Παραδόξως, ο Άρης θυμίζει κάτι από Καναδά

Στη βορειότερη περιοχή του Καναδά, η Πηγή του Χαμένου Σφυριού, έχει εξωγήινα χαρακτηριστικά.

Η Πηγή του Χαμένου Σφυριού -για τους ντόπιους, Lost Hammer Spring- που βρίσκεται στο νησί Axel Heiberg, βόρεια στο καναδικό αρκτικό αρχιπέλαγος, αποτελεί ένα μέρος τελείως αφιλόξενο για τον άνθρωπο. Ουσιαστικά, είναι ακατοίκητη, καθώς στην "επικράτειά" της υπάρχει μόνο ένας επιστημονικός σταθμός που φιλοξενεί τους ερευνητές που μελετούν τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Η "εξωγήινη" ανακάλυψη

Πριν από λίγο καιρό, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε, προς μεγάλη μας έκπληξη, κάποιες εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε αυτό το τμήμα του Βόρειου Πόλου και στον πλανήτη Άρη. Αυτές οι συγγένειες έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί πλουτίζουν τις γνώσεις μας τόσο για τον Κόκκινο Πλανήτη, όσο και για τον δικό μας.

Παραδόξως, ο Άρης θυμίζει κάτι από ΚαναδάGetty Images

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι συνθήκες στην Πηγή του Χαμένου Σφυριού είναι απαγορευτικές για να επιβιώσει κανείς, παρόλα αυτά, το νερό ρέει. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι υπερβολικά αλμυρό, καθώς περιέχει έως και κατά 24% αλάτι, συνεπώς δεν παγώνει. Επίσης, είναι ανοξικό και μετατρέπεται σε πάγο στους -5° C. Το ίζημα, δε, γύρω από την πηγή είναι γεμάτο με θειικές ενώσεις, σε ποσοστό έως και 10%, ενώ εκπέμπει αέρια, κυρίως στη μορφή του μεθανίου.

> Διάβασε ακόμα: Ίσως είναι θέμα χρόνου για τη NASA να βρει ζωή στον Άρη

Η ζωή στην πηγή

Παραδόξως, οι ερευνητές βρήκαν μικρόβια που ακμάζουν εκεί μέσα, τα οποία δεν εξαρτώνται από το οξυγόνο ή από άλλα οργανικά μόρια για την επιβίωσή τους. Αντιθέτως, απορροφούν απλά ανόργανα μόρια, όπως είναι το μεθάνιο, οι θειικές ενώσεις και το διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία τα μεταβολίζουν.

 > Διάβασε ακόμα: Tο τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανοίγει το δρόμο για αδιανόητες ανακαλύψεις

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της πηγής είναι απίστευτα παρόμοια με τις συνθήκες που μπορεί να βρεθούν στον Άρη. Μάλιστα, σε περίπτωση που η παρουσία αλμυρού νερού επιβεβαιωθεί στα βάθη του Κόκκινου Πλανήτη, τότε θα έχουμε τουλάχιστον μία πιθανότητα να εντοπίσουμε κι εκεί ζωή.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας