Κάτι λείπει από το ολοκαίνουργιο Assassin’s Creed Mirage

Ήρθε στα χέρια μας πριν από την κυκλοφορία του, παίξαμε και εντός διαβάζεις την εμπειρία μας.

Αναμένοντας το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της σειράς, που θα διαδραματίζεται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με την προσωρινή ονομασία Assassin’s Creed Codename Red, η Ubisoft Bordeaux κάνει πιο γλυκιά την αναμονή και μας φέρνει το Assassin's Creed Mirage. Το παιχνίδι αυτό χρησιμεύει ως "ιντερμέτζο", γεφυρώνοντας το σημαντικό χρονικό χάσμα μεταξύ των βασικών κυκλοφοριών και φέρνει παράλληλα στο προσκήνιο ξανά το stealth.

Το παιχνίδι εκτυλίσσεται στο εξωτικό "μωσαϊκό" της Βαγδάτης και των περιχώρων της, δώδεκα χρόνια πριν από τα θυελλώδη γεγονότα του Assassin’s Creed Valhalla. Το Mirage είναι ένα παιχνίδι πολύ μικρότερου εύρους σε σχέση με τα δεδομένα της σειράς, τουλάχιστον από το Assassin’s Creed Origins και έπειτα, που το περιεχόμενο και η διάρκεια γιγαντώθηκαν. Είναι μια εμπειρία πολύ πιο σύντομη, που κρατά περίπου γύρω στις 20 ώρες για απλό τερματισμό και περίπου 30 ώρες για τους completionists. Παράλληλα, φέρνει πολλά στοιχεία από το παρελθόν της σειράς, θυμίζοντας κάτι από το Brotherhood και το Revelations.

"Mπαγιάτικη" ιστορία, μονοδιάστατος πρωταγωνιστής

Πρωταγωνιστής αυτήν τη φορά είναι ο Basim, ο γνωστός Ασσασσίνος, που πρωτοεμφανίστηκε στις οθόνες μας στο Assassin's Creed Valhalla. Η Ubisoft, αναγνωρίζοντας τη σαγηνευτική γοητεία του στην περιπέτεια του/της Eivor, δημιούργησε ένα prequel γύρω από αυτόν. Στο Mirage, βλέπουμε τη ζωή του Basim, που γεννήθηκε μέσα στους πολυσύχναστους δρόμους της Βαγδάτης, εξελισσόμενος από απλός κλέφτης σε τρομερό και φοβερό μέλος των Hidden Ones.

Παρά το γοητευτικό σκηνικό της Βαγδάτης του 9ου αιώνα, το Mirage υπολείπεται στον τομέα της αφήγησης. Ο χαρακτήρας του Basim δεν διαθέτει ιδιαίτερο βάθος και οι αλληλεπιδράσεις του με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες στερούνται αυθεντικότητας. Το σενάριο κολλάει αμείλικτα στα assassinations, αφήνοντας πίσω κάποιο ευρύτερο arc, αλλά και κάποιους ενδιαφέροντες δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Κάτι λείπει από το ολοκαίνουργιο Assassin’s Creed MirageUbisoft

Ένα νοσταλγικό ταξίδι

Εμβαθύνοντας στο gameplay, το Mirage μάς γυρίζει πίσω σε μια περασμένη εποχή, όπου το stealth ήταν το ιερό δισκοπότηρο. Οι κλασικοί μηχανισμοί επιστρέφουν θριαμβευτικά, με τους παίκτες να κρύβονται επιδέξια σε κάρα με άχυρα, ψηλό γρασίδι και σκιές, εξοντώνοντας τους εχθρούς με στυλ και κομψότητα. Εναέριες δολοφονίες και αλυσιδωτά kills, που θυμίζουν την -παλαιότερη- χρυσή εποχή της σειράς, κοσμούν τις οθόνες μας. Ανάμεσα από τα stealth sections, θα ασχοληθείτε με εύρεση collectibles και ελαφρό περιβαλλοντικό puzzling.

Assassin's Creed MirageUbisoft

Αλλά δυστυχώς, παρά την ευχάριστη νοσταλγία, το Mirage μοιάζει με κατάλοιπο του παρελθόντος. Προσκολλάται σθεναρά σε μηχανισμούς που έχουν γεράσει, χωρίς να προσφέρει τη σπίθα της καινοτομίας. Η έλλειψη ποικιλομορφίας των εχθρών επιδεινώνει την κατάσταση. Τουλάχιστον, βλέπουμε κάποια ανοιχτά σενάρια στις δολοφονίες των βασικών antagonists, που δίνουν δημιουργική ελευθερία στον παίκτη και κάποιες συναρπαστικές αποστολές.

Η μόνη αχτίδα καινοτομίας προκύπτει από την εισαγωγή των tokens, που κερδίζονται μέσω των αποστολών ή που μπορείς να κλέψεις από ανυποψίαστους NPCs. Αυτές οι μάρκες προσδίδουν μοναδικές ικανότητες, από τη στρατολόγηση σκληροτράχηλων μισθοφόρων μέχρι τον υπνωτισμό των εχθρών με τις μελωδίες ικανών μουσικών.

Πες αντίο στα στοιχεία RPG

Από το Mirage απουσιάζει το περίπλοκο σύστημα levelling που υπήρχε στους αμέσως προηγούμενους τίτλους. Στη θέση του βρίσκεται ένα απλοποιημένο skill tree και γνωστά εργαλεία όπως οι βόμβες καπνού και οι κάψουλες που προκαλούν ύπνο. Οι επιλογές εξοπλισμού περιορίζονται σε μία αμφίεση και δύο όπλα.

Η αφαίρεση των στοιχείων RPG ήταν κάτι που ζητούσαν οι παλαιότεροι φίλοι της σειράς, όμως φαίνεται πως αυτά είναι συνυφασμένα με την πιο μοντέρνα και εκσυγχρονισμένη εκδοχή του τίτλου. Η απουσία τους αφήνει μια πικρή γεύση, τελικά, ειδικότερα σε συνδυασμό με την απλοποιημένη μάχη. Οι αποστολές του Mirage, που ποικίλλουν σε διάρκεια, βασίζονται κυρίως στο stealth, με τις μάχες να λειτουργούν ως έσχατη λύση, ενώ δεν προσφέρουν σχεδόν καμία συγκίνηση.

Η πανέμορφη Βαγδάτη

Παρ' όλα αυτά, η πόλη της Βαγδάτης και τα περίχωρά της είναι προσεκτικά σχεδιασμένα, προσφέροντας μερικά ενδιαφέροντα σενάρια, όπως οι αποστολές στη φυλακή και στο παζάρι. Ενδιαφέρουσες δευτερεύουσες αποστολές διανθίζουν το παιχνίδι, προσφέροντας επίσης μια πινελιά συναισθήματος στην αφήγηση.

Assassin's Creed MirageUbisoft

Οπτικά, το Mirage μπορεί να μην είναι η επιτομή της φινέτσας, αλλά διαθέτει μια παρθένα και σαγηνευτική αισθητική (ειδικά στο performance mode) και δίνει σαφώς ανώτερο image quality σε σχέση με το Valhalla, παράλληλα με πιο καθαρή εικόνα, όμως η διαφορά δεν είναι τόση όση θα περίμενε κανείς. Η μαεστρία της Ubisoft λάμπει στον περίπλοκα σχεδιασμένο κόσμο της Βαγδάτης, που θυμίζει τον υπέροχο χάρτη της Ιερουσαλήμ από τον πρώτο τίτλο AC. Ωστόσο, μερικά πρόσωπα χαρακτήρων και οι περίεργες επιλογές φωτισμού σε κλειστούς χώρους αφήνουν περιθώρια βελτίωσης. Το αγγλικό voice-acting αποπνέει αυθεντικότητα, με μια ξεχωριστή τοπική προφορά, που συμπληρώνεται από ένα εξαιρετικό soundtrack.

Νοσταλγία, απλότητα και έλλειψη καινοτομίας

Το Mirage μάς οδηγεί σε ένα νοσταλγικό ταξίδι, αγκαλιάζοντας το stealth ως βασικό του άξονα και αναζωπυρώνοντας το θεμελιώδες πνεύμα της σειράς. Αν και εκπληρώνει τις υποσχέσεις του, το κάνει χωρίς να εισάγει νέες ιδέες ή αξιομνημόνευτες καινοτομίες. Το Mirage μπορεί να μείνει στη μνήμη μας ως ένα απλό διάλειμμα, με τον Basim να αποτελεί έναν από τους πιο αδιάφορους πρωταγωνιστές της σειράς. Πρόκειται για χαμένη ευκαιρία, δεδομένου του μαγευτικού σκηνικού της Βαγδάτης, όμως οι fans της σειράς σίγουρα θα βρουν κάποια γοητευτικά στοιχεία.

Score: 3/5

To Assassin’s Creed Mirage κυκλοφορεί στις 5 Οκτωβρίου για PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S και PC. Δοκιμάστηκε σε PS5. Είναι κατάλληλο για ηλικίες 18+.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα