Ανακαλύπτοντας τα αυτο-οδηγούμενα σκάφη

Καθώς περιμένουμε να επικρατήσουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, οι θαλάσσιες μεταφορές είναι μπροστά στο παιχνίδι.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 12 Ιανουαρίου 2024

Καθώς τα αυτόνομα αυτοκίνητα μπαίνουν για τα καλά στην παγκόσμια αγορά και όλοι περιμέναμε ότι σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε πολλά οχήματα να κυκλοφορούν μόνα τους στους δρόμους, φαίνεται ότι οι θαλάσσιοι μεταφορείς κερδίζουν στο νήμα. Σύμφωνα με το CNN, η Lyft εκτίμησε το 2016 ότι οι περισσότερες από τις διαδρομές της θα είναι αυτοκινούμενες μέχρι το 2021. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2017, η General Motors δήλωσε ότι θα παρήγαγε μαζικά πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα πριν από το 2021. Και όμως, οι σύγχρονοι οδηγοί εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν τα χέρια τους στο τιμόνι, ενώ πληκτρολογούν κατευθύνσεις στους χάρτες της Google, αλλά τα σκάφη είναι πολύ πιο μπροστά από το παιχνίδι. 

Διαβάστε Επίσης

Σίγουρα, τα σκάφη έχουν πολύ λιγότερα εμπόδια να αντιμετωπίσουν: τα κανάλια, τα ποτάμια και τα ανοιχτά νερά έχουν σημαντικά λιγότερη κίνηση και δεν έχουν πεζούς να αντιμετωπίσουν, και η πλοήγηση είναι συχνά ευκολότερη επειδή τα σκάφη ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές. Σήμερα υπάρχουν αρκετά πλωτά οχήματα που χρησιμοποιούν A.I που τα βοηθά να αποφεύγουν τα εμπόδια, να πλοηγούνται στις πορείες και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες σε πραγματικό χρόνο, και χρησιμοποιούνται ήδη για πράγματα όπως η μεταφορά φορτίων, η συλλογή αποβλήτων, ο έλεγχος της ποιότητας των υδάτων και η συλλογή ωκεάνιων δεδομένων.

Στο Άμστερνταμ γίνεται ήδη χαμός

Αν απολαμβάνεις μια χαλαρή περιήγηση στο κανάλι του Άμστερνταμ, μπορεί να δεις ένα Roboat να περνάει από δίπλα σου. Αυτά τα αυτόνομα σκάφη αναπτύχθηκαν από το MIT και χρηματοδοτήθηκαν από την ολλανδική πόλη και έχουν δοκιμαστεί τόσο για τη μεταφορά όσο και για τη συλλογή απορριμμάτων. Η εταιρεία ελπίζει μάλιστα να αναπτύξει ένα αυτοκινούμενο πλοίο που θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το επόμενο έτος. 

Οι φίλοι αυτών των νέων αυτόνομων, ηλεκτρικών πλοίων λένε ότι θα κάνουν καλό τόσο στην ασφάλεια, όσο και στο περιβάλλον. Δεν έχουμε δει ακόμη κάποιο μειονέκτημα, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο θετικό αντίκτυπο θα έχουν.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η πρώτη μεξικανική βελτιωμένη Porsche έχει παρατσούκλι και λέγεται 'Mariachi'

Η συνεργασία του ιάπωνα καλλιτέχνη, Akira Nakai, και του ταλαντούχου Μεξικανού βελτιωτή, Juca, "γέννησε" την Porsche 911 RWB "Mariachi".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Mark Zuckerberg, τι σου συμβαίνει;

Ο Mr. Facebook ξαφνικά δείχνει να ενδιαφέρεται για τα ρούχα που φοράει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κι αν η χρήση κάνναβης αλλάζει το DNA μας;

Σύμφωνα με μελέτη, η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επιγονιδίωμα του ανθρώπινου σώματος.