Καλωσορίζουμε τα AI Personas της Meta, μία ακόμη 'σατανική' ιδέα του Mark Zuckerberg

Οι νέες περσόνες της Meta είναι απλά περίεργες ή σε άπταιστα ελληνικά, κάπως cringe.

Στη δίνη του κόσμου της τεχνολογίας, κατά την οποία κάθε μέρα φαίνεται να φέρνει ένα νέο θαύμα τεχνητής νοημοσύνης, είναι εύκολο να χαθεί κανείς. Επίτρεψέ μας όμως να σου ξανασυστήσουμε την τελευταία δημιουργία της Meta και του Mark Zuckerberg: τα AI Personas. Είναι περίεργες, ενδιαφέρουσες και παράξενες. Και λίγο cringe αν μας ρωτάς. Αν ξύνεις το κεφάλι σου με απορία, μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος με αυτό το συναίσθημα.

Καλώς ήρθες στην εποχή των celebrity chatbots

Κάνε εικόνα αυτό: μας υποσχέθηκαν κάποτε ιπτάμενα αυτοκίνητα, και όμως, είμαστε εδώ και συνομιλούμε με chatbots που μόλις και μετά βίας μπορούν να κάνουν μια υποτυπώδη κουβέντα. Τα AI Personas της Meta, τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε beta, αιφνιδίασαν τον κόσμο, μετά από ανακοίνωση του Mark Zuckerberg στο Meta Connect.

Αλλά εδώ είναι η ουσία: δε μιλάμε για συνηθισμένα chatbots. Η Meta αποφάσισε να κάνει τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα, δημιουργώντας χαρακτήρες chatbot που έχουν τη μορφή διασημοτήτων, όπως ο Snoop Dogg, η Kendall Jenner και η Charli D'Amelio. Ακούγεται σαν όνειρο, έτσι δεν είναι; Η δυνατότητα να συνομιλήσεις με AI εκδοχές των αγαπημένων σου αστέρων. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει.

Καμία σχέση με τους ίδιους τους celebrities

Η Meta απλώς πλήρωσε ένα αρκετά μεγάλο ποσό σε αυτές τις διασημότητες για τη χρήση της εμφάνισής τους, αλλά οι ίδιες οι personas δεν έχουν καμία άμεση σχέση με τους αστέρες. Δεν βγάζει κανένα νόημα.

Για παράδειγμα, η περσόνα της Kendall Jenner ακούει στο όνομα Billie και λειτουργεί ως ένα είδος μεγαλύτερης αδελφής που προσφέρει σοφές συμβουλές στους νεότερους. Θα δεις το πρόσωπο της Jenner, θα παρακολουθήσεις τις προδιαγεγραμμένες αντιδράσεις της περσόνας της και θα συμμετάσχεις σε συζητήσεις που θυμίζουν τον παλιόφιλο, το ChatGPT. Αυτές είναι οι AI περσόνες της Meta, με λίγα λόγια.

Η πιο αμήχανη συζήτηση που έγινε ποτέ

Συνεργάτης του Mashable ξεκίνησε πρόσφατα ένα τετ-α-τετ με την περσόνα της Jenner και το περιέγραψε εύστοχα ως "την πιο αμήχανη συζήτηση που έγινε ποτέ". Όταν η δημοσιογράφος προσπάθησε να εκφράσει θυμό, η Jenner-as-Billie έπνιξε ένα γέλιο. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές, όπως αναφέρει το Mashable, είναι "βαθιά ανησυχητικές".

AI chatbotsMeta

"Γιατί", θα ρωτούσε κάποιος. Λοιπόν, ο πρωταρχικός στόχος των AI personas είναι να "εξανθρωπίσουν" τα chatbots και να σε κρατήσουν αγκιστρωμένο για όσο το δυνατόν περισσότερο. Σκέψου το ως μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο "γοητευτικό" ChatGPT, κρυμμένο πίσω από την όψη των διασημοτήτων.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι τα μηνύματα προς τα AI chatbots, τουλάχιστον στο Instagram, δεν προστατεύονται από end-to-end κρυπτογράφηση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλή.

Δε μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις τα AI chatbots

Τα AI chatbots της Meta δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στην Ευρώπη. Όταν γίνουν διαθέσιμα όμως, θα είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα, αφού θα χρειάζεται απλά να ανοίξεις τη λειτουργία AI chats, μέσω του Instagram, Messenger ή Whatsapp.

Για αρχή θα είναι διαθέσιμες 28 διαφορετικές περσόνες, εκ των οποίων οι 15 θα έχουν την εμφάνιση κάποιου celebrity.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα