5 φορές που η τεχνητή νοημοσύνη μας ξεγέλασε για τα καλά μέσα στο 2023

Μερικά από τα πιο πιο viral δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησαν προβλήματα.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 16 Δεκεμβρίου 2023

Οι απεριόριστες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε κάποιους δημιουργούν τρόμο και σε άλλους ενθουσιασμό. Όταν, μάλιστα, συνδυάζει αυτά τα δύο στοιχεία τότε γίνεται -εγγυημένα- viral στο διαδίκτυο.

Μέσα στο 2023 τα δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης κατάφεραν να ξεγελάσουν, να παραπλανήσουν και να εντυπωσιάσουν πολύ κόσμο- ακόμη και όσους προτιμούν να κρατούν μία ασφαλή απόσταση από αυτά. Σε χρόνο dt έγιναν viral και έτσι εμείς κάνουμε τώρα μία αναδρομή στις στιγμές που το ΑΙ μας έπιασε όλους "κότσους":

1. Η φανταστική εκδοχή της σύλληψης του Trump


Ενώ ο κόσμος περίμενε τη σύλληψη του πρώην προέδρου Donald Trump, ο δημοσιογράφος και ιδρυτής του Bellingcat Eliot Higgins αποφάσισε να γίνει δημιουργικός. Χρησιμοποιώντας τη γεννήτρια εικόνων τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, ο Higgins δημιούργησε εικόνες του Trump που αντιστέκεται βίαια στη σύλληψη και προσπαθεί να ξεφύγει από την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

2. Ο Πάπας ντυμένος από την κορυφή έως τα νύχια με Balenciaga


Όταν μια εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου που φορούσε ένα τεράστιο λευκό φουσκωτό μπουφάν έγινε viral τον Μάρτιο, το διαδίκτυο ενθουσιάστηκε με την κομψή και κυρίως αναπάντεχη ενδυματολογική αναβάθμιση του Πάπα. Δυστυχώς, ήταν ψεύτικο. Η εικόνα του Πάπα με το φουσκωτό μπουφάν τύπου Balenciaga δημιουργήθηκε από έναν 31χρονο εργάτη οικοδομών που χρησιμοποίησε το Midjourney.

3. Η εικονική συνεργασία Harry Potter και Balenciaga

Ο "έρωτας" μεταξύ Balenciaga και AI καλά κρατεί. Αυτήν τη φορά, η Midjourney έδωσε στους χαρακτήρες του Harry Potter μία Balenciaga μορφή. Ζυγωματικά που είναι κοφτερά σαν ξυράφι και μαραμένα βλέμματα που θυμίζουν τις καμπάνιες μόδας του διάσημοι οίκου. Το βίντεο στο YouTube, που δημιουργήθηκε από τον Demonflyingfox, ονομάζεται Harry Potter by Balenciaga, οπότε δεν είχε ποτέ σκοπό να ξεγελάσει πραγματικά τους ανθρώπους ώστε να νομίζουν ότι είναι αληθινό. Παρόλα αυτά, κάποιοι εξαπατήθηκαν, αν και μεταξύ μας, κι εμείς απορούμε. 

4. Το τραγούδι του The Weeknd και του Drake που δεν έγινε ποτέ

Τον Απρίλιο του 2023, ο The Weeknd και ο Drake κυκλοφόρησαν ένα single φωτιά με τίτλο Heart on My Sleeve. Μόνο που δεν το έκαναν. Δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη από έναν ανώνυμο δημιουργό με το όνομα Ghostwriter. Το τραγούδι έγινε viral, όχι επειδή είναι πολύ πιασάρικο, αλλά κυρίως εξαιτίας των πνευματικών δικαιωμάτων τα οποία ουσιαστικά "καταπατήθηκαν" με αυτήν την πρακτική. Το τραγούδι υποτίθεται ότι αφαιρέθηκε από το YouTube, το Spotify, το Apple Music και τις άλλες υπηρεσίες streaming για κανονική παραβίαση, εμείς τώρα το ξαναβρήκαμε και το παραθέτουμε μέχρι να ξανακατέβει.

5. Η φάρσα της έκρηξης στο Πεντάγωνο

Κάπου εδώ ίσως να παρατράβηξε το αστείο με την τεχνητή νοημοσύνη. Η ψεύτικη εικόνα μιας έκρηξης στο Πεντάγωνο δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη σε κακόβουλα χέρια. Τον περασμένο Μάιο, κυκλοφόρησε στο Twitter μια εικόνα με φωτιά και σύννεφα καπνού που υψώνονταν από μια προφανή έκρηξη κοντά στο Πεντάγωνο. Η εικόνα διαψεύστηκε γρήγορα από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου ως ψεύτικη, όμως είχε πραγματικές συνέπειες, αφού προκάλεσε μια σύντομη πτώση στο χρηματιστήριο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr