Μπολόνια: 48 ώρες στη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ο σύντομος οδηγός για ένα γρήγορο αλλά περιεκτικό πέρασμα από τη θαυμάσια ιταλική πόλη.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Ιανουαρίου 2020

Τα πάντα στην Μπολόνια είναι απολύτως ιταλικά: Το φαγητό, η αρχιτεκτονική, η μόδα και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Εμίλια Ρομάνα δεν θα συναντήσεις τις γόνδολες της Βενετίας, τα ιστορικά landmarks της Ρώμης ή τα art spots της Φλωρεντίας αλλά σίγουρα ένα ταξίδι σε αυτήν θα το θυμάσαι για πάντα.

Μπολόνια: 48 ώρες στη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Οι ίδιοι οι Ιταλοί άλλωστε επιμένουν ότι η γαστρονομική της κουλτούρα είναι η κορυφαία της χώρας, κάτι που πιστοποιείται από τα πολλά εδέσματα της ευρύτερης περιοχής όπως το προσούτο Πάρμας και η παρμεζάνα, η μορταδέλα και το μπαλσάμικο ξύδι, το κρασί Prosecco αλλά και πλήθος δημοφιλών πιάτων όπως, ασφαλώς, η Bolognese, τα Tortellini in Brodo, τα Tortelloni και η piadina, το ίσως πιο αυθεντικό street food της Ιταλίας.

ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΠΙΑΝΤΙΝΑ

Ένα από τα assets της Μπολόνια είναι πως μπορείς να τη γνωρίσεις σε πάρα πολύ ικανοποιητικό βαθμό σε μόλις δύο ημέρες. Ακολουθεί μία λίστα που θα σε βοηθήσει να την απολαύσεις στο 100%.

Πού θα φας

Le Sfogline

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Le Sfogline | Bologna (@lesfogline) on

Η Νάπολη έχει την πίτσα, η Σικελία το λιμοντσέλο και η Μπολόνια τα ζυμαρικά. Μία από τις καλύτερες επιλογές για να δοκιμάσεις φρέσκια pasta είναι το  Le Sfogline, στο οποίο τα πάντα ετοιμάζονται χειροποίητα και πάντοτε σύμφωνα με τις προσταγές της μπολονέζικης παράδοσης. 

Via Belvedere 7, τηλ. +39 051 220558, lesfogline.it

Fior di Sale

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fior di Sale Bistrot (@fiordisalebologna) on

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις την cucina alla bolognese από μία επίσκεψη στο Fior di Sale. Η κουζίνα του περιλαμβάνει κλασικά πιάτα της τοπικής γαστρονομίας αλλά και μοντέρνες παραλλαγές τους, ενώ αρκετά αξιόλογο είναι και το κομμάτι των cocktails. Highlight εδώ τα λαζάνια. 

Via Altabella 11d, τηλ. +39 051 2812980.

I Portici

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I Portici Hotel Bologna (@iporticihotel) on

Το μοναδικό εστιατόριο της πόλης που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin για το 2020 στεγάζεται στο ομώνυμο 4* ξενοδοχείο και παρουσιάζει μία πολύ δημιουργική εκδοχή της ιταλικής κουζίνας. Ιθύνων νους είναι ο 33χρονος σεφ Emanuele Petrosino, ένας από τους πιο ταλαντούχους μάγειρες αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ιταλία. 

Via dell'Indipendenza 69, τηλ. +39 05142185, iporticihotel.com.

Πού θα μείνεις

Albergo Dello Drapperie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Albergo delle Drapperie (@albergodrapperie) on

Το 3* ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης αποτελεί μία έξοχη και αρκετά οικονομική επιλογή που λειτουργεί άψογα σαν μία εναλλακτική στα -μπόλικα και εξίσου πολύ προσιτά- Airbnb της Μπολόνια. Πρόκειται για ένα κατάλυμα με art deco αισθητική, πολύ κοντά στην Piazza Maggiore, με ωραία ατμόσφαιρα και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. 

Via Drapperie 5, τηλ. +39 051 223955, albergodrapperie.com.

Τι θα δεις/ τι θα κάνεις

Το πολιτισμικό υπόβαθρο της Μπολόνια σημαίνει πως έχει αρκετά μέρη που μαρτυρούν την "κληρονομιά" της. Κάποια από τα must αξιοθέατα είναι οι δύο πύργοι της πόλης -Asinelli και Garisenda- όπου μπορείς να έχεις μία εξαιρετική πανοραμική άποψη, το ιστορικό της κέντρο και η μεσαιωνική αγορά του Quadrilatero (εντός της λειτουργεί και η Mercato di Mezzo), η Basilica di San Petronio στην Piazza Maggione και η Basilica Santuario Santo Stefano στην Piazza Santo Stefano, το Palazzo Fava αλλά και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MAMbo), το (αγαπημένο των ντόπιων) πάρκο Montagnola αλλά και ο ναός της Παναγίας του Αγίου Λουκά (Santuario Bologna Beata Vergine di San Luca) στο λόφο Monte della Guardia. 

ΜΠΟΛΟΝΙΑ 2
ΜΠΟΛΟΝΙΑ 3

Πώς θα πας 

Η Μπολόνια διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο (Guglielmo Marconi), στο οποίο προσγειώνονται απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines, της Alitalia και της Ryanair από την Αθήνα. Είναι ένας προορισμός με value for money πτήσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους. 


Διάβασε ακόμη για τις πόλεις του κόσμου που αξίζει να ταξιδέψεις μόνο με τους φίλους σου, για τα 7 πιο εντυπωσιακά σημεία της Ισλανδίας και γιατί η Βοστώνη είναι η πιο cool πόλη της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα