάφορες κινήσεις με τα χέρια του. Μεταξύ αυτών, η πιο συνηθισμένη είναι να περάσει το χέρι πάνω από το λαιμό του, ειδικά στην περιοχή που ενώνεται με το στέρνο. 

4. Το γύρισμα του σώματος

Ο Navarro καθιέρωσε τον όρο "κοιλιακή άρνηση", ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά όταν ένα θέμα είναι αμφιλεγόμενο ή δύσκολο να συζητηθεί. "Πρόκειται για έναν μηχανισμό αποστασιοποίησης. Οι άνθρωποι το κάνουν με διακριτικό τρόπο, κάνοντάς το να φαίνεται ότι απλώς αλλάζουν τη θέση τους, αλλά στο τέλος γυρίζουν. Το στομάχι τους πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ακόμα και το σταύρωμα των ποδιών τους μπορεί να χρησιμεύσει για την εγκαθίδρυση ενός φραγμού, εφόσον δεν διακόπτουν την οπτική επαφή".

5. Ξύσιμο του ματιού

Πολύ συχνά, ξύνουμε τα μάτια μας όταν μας ρωτούν κάτι που μας ενοχλεί. Συχνά είναι πολύ ακριβές για να προσδιορίσουμε πότε κάτι αποτελεί πρόβλημα και, κυρίως, γιατί αυτό που μας ρωτάνε είναι πρόβλημα. Συμβαίνει επίσης όταν σε μια συζήτηση ένα άτομο διαφωνεί με τους άλλους ή όταν κάτι λέγεται σκόπιμα λάθος.

6. Κρύβοντας τους αντίχειρες

Συμβαίνει όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι κάτι είναι αληθινό, ή ακόμη και προσθέτει πολλές λεπτομέρειες σε μια ιστορία, αλλά δεν μπορούμε να δούμε τους αντίχειρές του, επειδή τους βάζει κάτω από τα χέρια του ή τους κρύβει.
Αυτή η απλή χειρονομία είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει έλλειψη δέσμευσης από την πλευρά του ατόμου που ερωτάται, και μεταδίδει ανασφάλεια. 

7. Η ομιλία

Όταν αγχώνονται, μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν πιο γρήγορα, η φωνή τους γίνεται πιο δυνατή, πνίγονται ή βήχουν. "Οι ψεύτες θέλουν να πείσουν, όχι να επικοινωνήσουν, όπως κάνουν οι ειλικρινείς άνθρωποι. Επομένως, μερικές φορές επαναλαμβάνουν τις ίδιες πληροφορίες αρκετές φορές, για να βεβαιωθούν ότι τους πιστεύουν. Η φωνή τους γίνεται πιο αδύναμη στην αρχή ή στο τέλος κάθε δήλωσης".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας