Είσαι άραγε πιο έξυπνος από τα αδέλφια σου; Έχουμε την απάντηση

Νέα έρευνα για την ακρίβεια, διαπίστωσε ποιος είναι εξυπνότερος.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι πιο έξυπνος ανάμεσα σε εσένα και τα αδέλφια σου; Η επιστήμη προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα και τα αποτελέσματα μπορεί να σε εκπλήξουν.

Η περιέργεια για την ευφυΐα των αδελφών έχει δημιουργήσει συζητήσεις και μύθους όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει πράγματι διαφορά στην ευφυΐα μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων αδελφών; Επιστημονικές μελέτες έχουν προσπαθήσει να ρίξουν φως σε αυτό το ερώτημα, αλλά οι απαντήσεις δεν είναι τόσο απλές όσο νομίζουμε. Μέσω της έρευνας και της ανάλυσης, έχουν βρεθεί ορισμένες ενδιαφέρουσες τάσεις που υποδηλώνουν πιθανές επιρροές στην πνευματική ανάπτυξη των αδελφών.

Μεγαλύτερος ή μικρότερος αδελφός; Ποιος είναι ο εξυπνότερος;

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και την εταιρεία συμβούλων Analysis Group εξέτασε περίπου 5.000 παιδιά στις ΗΠΑ ανά δύο χρόνια για να καθορίσει τη σχετική νοημοσύνη των αδελφών. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια τείνουν να έχουν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ νοημοσύνης. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια δέχονται περισσότερα ερεθίσματα από τους γονείς τους, γεγονός που ενθαρρύνει την ανάπτυξη σκέψης υψηλότερου επιπέδου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν επηρεάζονται από παράγοντες, όπως η ενδομήτρια εγκυμοσύνη και η βιολογική κληρονομικότητα. Επιπλέον, ο ρόλος του μεγαλύτερου αδελφού φέρει μεγαλύτερες απαιτήσεις και ευθύνες για τα αδέλφια τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη διανοητική τους ανάπτυξη.

Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι πιο έξυπνα, μια μελέτη ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ανέλυσε 377.000 φοιτητές και διαπίστωσε ότι ενώ υπάρχει μια μικρή στατιστική διαφορά στο IQ των αδελφών, η διαφορά αυτή δεν έχει επιστημονική σημασία στην πραγματική ζωή.

Η εύνοια προς τους πρωτότοκους

Η καθηγήτρια Rodica Damian, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, τόνισε ότι οι εξηγήσεις των γονέων μπορεί να αλλοιώνουν προηγούμενες μελέτες, όπως το να αποδίδεται στα πρωτότοκα παιδιά υψηλότερη νοημοσύνη λόγω της θέσης τους ως πρώτου παιδιού. Παρόλο που δεν υπάρχει επιστημονική βάση για την πεποίθηση αυτή, κοινωνικές και ψυχολογικές πτυχές μπορεί να εξηγήσουν γιατί διατηρείται.

Η επιστήμη δεν δίνει οριστική απάντηση στο ποιος είναι ο πιο έξυπνος αδελφός, καθώς η νοημοσύνη είναι μια πολύπλευρη έννοια που υπερβαίνει τη σειρά γέννησης. Η σχέση μεταξύ των αδελφών και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη διανοητική τους ανάπτυξη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα