O Bruce Lee εξαφανίστηκε

Για την ακρίβεια, το άγαλμά του.

Γράφει: Esquire Editors 04 Μαρτίου 2024

Το άγαλμα του αστέρα του κινηματογράφου και δάσκαλου του κουνγκ φου Bruce Lee εξαφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής από το κέντρο του Μόσταρ, όπου είχε τοποθετηθεί το 2005 ως σύμβολο αντίστασης στις αδικίες σε μια διχασμένη πόλη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλίνθινη βάση στο πάρκο Ζρίνιεβατς, στην οποία αναγράφεται "Bruce Lee - Your Mostar" (Bruce Lee – Το Μόσταρ Σου) άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν το μπρούτζινο άγαλμα. Πληροφορίες για την εξαφάνιση του αγάλματος του Bruce Lee δημοσίευσαν πρώτα τα τοπικά ΜΜΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών του καντονιού Ερζεγοβίνης-Νερέτβα ανέφερε ότι δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση ότι το άγαλμα εκλάπη και ότι αστυνομική περίπολος εστάλη για να διερευνήσει την υπόθεση.

Όχι πολύ μακριά από τη βάση του μνημείου αφέθηκε ένα αυτοσχέδιο ξύλινο κάρο, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες κατά την αφαίρεση του αγάλματος.

Το άγαλμα του Bruce Lee τοποθετήθηκε στο κεντρικό πάρκο του Μόσταρ το 2005 με πρωτοβουλία των επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Αστικό Κίνημα - Μόσταρ", νυν βουλευτή Νίνο Ράσπουντιτς και τον συγγραφέα Βέζελιν Γκάταλ.

Όπως εξήγησαν με την ανέγερση του αγάλματος ενός σταρ του κινηματογράφου και του κουνγκ φου, προσπάθησαν να κάνουν το Μόσταρ αναγνωρίσιμο παγκοσμίως για κίνητρα διαφορετικά από τον πόλεμο και την καταστροφή και να το αναδείξουν σε σύμβολο αντίστασης σε όλες τις αδικίες.

Η εξαφάνιση του αγάλματος προκάλεσε προβληματισμό στην τοπική κοινότητα για τη δύναμη των πολιτιστικών συμβόλων και την προστασία της δημόσιας τέχνης.

Το άγαλμα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Ίβαν Φόλιτς βρέθηκε αμέσως μετά την ανέγερσή του στο στόχαστρο βανδαλιστών. Την πρώτη νύχτα μετά την εγκατάσταση αφαιρέθηκαν τα νουντσάκου που κρατούσε το ομοίωμα του Bruce Lee.

Μετά από χρόνια βανδαλισμών το άγαλμα απομακρύνθηκε και ο γλύπτης Ζέλικο Μάριτς ανέλαβε την αποκατάστασή του. Παρά τα προβλήματα το άγαλμα επέστρεψε στο πάρκο του Μόσταρ για να υπογραμμίζει την παγκόσμια απήχηση της κληρονομιάς του Bruce Lee και την επιθυμία της κοινότητας για συμφιλίωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα