O πυλώνας κάθε υγιούς σχέσης, σύμφωνα με την επιστήμη

Aν δε βασίζεται σε αυτό το στοιχείο, δε θα έχει μέλλον.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 27 Ιανουαρίου 2024

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στις σχέσεις για να είναι ευτυχισμένες και μακροχρόνιες; Κάποιοι θα σκεφτούν την καλοσύνη, άλλοι ότι το ζευγάρι θα πρέπει να έχει κάποια κοινά στοιχεία, υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι η αγάπη είναι αρκετή... Εμείς από την άλλη θεωρούμε ότι μία υγιής σχέση χρειάζεται και κάτι περισσότερο -και όπως όλα δείχνουν η επιστήμη συμφωνεί μαζί μας. 

Το κλειδί της επιτυχίας

Όλα τα παραπάνω είναι προφανώς και είναι σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν τη βάση των σχέσεων . Ή τουλάχιστον αυτό εξηγεί μία μελέτη του John Gottman, του μεγαλύτερου ειδικού στις σχέσεις. Αφού ανέλυσε τη συμπεριφορά ζευγαριών επί 50 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εμπιστοσύνη είναι ο πυλώνας που στηρίζει τα πάντα.

Εντωμεταξύ, από ό,τι φαίνεται, οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν την ιδέα ότι η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι σχέσεις να έχουν διάρκεια στο χρόνο. Ο δε Whiting από την πλευρά του, επισημαίνει ότι η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την επικοινωνία, και η επικοινωνία με τη σειρά της επιτελεί τον ίδιο ρόλο για μία επιτυχημένη σχέση. 

>Διάβασε ακόμη: Οι ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για τις σχέσεις γυναικών με μικρότερους άντρες

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια πρέπει να δουλεύουν περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση, να ασχολούνται και να προσπαθούν να την ανακτήσουν ή να διορθώσουν όποια ανησυχητική κατάσταση προκύψει στο ενδιάμεσο αφού όλα μπορούν να συμβούν. 

Μια σχέση χωρίς εμπιστοσύνη θα έχει τα μέλη της πάντα σε εγρήγορση, αγχωμένα και με την πεποίθηση ότι η απογοήτευση δε θα αργήσει να τους επισκεφθεί. Στον αντίποδα, όπου υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει περισσότερη ηρεμία και αισιοδοξία για το μέλλον. Βέβαια, το να μπορέσεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του συντρόφου σου είναι μία δύσκολη υπόθεση, που όμως σε κάθε περίπτωση αξίζει τον κόπο σε βάθος χρόνου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος