Ανέπαφες συναλλαγές μόνο με την παλάμη, γίνεται;

Ναι, χάρη στη νέα συσκευή Amazon One.

Γράφει: Esquire Editors 30 Σεπτεμβρίου 2020

Η αμερικανική εταιρεία Amazon παρουσίασε ένα νέο ανέπαφο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών που δεν απαιτεί ούτε κάποια πλαστική κάρτα ούτε κινητό τηλέφωνο, αλλά απλώς το πέρασμα του χεριού στο ταμείο πάνω από μία νέα συσκευή σάρωσης με προχωρημένες δυνατότητες βιομετρικής ταυτοποίησης.

Το νέο Amazon One "διαβάζει" την εικόνα της παλάμης του αγοραστή, ο οποίος κρατά το χέρι του πάνω από τη συσκευή για περίπου ένα δευτερόλεπτο. Η νέα τεχνολογία θα δοκιμαστεί αρχικά σε δύο καταστήματα της εταιρείας στο Σιάτλ, σύμφωνα με το BBC, ενώ η Amazon έκανε γνωστό ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετούς πιθανούς πελάτες για να αξιοποιήσουν το νέο ανέπαφο σύστημα στο μέλλον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκτός από ανέπαφες πληρωμές, το Amazon One, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο των θεατών σε στάδια και υπαλλήλων σε χώρους εργασίας (αντί για τη συνήθη κάρτα-ταυτότητα ο εργαζόμενος απλώς θα κουνάει το χέρι του). "Πιστεύουμε ότι το Amazon One θα βρει ευρεία γκάμα εφαρμογών πέρα από τα καταστήματα λιανικής", ανακοίνωσε η Amazon.

Οι σαρωτές παλάμης δεν είναι μία εντελώς νέα τεχνολογία και βασίζονται κυρίως στην ταυτοποίηση των φλεβών στο χέρι, οι οποίες δημιουργούν ένα μοτίβο σταθερό στον χρόνο και διακριτό για κάθε δάχτυλο και για κάθε πρόσωπο. Επειδή οι φλέβες βρίσκονται κάτω από το δέρμα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κακόβουλη "παραχάραξη" ή κλοπή. Το επίπεδο ασφαλείας θεωρείται περίπου ανάλογο με εκείνο των δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά επειδή η σάρωση μπορεί να γίνει ανέπαφα από απόσταση λίγων εκατοστών, η σάρωση παλάμης είναι πιο πρακτική.

Η Amazon δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του νέου δικού της βιομετρικού συστήματος, πέρα από το ότι "ενσωματώνει δικής της ανάπτυξης αλγόριθμους και υλικό (hardware)" και ότι σαρώνει "διακριτά χαρακτηριστικά τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια" του χεριού. Για να γίνει κάποιος χρήστης του συστήματος, δεν χρειάζεται να έχει λογαριασμό στην Amazon, αλλά πρέπει προηγουμένως να καταχωρίσει διαδικτυακά μία τραπεζική κάρτα και μετά να ακολουθήσει online οδηγίες για το πώς θα συνδέσει αυτήν την κάρτα με το αποτύπωμα της παλάμης του, έτσι ώστε εφεξής να πληρώνει μόνο με το χέρι του. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το βιομετρικό αποτύπωμα της παλάμης κρυπτογραφείται και τηρείται με ασφάλεια όχι στην ίδια τη συσκευή αλλά σε κέντρα δεδομένων στο "νέφος", ενώ ο χρήστης, όποτε θελήσει, μπορεί να διαγράψει αυτά τα βιομετρικά στοιχεία του χεριού του.

Όμως, ήδη, η οργάνωση Big Brother Watch κατηγόρησε την Amazon ότι "συνεχίζει να τροφοδοτεί την αγορά με επεμβατικές και δυστοπικές τεχνολογίες που λύνουν μη υπαρκτά προβλήματα. Κανένας δεν θα έπρεπε να παρέχει βιομετρικά δεδομένα, προκειμένου να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες. Η προσπάθεια της Amazon να καθιερώσει τις βιομετρικές συσκευές πληρωμών και παρακολούθησης δημιουργεί έναν κόσμο, στον οποίο οι κινήσεις μας παρακολουθούνται και καταγράφονται ευκολότερα, πράγμα που αναπόφευκτα αφαιρεί εξουσία από τους πολίτες".

Η Amazon -η οποία ελέγχει σχεδόν το 40% της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου- είχε ήδη συναντήσει αντιδράσεις περί πιθανής ρατσιστικής μεροληψίας από οργανώσεις πολιτών, όσον αφορά το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου Recognition που είχε αναπτύξει και το οποίο χρησιμοποιείτο και από την αστυνομία. Είναι, επίσης, ακόμη άγνωστο πόσα καταστήματα και αλυσίδες λιανικής θα σπεύσουν να υιοθετήσουν τη νέα ανέπαφη τεχνολογία Amazon One.


φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας