Γιατί όλοι απεχθάνονται το ChatGPT;

Σκεπτικισμός, μηνύσεις και ανησυχία για το μέλλον εκφράζουν εκπρόσωποι από διαφορετικούς τομείς.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 25 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσφατα κατέθεσε αγωγή κατά του ChatGPT ομάδα συγγραφέων, ανάμεσά στους οποίους είναι και ο George R.R. Martin, συγγραφέας των βιβλίων, στα οποία βασίστηκε το Game of Thrones και οι John Grisham, Jonathan Franzen και Elin Hilderbrand. Η ομάδα κινήθηκε νομικά εναντίον της μητρικής εταιρείας του ChatGPT, της OpenAI, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία παραβίασε τα πνευματικά τους δικαιώματα και "εκπαίδευσε" παράνομα το ChatGPT, χρησιμοποιώντας τα λογοτεχνικά τους έργα. Η Authors Guild, που εκπροσωπεί Αμερικανούς συγγραφείς, κατηγορεί την OpenAI ότι ευδοκιμεί από τη "μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων", χωρίς να παρέχει αποζημίωση στους νόμιμους δημιουργούς. Αλλά δεν είναι η μόνη που έχει "ενοχληθεί" από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Το ChatGPT, το οποίο πολλοί λένε πως έχει έρθει για να αλλάξει τα δεδομένα σε διάφορους τομείς, εντυπωσίασε τα πλήθη με την αβίαστη επιτυχία του στη δοκιμασία Turing, το τεστ στο οποίο υποβάλλεται τα εν λόγω εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να διαπιστωθεί αν είναι ικανά να "επιδείξούν ευφυή συμπεριφορά". Ωστόσο, το αρχικό δέος υποχώρησε, όταν άρχισαν να εμφανίζονται ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά στις δυνατότητες περισυλλογής δεδομένων από το ChatGPT και τι ακριβώς κάνει με τα δεδομένα αυτά. Επιπλέον, η ενσωμάτωσή του στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την εμπλοκή των τεχνολογικών κολοσσών στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

ChatGPT και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Τα πράγματα πήραν μια διαφορετική τροπή, όταν οι New York Times και ο Guardian αποφάσισαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση του ChatGPT στους ιστότοπούς τους, υπονοώντας πιθανές ανησυχίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και διαδικτυακές πλατφόρμες ακολούθησαν γρήγορα το παράδειγμά τους, επιβάλλοντας περιορισμούς στις δραστηριότητες περισυλλογής δεδομένων από το ChatGPT.

Πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, βρέθηκαν επίσης σε αντιπαράθεση με το ChatGPT, οδηγώντας σε πρόσθετους περιορισμούς στην κοινοποίηση tweets εκτός των δικών τους domains. Οι εξελίξεις αυτές υπογράμμισαν την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο η ΑΙ εμπλέκεται με τη διανομή περιεχομένου και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η σκοτεινή πλευρά του ChatGPT

Ειδικότερα, η κωμικός Sarah Silverman μπήκε στη νομική μάχη τον Ιούλιο, κατηγορώντας το ChatGPT για λογοκλοπή και καταπάτηση των δικαιωμάτων των συγγραφέων. Οι ενέργειές της προστέθηκαν στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία.

Συνοψίζοντας, ενώ το ChatGPT αρχικά θαμπώνει τον κόσμο με τις δυνατότητές του, η σκοτεινή πλευρά του, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής δεδομένων και των πιθανών ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων, έχει προκαλέσει μια σειρά νομικών μαχών στις οποίες εμπλέκονται συγγραφείς, μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτές οι συνεχιζόμενες διαμάχες ρίχνουν φως στην εξελισσόμενη πολυπλοκότητα της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της δημιουργίας περιεχομένου. Καθώς το ChatGPT συνεχίζει να εξελίσσεται, παρουσιάζει νέες προκλήσεις για τα καθιερωμένα νομικά πρότυπα και τη δημιουργική κοινότητα που εξερευνά τις δυνατότητές του. Η συνέχεια μόνο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η πρώτη μεξικανική βελτιωμένη Porsche έχει παρατσούκλι και λέγεται 'Mariachi'

Η συνεργασία του ιάπωνα καλλιτέχνη, Akira Nakai, και του ταλαντούχου Μεξικανού βελτιωτή, Juca, "γέννησε" την Porsche 911 RWB "Mariachi".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Mark Zuckerberg, τι σου συμβαίνει;

Ο Mr. Facebook ξαφνικά δείχνει να ενδιαφέρεται για τα ρούχα που φοράει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κι αν η χρήση κάνναβης αλλάζει το DNA μας;

Σύμφωνα με μελέτη, η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επιγονιδίωμα του ανθρώπινου σώματος.