Υπάρχουν κι αυτοί που χρησιμοποιούν το ChatGPT για να εμποδίσουν την περιβαλλοντική καταστροφή

Πώς μπορεί να ενισχυθεί η πολιτική προστασία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα έργο που παρουσιάστηκε στην έκθεση Earth Technology Expo 2023, στη γειτονική Ιταλία, είχε ως στόχο τη χρήση του ChatGPT για την προστασία των πολιτών. Το έργο αυτό, όταν ολοκληρωθεί, θα οδηγεί σε μια πλατφόρμα που θα παρέχει στους πολίτες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τους κινδύνους των περιβαλλοντικών καταστροφών, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το project αυτό παρουσιάστηκε στη Φλωρεντία, λίγα χιλιόμετρα από την επαρχία Πράτο και συνεπώς πολύ κοντά στην περιοχή που επλήγη από την ισχυρές πλημμύρες, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων. Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα demo από το έργο αυτό, όμως το Ίδρυμα Earth Water Agenda θεωρεί ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

ChatGPT και σχέδιο πολιτικής προστασίας

Το project αυτό βασίζεται στο σχέδιο πολιτικής προστασίας, που διαθέτει κάθε ιταλικός δήμος, το οποίο περιέχει τόσες πολλές πληροφορίες που είναι δύσκολο να τις συμβουλευτούν ακόμη και οι ειδικοί, πόσο μάλλον ένας πολίτης. Ωστόσο, εκεί μέσα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει ένας πολίτης αν ζει σε μια περιοχή που κινδυνεύει και αν μπορεί να κάνει κάτι για να εξαλείψει ή να μειώσει το ρίσκο από περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες ή οι σεισμοί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να επιλέξει τις πληροφορίες που θέλει ο πολίτης και να τις μεταδώσει σε σαφή και κατανοητή γλώσσα, χάρη στην τεράστια βάση δεδομένων που έχει στη διάθεσή της. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα αποτελέσει τη βάση για την εκπαίδευση σε θέματα κινδύνου για τους πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι σήμερα δεν γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης.

"Είμαστε σε μια χώρα, στην οποία θα υπάρχουν πάντα κίνδυνοι, αλλά μπορούμε να ρισκάρουμε λιγότερο, με δύο τρόπους: πρώτα απ' όλα, με έργα κατά της επικινδυνότητας και, στη συνέχεια, εκπαιδεύοντας την κοινότητα για τα θέματα κινδύνου", εξήγησε ο Mauro Grassi, διευθυντής του Ιδρύματος EWA Earth Water Agenda.

"Οι κοινότητές μας δεν είναι ενημερωμένες, δεν γνωρίζουν τίποτα για τους κινδύνους που μπορεί να διατρέξουν και ως εκ τούτου τους αντιμετωπίζουν απροετοίμαστοι. Το σχέδιό μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα το ChatGPT για να ενημερώσουμε τους πολίτες, σε απλή γλώσσα, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη γειτονιά τους, στην πόλη τους, στο σπίτι τους, και να τους δώσουμε τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αντιδράσουν κατάλληλα όταν συμβεί το γεγονός", λέει ο Grassi.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας