Το Marvel's Spider-Man 2 επαναπροσδιορίζει τα blockbuster

Ήρθε στα χέρια μας πριν από την κυκλοφορία του, παίξαμε και εντός διαβάζεις την εμπειρία μας.

Κατά παράδοση πλέον, η Insomniac Games επανέρχεται με ένα sequel που δεν είναι τίποτα λιγότερο από θεαματικό. Το Marvel's Spider-Man 2 κυκλοφορεί αποκλειστικά στο PS5 και αφήνει πίσω του την προηγούμενη γενιά. Είναι ένα πολυαναμενόμενο sequel, το οποίο βασίζεται στον προκάτοχό του, ενώ παράλληλα προσφέρει έναν ιστό από έξυπνες βελτιώσεις και παρέχει μια εξαιρετική εμπειρία, που κόβει την ανάσα.

Αδιαμφισβήτητα, το Marvel's Spider-Man 2 είναι ένα επικό, οπτικά εντυπωσιακό ταξίδι, γεμάτο fan service για κάθε λάτρη του ήρωα. Πρόκειται για μια συνέχεια που διατηρεί τα βασικά στοιχεία της επιτυχημένης φόρμουλας της σειράς και την εμπλουτίζει με νέα και συναρπαστικά χαρακτηριστικά.

Spider-Man εις διπλούν

Με φόντο το ταξίδι του Peter Parker ως μέντορα του Miles Morales, η ιστορία κινείται σε κλασικά υπερηρωικά μονοπάτια, χωρίς να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Παρ' όλα αυτά, η αφήγηση είναι επιδέξια δομημένη και οι χαρακτήρες είναι αρκετά ελκυστικοί, ώστε να σε κρατήσει καθηλωμένο από την αρχή μέχρι το τέλος. Παρόλο που η πλοκή μπορεί να ακολουθεί κάποια προβλέψιμα μοτίβα, εξακολουθεί να αποτελεί μια απολαυστική ιστορία.

Μία από τις πτυχές που ξεχωρίζουν σε αυτό το παιχνίδι είναι η ανάπτυξη των χαρακτήρων του. Οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να δουν τόσο τον Peter Parker, όσο και τον Miles Morales μέσα από τις κοινές, αλλά και τις -ξεχωριστές για τον καθένα- παράλληλες αποστολές τους, οι οποίες προσφέρουν φρέσκες ιστορίες που αντλούνται από τα κόμικς.

Η απεικόνιση των κακών δεν απογοητεύει. Χωρίς να χαλάσουμε το παραμικρό από την πλοκή, θα πούμε ότι υπάρχουν πολλές πτυχές, που δεν έχουν αποκαλυφθεί από τα trailers ή τις ανακοινώσεις και η συνολική ομάδα των χαρακτήρων που χρησιμοποιείται είναι ιδανική για την ανάπτυξη, με τον καθένα να εξελίσσεται ικανοποιητικά. Ίσως να μην βλέπουμε την καλύτερη εκδοχή του Kraven, όμως ο Venom ανταποδίδει. Δεν βλέπουμε συχνά τον συγκεκριμένο super-villain και φαίνεται πως η Insomniac ήξερε ακριβώς από τι αποτελείται ο συγκεκριμένος χαρακτήρας. Η απόδοσή του είναι επιβλητική και τρομακτική, όπως πρέπει ακριβώς.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι κορυφαίες και η συνολική πλοκή επιτυγχάνει τους στόχους της, ακόμη και αν κατά καιρούς βαδίζει σε γνώριμα μονοπάτια.

Το Marvel's Spider-Man 2 επαναπροσδιορίζει τα blockbusterSIE

Συναρπαστικές μάχες, ανυπέρβλητη δράση

Το Marvel's Spider-Man 2 λάμπει πραγματικά στο gameplay του. Από την αρχή, το παιχνίδι επιδεικνύει τις προθέσεις του με συναρπαστικά σκηνικά και δράση υψηλών οκτανίων. Στην πρώτη ώρα, θα εμπλακείτε σε συναρπαστικές μάχες, θα συναντήσετε τρομερούς εχθρούς, θα λάβετε μέρος σε σεκάνς καταδίωξης και θα μείνετε έκπληκτοι από την οπτική και τεχνική αρτιότητα του παιχνιδιού. Οι μεταβάσεις είναι απρόσκοπτες, με την πόλη να μεταλλάσσεται μπροστά στα μάτια σας, καθώς τη διασχίζετε.

Το παιχνίδι συνεχίζει να προσφέρει εξερεύνηση σε open world με ένα από τα καλύτερα συστήματα traversal της βιομηχανίας. Η διαδικτυακή περιπλάνηση στους δρόμους της Νέας Υόρκης παραμένει καθαρή απόλαυση, τώρα βελτιωμένη με ακόμα περισσότερα animations, αυξημένες ταχύτητες και μια πολυσύχναστη πόλη, γεμάτη αυτοκίνητα και πεζούς. Η προσθήκη της λειτουργίας "Spider-Wings" προσθέτει μια νέα διάσταση στα εναέρια ταξίδια, παρέχοντας έναν νέο και συναρπαστικό τρόπο περιπλάνησης στον χάρτη του παιχνιδιού, βελτιώνοντας ουσιωδώς ακόμη και αυτήν την ήδη εξαιρετική λειτουργία.

Marvel's Spider-Man 2SIE

Αποκλειστικά στο PS5

Τα γραφικά στο Marvel's Spider-Man 2 είναι απλά εκπληκτικά. Το LOD είναι ένα θαύμα, με τις λεπτομέρειες να είναι ορατές ακόμη και από μεγάλα ύψη και από τεράστιες αποστάσεις, χωρίς την παραμικρή "έκπτωση". Το αστικό τοπίο είναι απίστευτα λεπτομερές και η αίσθηση της εμβύθισης ενισχύεται από τις δυναμικές αλλαγές. Το παιχνίδι διατηρεί απρόσκοπτα ένα πυκνό, ζωντανό αστικό τοπίο, προσφέροντας μια πανδαισία για τα μάτια.

Ο τίτλος εκμεταλλεύεται πλήρως την ισχύ του PlayStation 5, προσφέροντας πολλαπλές λειτουργίες που επιτρέπουν στους παίκτες να προσαρμόσουν την εμπειρία τους, είτε δίνουν προτεραιότητα στo image quality, είτε στις επιδόσεις. Η ενσωμάτωση ray tracing και άλλων τεχνικών βελτιώσεων κάνει την εικόνα εντυπωσιακή, ενώ το fast travel είναι άμεσο, ενισχύοντας περαιτέρω τη ρευστότητα της εμπειρίας. Αξίζει να δείτε πώς γίνεται. Είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε δει ως σήμερα.

Marvel's Spider-Man 2SIE

Παρόλο που το Marvel's Spider-Man 2 υπερέχει σε πολλούς τομείς, προκύπτουν κάποιες μικρές ασυνέπειες. Ενώ τα μοντέλα των χαρακτήρων και οι εκφράσεις των προσώπων τους, σε συγκεκριμένα σημεία, είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου -ίσως κορυφαία-, σε άλλα σημεία φαίνονται κάπως ξεπερασμένα. Επιπλέον, κάποιοι εσωτερικοί χώροι μπορεί να φαίνονται κάπως άδειοι σε σύγκριση με το σχολαστικά σχεδιασμένο αστικό τοπίο.

Αμέτρητες δραστηριότητες

Όσον αφορά στο gameplay, η κύρια ιστορία διαρκεί 15-20 ώρες, ενώ μια πληθώρα παράλληλων αποστολών επεκτείνει το gameplay σε πάνω από 30 ώρες. Αυτές οι αποστολές περιλαμβάνουν κλασικές δραστηριότητες ανοιχτού κόσμου, γρίφους, συλλογή αντικειμένων και απλές μάχες. Η κύρια ιστορία ακολουθεί μια παραδοσιακή δομή, με γραμμικά τμήματα που εξελίσσουν την πλοκή με μάχες, boss fights και διαλόγους.

Ενώ το σύστημα μάχης είναι διασκεδαστικό και διαθέτει μάλιστα και σημαντικές βελτιώσεις, μπορεί να γίνει κάπως επαναλαμβανόμενο, καθώς το παιχνίδι προχωράει. Αν και η ποικιλία των εχθρών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, το παιχνίδι εισάγει νέες ικανότητες, skill trees και gadgets για να βελτιώσει το σύστημα μάχης. Η προσθήκη της δυνατότητας να αποκρούετε τις εχθρικές επιθέσεις (parry) προσθέτει βάθος στο gameplay και κρατά τα πράγματα συναρπαστικά. Επιπρόσθετα, η αντιστοίχιση των gadgets στο R1 είναι μια πολύ σημαντική QoL προσθήκη, που επίσης βελτιώνει τη ροή στις μάχες. Παρά την περιστασιακή επανάληψη, το σύστημα μάχης παραμένει στιβαρό και προσφέρει μια ομαλή και δυναμική εμπειρία.

Οι μηχανισμοί stealth στο Marvel's Spider-Man 2 είναι καλά υλοποιημένοι, αλλά τείνουν να είναι γραμμικοί και απλοί. Αν και προσθέτουν ποικιλία στη δράση, δεν είναι πλήρως ενσωματωμένοι στο gameplay. Η συμπεριφορά της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι πιο πολύπλοκη, καθώς οι εχθροί μερικές φορές δεν αντιδρούν, όταν οι σύντροφοί τους εξοντώνονται. Γενικά, το συγκεκριμένο κομμάτι θυμίζει πολύ τα προηγούμενα δύο παιχνίδια (το πρώτο και το Miles Morales) και δεν προσφέρει πολλά παραπάνω, πέρα από μια επιπλέον δυνατότητα να πετάτε ιστό και να πατάτε επάνω του για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στο πεδίο.

Περιστασιακά, το παιχνίδι προσφέρει κάποια sequences, κατά τα οποία οι παίκτες ελέγχουν χαρακτήρες άλλους από τον Spider-Man. Σε αυτά τα τμήματα έχουν σημειωθεί βελτιώσεις σε σύγκριση με το πρώτο παιχνίδι, αλλά παραμένουν μία από τις πιο αδύναμες πτυχές της εμπειρίας.

Τέλος, για τους παίκτες που προτιμούν να παίζουν στη μητρική τους γλώσσα, η ελληνική μετάφραση είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη, αν και μπορεί να αντιμετωπίσεις κάποια μικρά προβλήματα στην απόδοση. Ενώ οι μεταφράσεις του σεναρίου και των διαλόγων είναι γενικά καλά εκτελεσμένες, ορισμένοι όροι του παιχνιδιού θα μπορούσαν να βελτιωθούν για καλύτερη σαφήνεια.

Marvel's Spider-Man 2SIE

Ο ορισμός του blockbuster

Το Marvel's Spider-Man 2 τηρεί τις υποσχέσεις του μέσω μιας καθηλωτικής εμπειρίας γεμάτης από δράση με εντυπωσιακά γραφικά και εξαιρετικές επιδόσεις. Το παιχνίδι μπορεί να υπερηφανεύεται για τον καλοσχεδιασμένο του κόσμο, τους ελκυστικούς χαρακτήρες και τη συναρπαστική ιστορία. Ενώ το σύστημα μάχης μπορεί να γίνει ελαφρώς επαναλαμβανόμενο, η πληθώρα περιεχομένου και οι διάφορες βελτιώσεις διατηρούν τη διασκέδαση ζωντανή. Με το ασυναγώνιστο σύστημα traversal σε ένα εκπληκτικά λεπτομερές αστικό τοπίο, η Insomniac Games ανέβασε για άλλη μια φορά τον πήχη για τα παιχνίδια με υπερήρωες.

Score: 5/5

To Marvel's Spider-Man 2 κυκλοφορεί στις 20 Οκτωβρίου για PS5. Δοκιμάστηκε σε PS5. Είναι κατάλληλο για ηλικίες 16+.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα