Η CIA ξέρει πόσο αντέχουμε ως Έλληνες στο ποτό

Ιδού η παγκόσμια κατάταξη της χώρας μας ως προς την κατανάλωση αλκοόλ.

Φυσικά, όλοι μας έχουμε μία εικόνα για το ποιοι είναι οι μεγαλύτερες "πότες" στον κόσμο, όμως γνωρίζουμε σε ποια θέση κατατάσσεται η χώρα μας; Spoiler Alert: Δεν είμαστε στην πρώτη δεκάδα (ούτε καν κοντά).

Στο πλαίσιο του World Factbook της CIA, μίας βάσης δεδομένων αναφοράς που παρέχει λεπτομερείς δημογραφικές πληροφορίες για 266 χώρες, συλλέχθηκαν στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ ανά χώρα, προσφέροντάς μας χρήσιμες πληροφορίες πάνω στο θέμα.  

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η CIA διεξήγαγε τη μελέτη, αναλύοντας τον μέσο όρο των λίτρων καθαρού αλκοόλ που έπινε κάθε άτομο σε 189 χώρες

Τα νησιά Cook -μια συλλογή 15 νησιών στον Νότιο Ειρηνικό- βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, με τον μέσο άνθρωπο να καταναλώνει περίπου 13 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως- δηλαδή περισσότερα από 100 ποτήρια κρασί

Στην πρώτη δεκάδα βρέθηκαν, επίσης, αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ στην 8η θέση "τερμάτισε" η Γαλλία. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την 24η θέση και οι ΗΠΑ την 35η.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούνται "σημερινοί πότες", που σημαίνει ότι πίνουν αλκοόλ σε τακτική βάση. Αυτό είναι σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όσο για τη χώρα μας, μπορούμε να το εκλάβουμε ως ένα καλό στοιχείο το ότι δεν πλησιάζουμε καν τις πρώτες 20 χώρες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 66η θέση, πίσω από χώρες όπως η Ιταλία, η Ρωσία και η Σουηδία. Τέλος, η Κύπρος κατατάσσεται αρκετά ψηλά στη λίστα, και ειδικότερα στην 26η θέση, κάτι που σίγουρα είναι ανησυχητικό ως προς την κατανάλωση. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα