Jean Tatlock, ο θυελλώδης έρωτας του Oppenheimer

Η Jean Tatlock, την οποία υποδύεται στο κινηματογραφικό Oppenheimer η Florence Pugh, υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του φυσικού.

Είναι γεγονός πως το Oppenheimer του Christopher Nolan αποτελεί μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς. Απεικονίζοντας με ιστορική ακρίβεια, κάθε πτυχή της βασανισμένης ιδιοφυΐας, J. Robert Oppenheimer, μας δίνει την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στη θυελλώδη σχέση του με την Jean Tatlock, του μεγάλου έρωτά του, που όμως δεν κατέληξε μαζί στη ζωή.

Τα πρώτα χρόνια της Tatlock

Η Tatlock γεννήθηκε το 1914 στο Ann Arbor του Michigan και ήταν κόρη ενός αξιόλογου καθηγητή Αγγλικών. Μεγαλώνοντας, φοίτησε σε διάσημα σχολεία όπως το Cambridge Rindge and Latin School και το Vassar College. Αφού αποφοίτησε το 1935, μετακόμισε στο Μπέρκλεϊ για να φοιτήσει στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ και αργότερα αποφοίτησε για να γίνει ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια.

Ενώ βρισκόταν στο Berkeley, άρχισε να γράφει για το Western Worker, μια εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής. Ένα χρόνο αργότερα, το 1936, σε ηλικία 22 ετών, συνάντησε για πρώτη φορά τον Oppenheimer.

Η γνωριμία με τον Oppenheimer

Εκείνη την εποχή, ο Oppenheimer ήταν ένας 32χρονος καθηγητής φυσικής στο Berkeley, και έμελλε οι δυο τους να συναντηθούν όταν η σπιτονοικοκυρά του διοργάνωσε ένα πάρτι για να συγκεντρώσει χρήματα για τους Ισπανούς Ρεπουμπλικανούς.

Σύμφωνα με το βιβλίο An Atomic Love Story των Streshinsky και Klaus, το ζευγάρι είχε μια "παθιασμένη" σχέση, και παρόλο που η Tatlock εν μέρει εισήγαγε τον Oppenheimer στη ριζοσπαστική πολιτική, είναι απίθανο να τον ανάγκασε να μεταφράσει το περίφημο "Τώρα γίνομαι θάνατος, καταστροφέας των κόσμων" από τα σανσκριτικά ενώ έκαναν σεξ, όπως φαίνεται στην ταινία.

Οι Streshinsky και Klaus δηλώνουν επίσης ότι ο Oppenheimer έκανε πρόταση γάμου στην Tatlock δύο φορές - ο ίδιος ο Oppenheimer είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ήμασταν τουλάχιστον δύο φορές αρκετά κοντά στο γάμο ώστε να θεωρούμε τους εαυτούς μας αρραβωνιασμένους" - αλλά το ίδιο βιβλίο υποστηρίζει επίσης ότι η Tatlock πάλευε με τη σεξουαλικότητά της, καθώς έγραψε κάποτε σε έναν φίλο της: "Υπήρξε μια περίοδος που νόμιζα ότι ήμουν ομοφυλόφιλη. Ακόμα, κατά κάποιον τρόπο, αναγκάζομαι να το πιστέψω, αλλά πραγματικά, λογικά, είμαι σίγουρη ότι δε μπορώ να είμαι λόγω της ανδροπρέπειάς μου".

Ο Oppenheimer παντρεύτηκε την Kitty (Emily Blunt) τον Νοέμβριο του 1940, αλλά αυτός και η Tatlock εξακολουθούσαν να βλέπονται αρκετές φορές. Υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το τι συνέβη όταν εκείνος μετακόμισε στο Λος Άλαμος για να ξεκινήσει το Σχέδιο Μανχάταν- κάποιοι λένε ότι συνέχισε τη σχέση του μαζί της, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι την είδε μόνο μια τελευταία φορά στο Berkeley, τον Ιούνιο του 1943.

Η τελευταία τους συνάντηση και ο θάνατος της Tatlock

Η τελευταία φορά που ο Oppenheimer είδε την Tatlock, ήταν όταν δείπνησαν μαζί σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο. Εκεί, σύμφωνα με το βιβλίο Robert Oppenheimer: Letters and Recollections των Smith και Weiner, του είπε ότι τον αγαπούσε και ήθελε να είναι μαζί του, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Η Tatlock πάλευε με την κλινική κατάθλιψη σε όλη της τη ζωή και ενώ ακολουθούσε θεραπεία γι' αυτό, στις 4 Ιανουαρίου 1944, αυτοκτόνησε. "Είμαι αηδιασμένη με τα πάντα... Σε όσους με αγάπησαν και με βοήθησαν, όλη την αγάπη μου και το κουράγιο μου", έγραφε, μεταξύ άλλων, στο σημείωμα που βρέθηκε μαζί της, από τον πατέρα της. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος