5 tech trends που θέλουμε να δούμε μέσα στο 2024

Αναλύουμε το τεχνολογικό τοπίο και οραματιζόμαστε τις αλλαγές που θα φέρει το 2024.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό για τους λάτρεις της τεχνολογίας από την ανακάλυψη νέων tech trends. Οι καινοτομίες και οι διαρκείς εξελίξεις προκαλούν τη φαντασία και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία.

Από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα έως τις βιώσιμες καινοτομίες στην πράσινη τεχνολογία, η εξερεύνησή μας έχει ως στόχο να εμπνεύσει την περιέργεια και να προκαλέσει σκέψεις σχετικά με τις πιθανές μεταμορφώσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Παρακάτω αναλύουμε πέντε τάσεις της τεχνολογίας, που θα θέλαμε να εξελιχθούν μέσα στο 2024, καθώς οραματιζόμαστε ένα μέλλον, στο οποίο οι τεχνολογίες αιχμής θα διαμορφώνουν την καθημερινή μας ζωή, προσφέροντας ματιές στην τεχνολογική επανάσταση και στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.

Πιο εκτεταμένη -αλλά και ορθή- χρήση της generative AI

Η "έκρηξη" της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης το 2023 έδειξε μόνο ένα ψήγμα των δυνατοτήτων της. Δεν μπορούμε να φανταστούμε καν τις δυνατότητές της στο μέλλον. Το 2024, αναμένουμε με ανυπομονησία τη βαθύτερη υιοθέτηση των εφαρμογών της, ενώ ελπίζουμε ότι θα αναγνωριστούν οι δυνατότητές της και πέρα από τους κύκλους της τεχνολογίας.

Καθώς η generative AI διεισδύει στα καθημερινά εργαλεία, από τις μηχανές αναζήτησης έως τα λογισμικά σχεδιασμού, οραματιζόμαστε έναν κόσμο, στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνεται απρόσκοπτα ο προσωπικός μας βοηθός, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα. Ο κλάδος όμως οφείλει να ρυθμίσει τη χρήση της, ειδικότερα εν μέσω ηθικών προβληματισμών, που προέρχονται από την εκπαίδευση της AI και την ορθή χρήση διαφόρων IP, ώστε να μην καταπατώνται πνευματικά δικαιώματα. Έχουμε ακόμη τις λεγόμενες "βρεφικές ασθένειες", όμως ανυπομονούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και να μεταμορφώσει τη ζωή μας.

Αποτελεσματική προστασία στον κυβερνοχώρο

Οι ψηφιακοί εγκληματίες πλέον έχουν όλα τα εργαλεία στη διάθεσή τους για να υποκλέψουν τα δεδομένα μας και να μας επιτεθούν με πολλαπλούς πιθανούς τρόπους. Οι απειλές στον κυβερνοχώρο αυξάνονται και θα έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχουν αντίστοιχα πολλαπλές λύσεις για την προστασία μας. Όμως η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρεθούν μέσα στο 2024 ισχυρές λύσεις για την προστασία και την ανθεκτικότητά μας στον κυβερνοχώρο. Πέρα από την κυβερνοασφάλεια, φιλοδοξούμε να γίνουμε μάρτυρες καινοτομιών που ενσωματώνουν απρόσκοπτα τα μέτρα ασφαλείας με αποτελεσματικές στρατηγικές ανάκαμψης.

Καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται, οι προσδοκίες μας είναι ότι οι τεχνολογίες που διασφαλίζουν την ψηφιακή μας ακεραιότητα, τη συνέχεια και την κοινωνική μας προστασία θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Απρόσκοπτη διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών

Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα ως προς τον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, όμως ακόμα και τώρα υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια που πρέπει να προσπεράσουμε.

Η προοπτική της βελτιωμένης διαλειτουργικότητας τροφοδοτεί τον ενθουσιασμό μας για το 2024. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση του RCS από την Apple στα τέλη του 2023 είναι ένα θετικό βήμα, σηματοδοτώντας μια τάση προς την κατεύθυνση της βελτιωμένης συμβατότητας. Φυσικά, δεν είναι μόνο τα iPhone και τα Android που θα μπορούσαν να "συνεργάζονται" καλύτερα μεταξύ τους. Παρά τις προκλήσεις, προσβλέπουμε σε ένα τεχνολογικό τοπίο, στο οποίο η συμβατότητα των συσκευών δε θα αποτελεί πλέον εμπόδιο, αλλά μια απρόσκοπτη εμπειρία.

Green tech: H βιώσιμη τεχνολογία

Το 2024, αναμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχιση της προβολής της βιώσιμης τεχνολογίας, καθώς ευθυγραμμιζόμαστε με τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το όραμά μας περιλαμβάνει την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων, την εκτεταμένη υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενσωμάτωση του πράσινου cloud computing.

Ελπίζουμε να γίνουμε μάρτυρες της ανόδου της κυκλικής οικονομίας, στην οποία η ανθεκτικότητα και η ανακυκλωσιμότητα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των προϊόντων. Προκλήσεις όπως η ηθική προμήθεια υλικών και η αντιμετώπιση των πρακτικών πράσινου ξεπλύματος είναι τομείς που ελπίζουμε ότι η τεχνολογική βιομηχανία θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα.

Άνθιση του IoT

Η προσδοκία μας για το 2024 είναι ένα διανθισμένο τοπίο στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Προσβλέπουμε στην ευκολία που προσφέρει το IoT στους καταναλωτές, επιτρέποντας τον απομακρυσμένο έλεγχο και την αποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων. Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ελπίζουμε να δούμε το IoT να ενδυναμώνει την ασφάλεια, την αποδοτικότητα και την έξυπνη λήψη αποφάσεων. Με εκτιμώμενες 50 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές έως το 2030, επιθυμία μας είναι το IoT να εξελιχθεί υπεύθυνα, με άτομα που εισέρχονται σε αυτόν τον τομέα εξοπλισμένα με γνώσεις στην ασφάλεια πληροφοριών, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δικτύωση και το σχεδιασμό συσκευών. Οι χρήστες χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση και το IoT θα μπορούσε να επωφεληθεί από την απρόσκοπτη διασυνδεσιμότητα, που αναφέραμε και πιο πάνω.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας