Μερικές προβλέψεις για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων το 2024

Το 2023 αποτέλεσε αναμφίβολα μια χρονιά θεαματικής ανόδου για τις αεροπορικές εταιρείες ύστερα από την περίοδο "παγωμάρας" που προηγήθηκε λόγω της πανδημίας.

Γράφει: Esquire Editors 11 Ιανουαρίου 2024

Το 2023 αποτέλεσε αναμφίβολα μια χρονιά θεαματικής ανόδου για τις αεροπορικές εταιρείες ύστερα από την περίοδο "παγωμάρας" που προηγήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το στοίχημα για τη βιομηχανία των αερομεταφορών είναι αυτή η δυναμική να διατηρηθεί και το 2024 με τις πρώτες εκτιμήσεις, ωστόσο, να υποστηρίζουν ότι φέτος μάλλον θα είναι μια χρονιά σταθεροποίησης. 

"Το 2024 αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος των δραματικών αυξήσεων σε ετήσια βάση, οι οποίες χαρακτήρισαν την ανάκαμψη του χρονικού διαστήματος 2021-2023", σημειώνει μια πρόσφατη έκθεση από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).  Σύμφωνα με την IATA, η παγκόσμια δυναμικότητα σε επίπεδο πτήσεων προβλέπεται να αποκατασταθεί με τον αριθμό να υπολογίζεται σε 40 εκατ. πτήσεις το 2024 έναντι 38,9 εκατ. το 2019 ενώ αναμένεται να διακινηθούν 4,7 δισ. επιβάτες έναντι 4,5 δισ. το 2019. 

Οι προβλέψεις 

Αυτό βέβαια που απασχολεί τους ταξιδιώτες είναι το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, οι οποίες έχουν καταγράψει άνοδο 20 με 30% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Τάσεων της FCM Consulting, οι ναύλοι αναμένεται να καταγράψουν μια αύξηση 3% με 7% μέσα στο νέο έτος καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με το υψηλότερο κόστος στα καύσιμα, τις απαιτούμενες αλλαγές για λόγους βιωσιμότητας και τις επενδύσεις για την αναβάθμιση του στόλου τους. 

Ωστόσο, υπάρχουν και εκθέσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρώς, όπως για παράδειγμα η εταιρεία ταξιδιωτικών μετρήσεων BCD Travel, η οποία προβλέπει μια μείωση 1% στους ναύλους το 2024, με τη μεγαλύτερη πτώση να εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στις πτήσεις από και προς Ασία (-3% για τις θέσεις business class και σχεδόν 4% για τις οικονομικές). 

Η ελληνική αγορά 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι πολλοί και διαφορετικοί ενώ κύκλοι με γνώση επί του θέματος αναφέρουν στο Capital.gr ότι όσο πιο νωρίς από την ημερομηνία ταξιδιού προχωρήσει κάποιος στην αγορά του εισιτηρίου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για την εύρεση φθηνότερων ναύλων. Εκτός όμως, από το χρόνο, σημαντικό ρόλο παίζει η ζήτηση, η εποχικότητα καθώς και ο ανταγωνισμός. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, η οποία διαχρονικά θεωρείται ως η πιο αδύναμη του έτους, οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες προχωρούν σε προσφορές και εκπτώσεις. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ζήτηση για ταξίδι ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, η Aegean, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, προσφέρει κατά 10% περισσότερες θέσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού όσο και το δίκτυο εξωτερικού

Από την άλλη πλευρά, ο έτερος εγχώριος παίκτης, η Sky express ανέφερε πρόσφατα ότι μέχρι στιγμής  οι προκρατήσεις καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 75% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο Γιάννης Γρύλος, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου IO.GR στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρεία, είχε αναφέρει πρόσφατα ότι τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τα μόνο που δεν έχουν καταγράψει αύξηση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. 

Από: Capital.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα