H υπόθεση Sam Altman εγείρει ερωτήματα για την τεχνητή νοημοσύνη

Μετά την απόλυσή του, το χάος.

Σε μια αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, ο Sam Altman, συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, αποχαιρέτησε την εταιρεία λίγο λιγότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ChatGPT. Η αποχώρηση του Altman, η οποία ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά μέσα στο σαββατοκύριακο, προκάλεσε σοκ στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης, αποκαλύπτοντας ένα σημαντικό χάσμα εντός του οργανισμού και προκαλώντας ευρύτερες ανησυχίες για το μέλλον της ΑΙ. 

Μετά την αποχώρησή του, οι εργαζόμενοι της OpenAI πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα με emojis καρδιάς❤️, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη τους. Το σύνθημα "η OpenAI δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους της" κυριαρχεί στις αναρτήσεις, ενώ, σύμφωνα με το Wired, πάνω από 500 από αυτούς απειλούν να αποχωρήσουν, εάν δεν επιστρέψει ο Altman.

Στον απόηχο, οι συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφεραν παραλληλισμούς μεταξύ της κατάστασης του Altman και της αποχώρησης του Steve Jobs από την Apple το 1985, με τις εικασίες να σχετίζονται με τις πιθανές επιπτώσεις στη σταθερότητα και τη δυναμική της OpenAI στην αγορά.

Η θέση του Elon Musk

Ένας από τους λίγους, όπως φαίνεται, που συμφωνούν με την απόφαση της OpenAI είναι ο Elon Musk. Ο συνιδρυτής της OpenAI, που αποχώρησε το 2018 για να αποφύγει πιθανές προστριβές της OpenAI με την Tesla, συμφωνεί με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας να απολύσουν τον Altman.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποχώρηση του Altman από την OpenAI προέκυψε από τις ανησυχίες που εξέφρασε ο επικεφαλής επιστήμονας Ilya Sutskever σχετικά με "την ταχύτητα, με την οποία κινείται ο Altman" και "την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης". Ο ίδιος ο Sutskever ανέφερε όμως αργότερα ότι μετάνιωσε για αυτή τη συμμετοχή του: "λυπάμαι βαθύτατα για τη συμμετοχή μου στις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου. Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να βλάψω την OpenAI. Αγαπώ όλα όσα έχουμε χτίσει μαζί και θα κάνω ό,τι μπορώ για να επανενώσω την εταιρεία".

O Musk εξέφρασε την ανησυχία του στο X (πρώην Twitter), επαινώντας την ηθική πυξίδα του Sutskever (προτού εκείνος αλλάξει γνώμη) και σημειώνοντας την προηγούμενη ανάρτησή του που τονίζει τους κινδύνους που συνδέονται με την προτεραιότητα στην ΑΙ έναντι άλλων ανθρώπινων ιδιοτήτων. Ο Musk πάντα αποτελούσε ηχηρό επικριτή της δυνητικής ζημιάς που μπορεί να επιφέρει η AI και ευθυγραμμίζεται με όσους ανησυχούν για τις απρόβλεπτες συνέπειες σε αυτόν τον τομέα.

Ο ρόλος του Altman και η συνεργασία με τη Microsoft

Ο Altman ίδρυσε την OpenAI τον Δεκέμβριο του 2015 μαζί με τους Greg Brockman, Elon Musk, Ilya Sutskever, Wojciech Zaremba και John Schulman. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως το πρόσωπο της εταιρείας, ιδιαίτερα συνδεδεμένος με το ChatGPT, μετά την αποχώρηση του Elon Musk το 2018. Ωστόσο, σε πρόσφατη δήλωση της OpenAI αναφέρεται η έλλειψη διαφάνειας του Altman με το διοικητικό συμβούλιο, που οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης στην ικανότητά του να ηγηθεί του οργανισμού. Το ΔΣ όρισε την Mira Murati, την Chief Technology Officer, ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλο, ενώ ο Greg Brockman, ένας άλλος συνιδρυτής, επίσης αποχώρησε.

Εν μέσω της αβεβαιότητας, υπήρχαν ενδείξεις ότι η επιστροφή του Altman θα μπορούσε να καταλαγιάσει τις εντάσεις εντός της εταιρείας, αλλά και της αγοράς. Ωστόσο, καθώς οι συζητήσεις εκτυλίσσονταν στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες, έγινε εμφανές ότι οι απόψεις σχετικά με τον ρόλο του Altman διχάστηκαν, με ορισμένους να τον θεωρούν οραματιστή ηγέτη, ενώ άλλοι αμφισβήτησαν την ευθυγράμμισή του με την αποστολή της OpenAI.

Ο ρόλος του Altman επεκτάθηκε πέρα από το OpenAI, καθώς είχε συμβάλει καθοριστικά στην εξασφάλιση μιας σημαντικής επένδυσης ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft το 2018. Σε μια αναπάντεχη ανατροπή, η Microsoft καλωσόρισε τον Altman ως διευθύνοντα σύμβουλο μιας νέας ομάδας αφιερωμένης στην προηγμένη έρευνα τεχνητής νοημοσύνης, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις εικασίες σχετικά με τη δυναμική πίσω από την αποχώρηση του Altman από το OpenAI.

Η διαμάχη γύρω από την αποχώρηση του Altman περιστράφηκε γύρω από φημολογούμενες διαφωνίες εντός της OpenAI σχετικά με την εστίαση στην οικοδόμηση της παραγωγικής AI και τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές απειλές για την ανθρωπότητα. Αυτή η φιλοσοφική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Ilya Sutskever, υπογράμμισε την πολυπλοκότητα της πλοήγησης στις ηθικές διαστάσεις της ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Το μέλλον της OpenAI

Όταν κάπως καταλάγιασε ο θόρυβος, η OpenAI ανακοίνωσε τον Emmett Shear, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Twitch, ως νέο διευθύνοντα σύμβουλό της, ενώ η αποχώρηση του Altman δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της εταιρείας και του εμβληματικού προϊόντος της, του ChatGPT. Η ένταση μεταξύ των πτυχών της έρευνας και της παραγωγής στο πλαίσιο της OpenAI και η ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο εικασιών και συζητήσεων.

Στον απόηχο της αποχώρησης του Altman, η κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης μένει να αναλογίζεται τις επιπτώσεις για την OpenAI, την αποστολή της και το εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο διορισμός της νέας ηγεσίας και η μετακίνηση του Altman στη Microsoft προσθέτει στρώματα ίντριγκας σε μια ήδη πολύπλοκη αφήγηση, αφήνοντας τους ενδιαφερόμενους και τους παρατηρητές να περιμένουν με ανυπομονησία τις περαιτέρω εξελίξεις σε αυτήν την ιστορία. Μόνο ο χρόνος θα δείξει, πού μπορεί να οφείλεται στην πραγματικότητα όλη αυτή η αναταραχή. Κι εμείς θα είμαστε εδώ, για να σε ενημερώνουμε. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος