Ηλιοβασίλεμα στον Άρη, το είδαμε και αυτό

Σαντορίνες, Χαλκιδικές και αηδίες...

Έχουν περάσει σχεδόν χίλιες ημέρες από τότε που το rover Perseverance έφτασε στον Άρη και ακόμα μας προκαλούν έκπληξη τα ευρήματά του. Ειδικά όταν πρόκειται για φωτογραφίες που αφηγούνται την ιστορία ενός κόσμου τόσο κοντινού και τόσο μακρινού ταυτόχρονα.

Πρόσφατα κατάφερε να απαθανατίσει την εικόνα ενός ηλιοβασιλέματος. Πώς είναι να παρατηρείς αυτό το γεγονός σε έναν πλανήτη που δεν είναι ο δικός μας; Ο ήλιος στον ορίζοντα του Άρη δημιουργεί μια απόχρωση χρώματος εντελώς πρωτόγνωρη για εμάς, στην πραγματικότητα ο ουρανός γίνεται μπλε.

Ένα εξωγήινο ηλιοβασίλεμα

Ο Άρης βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο από ό,τι η Γη, πράγμα που σημαίνει ότι δέχεται λιγότερο από το μισό ηλιακό φως από ό,τι εμείς. Επιπλέον, ο Άρης έχει μόνο ένα ποσοστό της ατμόσφαιρας της Γης και αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, με μικρό ποσοστό αζώτου και ίχνη οξυγόνου.

"Τα χρώματα [στον Άρη] προέρχονται από το γεγονός ότι η πολύ λεπτή σκόνη έχει ακριβώς το σωστό μέγεθος, ώστε το μπλε φως να διαπερνά την ατμόσφαιρα ελαφρώς πιο αποτελεσματικά", εξήγησε ο ατμοσφαιρικός επιστήμονας Mark Lemmon του Πανεπιστημίου Texas A&M.

"Όταν το μπλε φως σκεδάζεται από τη σκόνη, παραμένει πιο κοντά στην κατεύθυνση του Ήλιου από ό,τι το φως άλλων χρωμάτων. Ο υπόλοιπος ουρανός γίνεται από κίτρινος πορτοκαλί, καθώς το κίτρινο και το κόκκινο φως σκεδάζεται αντί να απορροφάται ή να παραμένει κοντά στον Ήλιο".

Ηλιοβασίλεμα στον Άρη και στη ΓηNASA/JPL-Caltech/MSSS/PDS/USGS/Damia Bouic

Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, τα ηλιοβασιλέματα του Άρη καταγράφονται από το rover Curiosity, το rover Perseverance, το rover Spirit και το rover Opportunity.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας