Ο Άκης, η Βούλα και η κόρη τους Αναστασία έχουν ταξιδέψει σε 32 χώρες

Είναι η δεύτερη φορά που ως ζευγάρι γυρίζουν τον κόσμο και αυτή τη φορά το κάνουν μαζί με την κόρη τους. Τέσσερα χρόνια πάνω σε τέσσερις τροχούς.

Γράφει: Esquire Editors 12 Σεπτεμβρίου 2023

Είναι η δεύτερη φορά που ως ζευγάρι γυρίζουν τον κόσμο και αυτή τη φορά το κάνουν μαζί με την κόρη τους.

Ο δημοσιογράφος Άκης Τεμπερίδης, η δασκάλα χορού και χορογράφος Βούλα Νέτου, ένα όχημα, και τούτη τη φορά μαζί τους η Αναστασία -έφηβη σήμερα με εμπειρίες ανεκτίμητες- μόλις γιόρτασαν τα τέσσερα χρόνια από την έναρξη της μεγάλης τους διαδρομής.

"Είναι διαδρομή, ούτε περιπέτεια, ούτε " αγώνας”. Ένα ταξίδι πάνω σε τέσσερις τροχούς πάνω σε έναν πλανήτη που τόσο άλλαξε κι αλλάζει από το 2019 μέχρι σήμερα, μια εξερεύνηση με έναν ταπεινό προϋπολογισμό, με εργασία και διαρκείς μάχες με τις δυσκολίες. Αυτό το δεύτερο World Offroad είναι κάτι εντελώς διαφορετικό" σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος οργάνωσης και των δύο αποστολών Άκης Τεμπερίδης.

"Τα νούμερά μας είναι: 1.461 ημέρες, 74.000 χιλιόμετρα σε 32 χώρες, σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτά είναι τα στατιστικά μας από τότε που ξεκινήσαμε, στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με το τετρακίνητο αυτοκινούμενό μας. Αν συγκρίνουμε αυτό μας το ταξίδι με τον πρώτο μας γύρο του κόσμου, που κάναμε από το 2007 έως το 2010, τα χιλιόμετρα είναι πολύ λιγότερα, όπως και οι χώρες. Οι εμπειρίες από την άλλη που έχουμε αποκομίσει είναι ακόμη πιο δυνατές, καθώς όλα αυτά τα χρόνια, νιώσαμε συχνά ότι ζούμε σε κάθε χώρα, παρά ότι είμαστε περαστικοί. Και αυτή τη φορά το κάνουμε σαν οικογένεια, όχι απλά σαν ζευγάρι" λέει ο Mr. The World Offroad Άκης Τεμπερίδης, από τη νότια Αμερική, όπου βρίσκεται η οικογένεια αυτή τη στιγμή.

Τέσσερα χρόνια πάνω σε τέσσερις τροχούς

Αγόρασαν σε χαμηλή τιμή ένα πρώην στρατιωτικών προδιαγραφών όχημα, το "έχτισαν" με τα χέρια τους από την αρχή, το συντηρούν και πάλι με τα χέρια τους και τεχνίτες που αναζητούν ακόμη και στο πιο ταπεινό χωριό που θα συναντήσουν, μοιράζονται με βίντεο και live συνεντεύξεις τους όσα ζούνε και συνεχίζουν, με πείσμα, να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες τόσο προσωπικές όσο και... πλανητικές.

"Στο ξεκίνημα η πανδημία μας γύρισε πίσω από τα βάθη της Ανατολίας. Η Ελλάδα ήταν ήδη σε lockdown. Μετά την υποχρεωτική καραντίνα και δύο μήνες περιορισμό κυκλοφορίας από τη Θεσσαλονίκη βάλαμε πλώρη για το βόρειο Ακρωτήρι, το πιο μακρινό και πιο εξωτικό σημείο στο οποίο μπορούσαμε να φτάσουμε στα τέλη του 2020, όταν η Ευρώπη έμπαινε σε δεύτερο lockdown" εξιστορεί ο κ. Τεμπερίδης. Τελικά βίωσαν έναν χειμώνα στη Σκανδιναβία και δύο ολόκληρους μήνες βόρεια του αρκτικού κύκλου, χωρίς να βλέπουν τον ήλιο να ανατέλλει και με θερμοκρασίες από -10 ° έως -24 ° C καθώς περίμεναν να κόσμος να "ανοίξει".

Η μικρή Αναστασία ήταν ένα επτάχρονο παιδί που πήγαινε στη δευτέρα δημοτικού και τώρα είναι μία σχεδόν έφηβη που ξεκινά την έκτη. "Τότε εκατομμύρια άνθρωποι κλείστηκαν για μήνες στα σπίτια τους και έμαθαν να ζουν με τον φόβο της ανθρώπινης επαφής και με τις μάσκες. Αυτό έθεσε φυσικά σε δοκιμασία και τους " The World Offroad”, άλλαξε τα πλάνα μας, δεν μας πτόησε όμως. Ήμασταν στην Τουρκία όταν προέκυψε η πανδημία, αλλά συνεχίσαμε να ταξιδεύουμε κανονικά" μας λέει η συνοδοιπόρος, μητέρα της Αναστασίας, Βούλα Νέτου.

Ένας κρύος, μοναχικός χειμώνας και το άλμα στις ΗΠΑ

"Ενώ όλη η Ευρώπη ήταν σε lockdown και οι Νορβηγοί δεν μπορούσαν να αλλάξουν ούτε νομό, εμείς ταξιδεύαμε ανενόχλητοι σε μία υπέροχη χώρα, εντελώς μόνοι. Σε θερμοκρασίες μπορούσαν να μας σκοτώσουν και δοκίμασαν τα όρια τα δικά μας και του οχήματός μας. Επιβιώσαμε... παραδόξως" μας λέει ο Άκης Τεμπερίδης.

Από τις Άλπεις, οι "The World Offroad" οργάνωσαν το ταξίδι τους για την Αμερική και με το που άνοιξαν τα σύνορα της Αμερικής στα τέλη του 2021, το χρωματισμό όχημα - σπίτι της αποστολής πήγε στην Αμβέρσα και φορτώθηκε σε φορτηγό πλοίο για τη Βαλτιμόρη. Τον Ιανουάριο του 2022, η οικογένεια βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και ξεκινούσε το μεγάλο της ταξίδι στη νέα ήπειρο. "Έξι μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ένα διάλειμμα ενός μήνα στη Γουατεμάλα για ανανέωση βίζας, μας χάρισαν απίστευτες εικόνες. Ειδικά στις μεσοδυτικές πολιτείες, μεταξύ Αριζόνας, Γιούτα και Ουαϊόμινγκ, η Αναστασία έγινε ...τζούνιορ ρέιντζερ σε 16 εθνικά πάρκα, ασύλληπτης ομορφιάς, Disneyland της άγριας φύσης" λέει η κ. Νέτου.

Το "The World Offroad" βγαίνει από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2022

"Δεν προλάβαμε τότε να φτάσουμε στην Αλάσκα. Θα χρειαζόμασταν άλλους έξι μήνες γι’ αυτό" συνεχίζει ο κ. Τεμπερίδης. "Μπήκαμε με μεγάλο ενθουσιασμό στο Μεξικό και το εξερευνήσαμε σε πεντέμισι μήνες, ξεκινώντας από την Κάτω Καλιφόρνια, που μοιάζει με εντελώς διαφορετική χώρα" εξιστορεί ο κ. Τεμπερίδης και περιγράφει πως τον Ιανουάριο του 2023, το τετρακίνητο αυτοκινούμενο μπαίνει στην Μπελίζ και από εκεί ξεκινά ένα ταξίδι πέντε μηνών στις επτά χώρες της κεντρικής Αμερικής.

Εκείνη την περίοδο, η οικογένεια ξεκινά ένα πρόγραμμα εθελοντισμού με δωρεές σε εξοπλισμό και με τη δημιουργία μίνι ντοκιμαντέρ με θέμα πάντα το περιβάλλον: περισυλλογή σκουπιδιών με μαθήτριες πρότυπου σχολείου στη Γουατεμάλα, τεχνική υποστήριξη κοινότητας γυναικών που προστατεύει θαλάσσιες χελώνες στο Σαλβαδόρ, δωρεά σε κλινική άγριων ζώων στην Κόστα Ρίκα και αγορά υλικού για αποθήκη γηγενών σπόρων με γυναίκες της φυλής ιθαγενών Μπορούκα, ήταν τα πρώτα προγράμματα δράσης. "Η ιδέα του να προσφέρουμε, να αφήνουμε κάτι πίσω μας σε κάθε χώρα που επισκεπτόμαστε, έδωσε μία άλλη διάσταση στην περιπέτειά μας και λειτουργεί ως πραγματικό σχολείο της φύσης για το παιδί μας" σημειώνει ο Έλληνας δημοσιογράφος και, πλέον, overlander εξερευνητής.

Αυτή την περίοδο, η οικογένεια είναι σε μια περιοχή που είναι και δώρο στην Αναστασία, ένα 11ήμερο ταξίδι -μέσα στο ταξίδι- στα προστατευμένα νησιά Γκαλάπαγκος, μια έκπληξη που επιφύλασσαν τον Αύγουστο οι γονείς στην έφηβη. "Το πιο πολύτιμο ίσως εθνικό πάρκο στον πλανήτη και ένα μεγάλο, διασκεδαστικό μάθημα γεωγραφίας, οικολογίας και βιωσιμότητας, ανάμεσα σε θαλάσσια ιγκουάνα και λιοντάρια, τεράστιες χελώνες ξηράς και θαλάσσης και μοναδικά πουλιά. Ήταν ένα όνειρο να πάμε στα Γκαλάπαγκος και πραγματικά άξιζε τον κόπο που το τολμήσαμε. Το επόμενο όνειρο είναι να διασχίσουμε τον Αμαζόνιο και μετά να διασχίσουμε την Παταγονία και να φτάσουμε στη Γη του Πυρός" αναφέρει η μητέρα της Αναστασίας.

Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, κόστος ζωής δεν κατάφεραν να επιστρέψουν πίσω την οικογένεια. "Το συζητήσαμε πολλές φορές, το θέλαμε και το θέλουμε να συνεχίσουμε, είναι μια απόφαση που δεν μετανιώσαμε ποτέ. Το νιώσαμε τους μήνες που κλειστήκαμε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας, όμως ακόμη περισσότερο στην κεντρική Αμερική, ειδικά σε μία φάση που είχαμε πρόβλημα με τα φρένα στο όχημα για τρίτη φορά σε έναν χρόνο. Στην Κόστα Ρίκα είπα στον Άκη για πρώτη φορά ότι δεν έχω κουράγιο να συνεχίσω, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζαμε ένα τεράστιο κόστος μεταφοράς του αυτοκινήτου από τον Παναμά στην Κολομβία. Εκεί σκεφτόμουν πραγματικά να επιστρέψουμε" εξιστορεί η μητέρα και συνοδοιπόρος της αποστολής.

"Η συσσωρευμένη κούραση είναι κακός σύμβουλος" εξομολογείται ο κ. Τεμπερίδης. "Γι' αυτό και έχουμε μία τακτική: να σταματάμε κάπου, να παίρνουμε μια ανάσα και να βλέπουμε το ταξίδι και τη ζωή μας πιο αποστασιοποιημένα. Μετά από μία κρίση κουράγιου στην Κόστα Ρίκα, προτιμήσαμε για άλλη μια φορά να μην κάνουμε πίσω, πήγαμε στον Παναμά και φορτώσαμε το αυτοκίνητο στο πλοίο χάρη στη συνεισφορά αυτή τη φορά εκατοντάδων ανθρώπων που μας ακολουθούν και βοήθησαν τότε μέσα από μία κλήρωση όμορφων δώρων. Περάσαμε στη νότια Αμερική και από εδώ θα ολοκληρωθεί αυτή η περιπέτεια που ξεκίνησε για εμάς από την Ιταλία το 2018 και από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του '19" εξηγεί.

Το τέλος του 2ου "The World Offroad"

"Από τον Σεπτέμβριο του 2024 θέλω να έχουμε ένα σπίτι και να πάω γυμνάσιο σε κανονικό σχολείο" είναι η απάντηση της 11χρονης πια Αναστασίας, ίσως της μοναδικής Ελληνίδας μαθήτριας που θα έχει βγάλει το δημοτικό εξ' αποστάσεως. "Το είχαμε ξεκαθαρίσει αυτό από την αρχή" συνεχίζει η μητέρα της, "ότι το ταξίδι θα κρατήσει όσο το δημοτικό της μικρής. Και τώρα που έφτασε στα έντεκα, καταλαβαίνουμε πόσο χρειάζεται ένα σπίτι, μία τάξη και σταθερές φιλίες".

Υπάρχει και κάποιο "μετά"; "Αυτό είναι μόνο ένα κεφάλαιο που κλείνει" λέει ο κ. Τεμπερίδης. "Ωστόσο, το " The World Offroad” δεν είναι μόνο τρεις άνθρωποι, αλλά μία ολόκληρη κοινότητα ρομαντικών που τώρα το ακολουθούν νοερά και με συνέπεια. Κι εμείς τους χρωστάμε την ευκαιρία να το ζήσουν έστω για λίγο από μέσα. Έτσι, το '24 μπορεί εμείς να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, στην Ιταλία, ή ίσως κάπου στην Αφρική, όμως το " The World Offroad” θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχιστεί με άλλη μορφή. Μέχρι να επιστρέψουμε πάλι εμείς για το " 3ο World Offroad”, θα κάνουμε την μια σημαντική ευχή: υγεία πάνω απ' όλα και μετά όνειρα!" καταλήγει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας