Μερικά κόλπα για την άμεση ψηφιακή προστασία του iPhone σου

Δες τι μπορείς να κάνεις για προστατεύσεις κινητό και δεδομένα.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 17 Δεκεμβρίου 2023

Πώς θα σου φαινόταν αν κάποιος κοιτούσε συνεχώς την οθόνη του iPhone σου; Να τσεκάρει τα email, να ψαχουλεύετε το άλμπουμ με τις φωτογραφίες, να διαβάζει όλα τα μηνύματά σου; Σκέτη κόλαση θα έλεγε κανείς. Κι όμως υπάρχουν εκεί έξω δεκάδες εταιρείες ικανές για κάτι τέτοιο. Μερικά μόνο χρόνια μετά το Cambridge Analytica, τα πράγματα στην προστασία των δεδομένων δεν έχουν βελτιωθεί και πολύ και για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την διαδικτυακή μας συμπεριφορά. 

Παρά τους εκατοντάδες ευρωπαϊκούς ψηφιακούς νόμους που μας προστατεύουν, υπάρχουν και μερικά κόλπα για έξτρα προστασία από επιτήδειους και εμείς σου αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να κάνεις για να είσαι ασφαλής.

Τοποθεσία

Μπορείτε να ελέγχεις πότε και πώς οι εφαρμογές θα έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σου. Τσέκαρε το iPhone σου για να βεβαιωθείς ότι δεν μοιράζεσαι δεδομένα τοποθεσίας με κάποιον που δεν θες. 

  • Ρυθμίσεις → Απόρρητο και ασφάλεια → Υπηρεσίες τοποθεσίας

Προστασία του iPhone Mail

Αν δεν είσαι προσεκτικός σε σχέση με τα emails που ανοίγεις, μπορούν να διαρρεύσουν δεδομένα σου που τρίτοι θα έχουν αντλήσει στην καλύτερη περίπτωση για διαφημιστικούς σκοπούς. Η προστασία του Mail αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σου, ώστε ο αποστολέας να μη μπορεί να δει τη δραστηριότητά σου στο διαδίκτυο. Αποκρύπτει επίσης την ακριβή τοποθεσία σου και εμποδίζει τους αποστολείς να δουν αν έχεις ανοίξει κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  • Ρυθμίσεις → Mail → Προστασία απορρήτου

Πες "όχι"

Ορισμένες εφαρμογές παρακολουθούν τη δραστηριότητά σου σε εφαρμογές και ιστότοπους άλλων εταιρειών. Μπορείς να επιλέξεις αν θα το επιτρέψεις ή αν θα πρέπει να ζητούν την άδειά σου.

  • Ρυθμίσεις → Απόρρητο και ασφάλεια →Παρακολούθηση

Τσέκαρε την ασφάλειά σου

Αν ποτέ χρειαστεί να σταματήσεις άμεσα να μοιράζεσαι τις πληροφορίες σου, ο νέος έλεγχος ασφαλείας της Apple μπορεί να σε βοηθήσει. Οι αλλαγές γίνονται διακριτικά. Τα άτομα ή οι εφαρμογές με τις οποίες διακόπτεις την κοινή χρήση δεν ειδοποιούνται.

  • Ρυθμίσεις → Απόρρητο και ασφάλεια → Έλεγχος ασφαλείας

Τσέκαρε τις ρυθμίσεις απορρήτου

Υπάρχει μια ειδική ενότητα στις Ρυθμίσεις για να δεις ποια δεδομένα και τι πρόσβαση έχεις δώσει σε εφαρμογές στο τηλέφωνό σου. Η λίστα περιλαμβάνει πράγματα όπως οι επαφές, το ημερολόγιο, η τοποθεσία, η κάμερα και το μικρόφωνο. Είναι μια απλή επιλογή και μπορεί να κρατήσει τις προσωπικές σου πληροφορίες ιδιωτικές.

  • Ρυθμίσεις → Απόρρητο 

Χρήση ιδιωτικής περιήγησης στο διαδίκτυο στο Safari 

Ορισμένοι ιστότοποι επιτρέπουν σε εκατοντάδες εταιρείες συλλογής δεδομένων να σε παρακολουθούν, να δημιουργούν το προφίλ σου και να προβάλλουν διαφημίσεις καθώς περιηγείσαι στον ιστό. Μπορείς να έχεις ένα στιγμιότυπο όλων των cross-site trackers που μπλοκάρει το Safari, επισκεπτόμενος την αναφορά απορρήτου στη γραμμή εργαλείων του Safari.

  • Ρυθμίσεις → Safari → Παρακολούθηση cross-site → Ενεργοποίηση.
     

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα