Το Prince of Persia: The Lost Crown σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή της Ubisoft

Δοκιμάσαμε το νέο παιχνίδι της σειράς πριν την κυκλοφορία του και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Η Ubisoft άφησε για αργότερα το remake του The Sands of Time και έρχεται με το Prince of Persia: The Lost Crown, για να επαναφέρει τον ενθουσιασμό του κοινού και, πιθανώς, να "σφυγμομετρήσει" την αγορά.

Η επιστροφή του Prince of Persia

Η νέα περιπέτεια δε μας βάζει στη θέση κάποιου πρίγκιπα, αλλά μας στέλνει, στον ρόλο του Sargon, που είναι μέλος της ομάδας πολεμιστών The Immortals, να σώσουμε τον πρίγκιπα.

Για να το κάνουμε αυτό, πηγαίνουμε σε ένα βουνό, όπου συμβαίνουν διάφορα παράξενα πράγματα, και η ροή του χρόνου δεν φαίνεται φυσιολογική. Η πλοκή είναι απλή, οι χαρακτήρες αδιάφοροι, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως στο κομμάτι που αφορά στον αλλόκοτο χρόνο.

Στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού τώρα, ευτυχώς, η ανάπτυξη ανατέθηκε στα κατάλληλα άτομα, σε ομάδες που μας έδωσαν τα εκπληκτικά τελευταία δύο Rayman. Και αυτό… φαίνεται.

Ο πρίγκιπας πάει σε metroidvania… και διαπρέπει

Το The Lost Crown ανήκει στο είδος που λέμε "metroidvania", είναι δηλαδή παιχνίδι platforming, με μάχες και άλματα που βασίζονται στην ακρίβεια, αλλά και με έναν τεράστιο, λαβυρινθώδη χάρτη για εξερεύνηση. Καθώς ανήκει σε αυτό το είδος, καλείται να παρουσιάσει έναν χάρτη που ανοίγει σιγά-σιγά, όσο αποκτούμε νέες δυνάμεις για τον πρωταγωνιστή μας.

Το platforming είναι ολόσωστο, ευτυχώς. Ο χειρισμός αποκρίνεται άψογα, τα άλματα είναι πάντα ακριβή και οι κινήσεις του ήρωα "ρευστές" και πολύ ικανοποιητικές, σε animation και αίσθηση.

Ειδικά όσο προχωράμε, προκύπτουν όλο και δυσκολότερες προκλήσεις στο platforming. Στην πορεία, θα μπορείς να κάνεις dash, διπλά άλματα, να τηλεμεταφερθείς και άλλα πολλά, για να περάσεις από πολύ δύσκολες παγίδες, με καρφιά και απαιτήσεις για απόλυτη ακρίβεια κίνησης.

Το Prince of Persia: The Lost Crown σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή της UbisoftUbisoft

Δύσκολες οι μάχες, αλλά με επιλογές για όλους

Αν αυτό το στυλ παιχινδιού σου αρέσει, θα βρεις πολλά συναρπαστικά σημεία στο Prince of Persia: The Lost Crown. Αν σε δυσκολεύει πολύ αυτό, μπορείς να ενεργοποιήσεις διάφορες βοήθειες στο μενού προσβασιμότητας (ακόμα και να αποφεύγεις τα δυσκολότερα σημεία του platforming, αν ενεργοποιήσεις το κατάλληλο βοήθημα). Καλοδεχούμενη προσέγγιση αυτή: το gameplay είναι απαιτητικό στην default μορφή του, δίνει όμως τρόπους προσαρμογής, για να το φέρουμε στα μέτρα μας.

Η μάχη, τώρα, το άλλο βασικό σκέλος της εμπειρίας, τα πηγαίνει περίφημα και βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι συνηθίζεται στο είδος αυτό. Με λίγα λόγια, εδώ δεν κάνουμε απλές επιθέσεις προς κάποια κατεύθυνση, αλλά πλήρη combos.

Μπορούμε να χτυπήσουμε με τα σπαθιά μας τα πόδια ενός εχθρού, να τον κάνουμε να χάσει την ισορροπία του, να συνεχίσουμε εκτοξεύοντάς τον ψηλά, να πηδήξουμε για να συνεχίσουμε το combo -και αυτά πριν αποκτήσουμε νέες ιδιότητες που αξιοποιούνται στο platforming και στη μάχη.

Υπάρχουν dodges και parries, με άψογη αίσθηση κάθε φορά, οι εχθροί έχουν αρκετό "βάρος" και διαφοροποιούνται αισθητά μεταξύ των τύπων τους και, γενικά, αν σου αρέσουν οι γρήγορες, απαιτητικές (θα πεθάνεις πολλές φορές) μάχες, θα απολαύσεις σίγουρα το νέο Prince of Persia.

Prince of Persia: The Lost CrownUbisoft

Επιπλέον, υπάρχουν upgrades, αλλά και amulets που κάνουμε equip για να αυξάνουμε τη δύναμη του χαρακτήρα, τη ζωή του, ή για να του δίνουμε ειδικές ικανότητες (πολλά από αυτά τα βρίσκουμε εξερευνώντας). Επιπλέον, καλούμαστε να διαλέξουμε και μεταξύ κάποιων special skills που χρησιμοποιούνται στη μάχη, όταν γεμίζει η ειδική μπάρα, και μπορούν να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα για να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Highlight είναι τα boss fights, που είναι δύσκολα, εντυπωσιακά (με cinematic dodges και ειδικά skills) και εμπνευσμένα στον σχεδιασμό των κινήσεών τους. Οι μάχες είναι απαιτητικές, αλλά υπάρχει easy mode, που μειώνει σημαντικά τη δυσκολία.

Επίσης, ιδανικά συνδυάζεται το platforming με τη μάχη, με εχθρούς που παρεμβάλλονται μεταξύ εμποδίων και μας καλούν να σκεφτούμε και να δράσουμε με χάρη. Τέλος, υπάρχουν και γρίφοι: κάποιοι είναι κανονικές σπαζοκεφαλιές, στις οποίες πρέπει να διαβάσουμε οδηγίες και να αποκρυπτογραφήσουμε το περιεχόμενό τους, άλλοι εντάσσονται στο platforming και μας καλούν να "διαβάσουμε" τους χώρους για να καταλάβουμε πώς πρέπει να κινηθούμε.

Καλοσχεδιασμένος, μεγάλος χάρτης, μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες

Ο χάρτης είναι πολύ μεγάλος, γεμάτος με μυστικά, με side quests (όχι πολύ συναρπαστικά, επαρκή όμως ως μέθοδος αύξησης της διάρκειας -που φτάνει άνετα τις 20 ώρες και μπορεί να τις ξεπεράσει) και με καλοσχεδιασμένα shortcuts, με εντελώς διαφορετικές οπτικά περιοχές και μερικά πανέμορφα σημεία και με αρκετές προκλήσεις, κρυμμένες ή φανερές.

Prince of Persia: The Lost CrownUbisoft

Η Ubisoft έχει εντάξει μερικές ενδιαφέρουσες λειτουργίες, επίσης. Μία είναι η επιλογή που μας δίνεται μεταξύ δυσκολότερης εξερεύνησης χωρίς ενδείξεις για το πού πρέπει να πάμε, ώστε να "χαθούμε" εντελώς στον χάρτη, και ενός mode με markers που δείχνουν τις αποστολές στον χάρτη. Και τα δύο μια χαρά είναι, δική σας η επιλογή. Η άλλη ενδιαφέρουσα λειτουργία μάς δίνει τη δυνατότητα να πατάμε ένα πλήκτρο για να τραβάμε φωτογραφίες ενώ παίζουμε, οι οποίες αποθηκεύονται στο σημείο αυτό, στον χάρτη, και χρησιμοποιούνται ως υπενθυμίσεις για να επιστρέψουμε όταν αποκτήσουμε την κατάλληλη νέα ιδιότητα.

Όμορφο, γρήγορο, διασκεδαστικό

Οπτικά, το νέο Prince of Persia είναι αξιόλογο, με όμορφες τοποθεσίες και εντυπωσιακούς εχθρούς, με αντανακλάσεις και εφέ που "ζωντανεύουν" τον κόσμο, αλλά και με εξαιρετικές επιδόσεις, σε framerate που "τρέχει" απροβλημάτιστα σε 60 καρέ το δευτερόλεπτο, ή σε 120, εάν το "σηκώνει" το setup σας. Τα γραφικά είναι πλήρως ικανοποιητικά για παιχνίδι του είδους, σε γενικές γραμμές. Η μουσική συνοδεύει με το κατάλληλο ύφος τη δράση, χωρίς να κλέβει την παράσταση και να φτάνει ό,τι ακούσαμε σε κάποιους παλιότερους τίτλους της σειράς.

Τελικά, το Prince of Persia: The Lost Crown είναι μια "δυνατή" προσθήκη στη σειρά, ένα παιχνίδι που μας θυμίζει γιατί την αγαπήσαμε στο παρελθόν. Με ακροβατικές κινήσεις, ειδικές δυνάμεις που αφορούν τον χρόνο και τη χειραγώγησή του, με παραμυθένιες τοποθεσίες σε έναν μεγάλο, καλοσχεδιασμένο χάρτη και με απαιτητικό platforming, είναι ένας τίτλος που θα ικανοποιήσει τους fans του franchise και του είδους ευρύτερα.

Score: 4/5

To Prince of Persia: The Lost Crown κυκλοφορεί στις 18 Ιανουαρίου 2024 για PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC και Nintendo Switch. Δοκιμάστηκε σε PS5. Είναι κατάλληλο για ηλικίες 16+.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα