Μα τι στο καλό έχει στο μυαλό του ο Elon Musk;

Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας περπατά σε αμφιλεγόμενα μονοπάτια και όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο τελικός του προορισμός.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ο Elon Musk προέβη σε μία κίνηση που όλοι είχαν προβλέψει αλλά κανείς δεν επιθυμούσε στο σύμπαν του (πρώην πια) Twitter: Αντικατέστησε το εμβληματικό bird logo με ένα "Χ", για να σημάνει έτσι το rebranding του πιο επιδραστικού αλλά και τοξικού social medium, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Ήταν μόνο μία ακόμη ενέργεια από τις πολλές. Το όραμά του για το Mέσο έγινε ξεκάθαρο.

Στην αρχή μιλούσε για "μία πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης προς μία λειτουργική δημοκρατία". Και κάτι που, εν συνεχεία, εξελίχθηκε σε πλάνο για την ολοκλήρωση του project που είχε πίσω στο 2009, πριν τελικά καταλήξει στη χρηματοοικονομική πλατφόρμα που πια είναι γνωστή ως PayPal.

Μία "όλα-σε-ένα-πλατφόρμα ή κάτι άλλο;

Ο 52χρονος νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας ουσιαστικά υπόσχεται μία σφαίρα όπου οι χρήστες θα μπορούν να επικοινωνούν, να ψωνίζουν, να καταναλώνουν ψυχαγωγία και να επιδίδονται σε μπόλικες ακόμη "δραστηριότητες". Όπως έχει πει και στους εργαζόμενούς του, θέλει κάτι σαν το κινεζικό WeChat, το app της Tencent, με το οποίο ζουν καθημερινά εκατομμύρια κόσμου στην αχανή ασιατική χώρα, επειδή "είναι τόσο χρήσιμο και απαραίτητο για την καθημερινή ζωή".

Μα τι στο καλό έχει στο μυαλό του ο Elon Musk;STR/NurPhoto via Getty Images

Το vision του Musk να μετατρέψει το Χ σε "όλα-σε-μία-εφαρμογή" απαιτεί χρόνο, χρήμα και ανθρώπους – σε μερικά από τα οποία δε δείχνει διατεθειμένος να επενδύσει, τουλάχιστον όχι τόσο όσο επιθυμεί να καρπωθεί το οφέλη από κάτι τέτοιο.

Τα παραπάνω μαζί με τον σχεδόν πλήρη έλεγχο του δορυφορικού διαδικτύου μέσω του Starlink –ένα θέμα για το οποίο τα μεγαλύτερα Μέσα του πλανήτη εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους– έχουν φέρει και πάλι τον –μεταξύ άλλων– CEO των SpaceX και Tesla στη δίνη του κυκλώνα. Τα πράγματα γίνονται συνήθως χειρότερα από τον ίδιο, μέσω των δημόσιων τοποθετήσεών του, όχι μόνο για τις όποιες "κατηγορίες" αλλά και επί παντός επιστητού. Δεν θα χαρακτήριζε κανείς τις θέσεις του μετριοπαθείς ή διαλλακτικές.

Ο Elon Musk είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επιχειρηματίας και εφευρέτης, που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ανάπτυξης και της προώθησης της ηλεκτροκίνησης, της διαστημικής εξερεύνησης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Elon MuskTaylor Hill/Getty Images

Μία ιδιοφυΐα, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με απόλυτους όρους. Το τελευταίο, όμως, δεν τον εμποδίζει να είναι και κόπανος. Και το αντίθετο, αν προτιμάς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα