Επιλέγοντας τη σωστή τηλεόραση

Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να προσέξεις, αν θέλεις να επενδύσεις σε μια νέα τηλεόραση το 2024.

Το 2024 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, αν θέλεις να αγοράσεις νέα τηλεόραση. Είναι από αυτά τα έτη, που θα έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, το Euro, τη Eurovision και άλλα πολλά events, τα οποία ενισχύουν το επιχείρημα για την επένδυση σε μια νέα τηλεόραση.

Αν έχεις καιρό να αγοράσεις καινούργια τηλεόραση, τότε οι νέες τεχνολογίες και οι ορολογίες ίσως σου προκαλούν ζαλάδες. Για παράδειγμα, τι είναι η OLED και σε τι διαφέρει από τη Mini-LED ή μία QLED; Αξίζει να επενδύσεις σε τηλεόραση ανάλυσης 8K;

Σε περίπτωση που ψάχνεις για φετινά μοντέλα, τότε καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι νέες τηλεοράσεις παρουσιάζονται κυρίως τον Ιανουάριο, στην έκθεση CES του Λας Βέγκας, και κυκλοφορούν από την άνοιξη και έπειτα.

Επιλέγοντας τη σωστή τηλεόρασηiStock / EvgeniyShkolenko

Βήμα 1ο: Το μέγεθος μετράει

Το μέγεθος της οθόνης που θα επιλέξεις εξαρτάται από το σαλόνι σου. Οι 55άρες τηλεοράσεις έχουν μήκος περίπου 125 εκ., ενώ η 65άρα είναι στα 145 εκ. περίπου (αναλόγως πλαισίου). Συνεπώς, θα πρέπει σαφώς να λάβεις υπόψη σου τις διαστάσεις, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πιο μικρές τηλεοράσεις μπορούν να εγκατασταθούν πιο εύκολα, χωρίς τη βοήθεια από δεύτερο άτομο, κλπ.

Όσον αφορά στην απόσταση, η πιο τεχνική απάντηση, σύμφωνα με το Society of Motion Picture and Television Engineers, είναι ότι μια τηλεόραση πρέπει να καταλαμβάνει τουλάχιστον 30° του οπτικού σου πεδίου. Αν κάθεσαι, για παράδειγμα, κοντά στα 2 μέτρα, το ελάχιστο μέγεθος οθόνης για εσένα είναι οι 55 ίντσες, ενώ θα μπορούσες να πας και στις 65". Αν η απόσταση της οθόνης είναι κοντά στο 1 ή 1,5 μέτρο, τότε καλύτερα να πας σε μικρότερα μεγέθη.

Παρ' όλα αυτά, η ιδανική απόσταση εξαρτάται από εσένα: είναι αυτή, στην οποία νιώθεις άνετα, τόσο για να μη σε κουράζει, όσο και για να βλέπεις καθαρά. Επίσης, η ίντσα δεν είναι ποτέ αρκετή.

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι κατασκευαστές προτείνουν τις παρακάτω αποστάσεις/μεγέθη: 

  • 55 ίντσες - από τα 1,7 μέτρα
  • 65 ίντσες - από τα 2 μέτρα
  • 75 ίντσες - από τα 2,3 μέτρα
  • 85 ίντσες - από τα 2,6 μέτρα
  • 98 ίντσες - από τα 2,98 μέτρα

Βήμα 2ο: Τι ανάλυση να επιλέξω; 4K ή 8Κ;

H απάντηση εδώ είναι εύκολη. Παρόλο που οι οθόνες υψηλότερης ανάλυσης, δηλαδή οι 8K, έχουν δυνατότητες ανάπλασης του περιεχομένου για να το δείχνουν πιο καθαρά (upscaling από 4Κ, ας πούμε), δεν υπάρχει ακόμη αρκετό περιεχόμενο με εγγενή ανάλυση 8Κ και το στάνταρ είναι το 4Κ. Αυτό ισχύει για τις συνδρομητικές υπηρεσίες streaming video (Netflix, Disney+, κλπ.), που προς το παρόν "τερματίζουν" σε 4Κ τα προσφερόμενα προγράμματά τους, για τις οικιακές κονσόλες Xbox Series X και PlayStation 5, που επισης φτάνουν έως 4Κ, ενώ και τα περισσότερα Ultra HD Blu-ray (αν τυχόν αγοράζεις/νοικιάζεις ακόμη δισκάκια) πάλι είναι σε 4Κ.

Ίσως πετύχεις κάποια βίντεο σε 8K στο YouTube (αν και η εφαρμογή της τηλεόρασης μπορεί να μην υποστηρίζει αυτήν την ανάλυση) ή θέλεις να προβάλεις υλικό από τον υπολογιστή ή το υπερ-κινητό σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν είναι η ώρα του 8Κ. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι όσο αυξάνονται οι ίντσες, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να μπορείς να ξεχωρίζεις τα pixels της οθόνης. Αν κολλήσεις το πρόσωπό σου σε μια 98άρα 4Κ, τότε πολύ πιθανό να δεις τα ξεχωριστά "τετραγωνάκια" που απαρτίζουν την εικόνα. Αν είναι σε 8Κ, είναι πιο απίθανο να τα παρατηρήσεις γιατί θα είναι πολύ μικρότερα. Μιλάμε βέβαια για ακραίο σενάριο, οπότε μην το λαμβάνεις ιδιαίτερα υπόψη σου. Κράτα αυτό: μείνε σε 4Κ.

OLED, QLED, Neo QLED, Mini-LED, QNED, κλπ.

Αν νιώθεις μπερδεμένος από τις άπειρες ονομασίες τεχνολογιών στις τηλεοράσεις, δεν είναι παράλογο. Πριν μόλις μερικά χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη. Από κάποιο σημείο και έπειτα όμως, οι κατασκευαστές φαίνεται να "εκτροχιάστηκαν", με ονομασίες που δεν έβγαζαν κανένα νόημα στις περισσότερες περιπτώσεις κι έτσι αυτήν τη στιγμή ο καταναλωτής ακούει για LED, LCD, QLED, OLED, Mini-LED, MicroLED, κλπ.

Oι βασικές κατηγορίες αυτήν τη στιγμή είναι δύο: OLED και LCD. Θεωρητικά οι OLED έχουν ως βασικό πλεονέκτημα το "απόλυτο μαύρο", καθώς τα pixels τους είναι αυτοφωτιζόμενα και όταν απεικονίζουν το μαύρο χρώμα απλά σβήνουν τελείως, φτάνοντας τις ύψιστες τιμές αντίθεσης που μπορεί να βρει κάποιος. Από την άλλη όμως, θεωρητικά και πάλι, δεν μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα φωτεινότητας που φτάνει μια LCD. Κατά συνέπεια, και πολύ γενικά, θα πούμε ότι αν έχεις τον έλεγχο της φωτεινότητας στο δωμάτιο που είσαι και μπορείς να προκαλείς συσκότιση, τότε μπορείς να πας σε OLED για τη βέλτιστη πιστότητα. Αν το δωμάτιο στο οποίο είσαι είναι πολύ φωτεινό, τότε καλύτερα να προτιμήσεις κάποια LCD.

Η LCD είναι παλαιότερη τεχνολογία γενικότερα, όμως έχει πλέον πολλά "παρακλάδια" και υπο-κατηγορίες, που την έχουν "αναστήσει" πρακτικά και έχουν βελτιώσει κατά πολύ την τελική ποιότητα. Για παράδειγμα, οι QLED και οι NeoQLED είναι οι νεότερης τεχνολογίας τηλεοράσεις LCD, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις Mini-LED, αλλά και τις QNED. Η βάση είναι η ίδια, αλλά συνήθως διαφέρει το "φίλτρο", από το οποίο περνά το φώς που εκπέμπουν ή το είδος της πηγής του φωτός. Κάποιες χρησιμοποιούν quantum dot (QLED) πάνελ, ενώ άλλες έχουν Mini-LED, για παράδειγμα. Άλλες έχουν και τα δύο (QNED και Neo QLED).

Στην κατακλείδα για το δίλημμα "LCD vs. OLED", έχουμε να προσθέσουμε βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια, οι OLED έχουν γίνει εξαιρετικά φωτεινές, ενώ και οι QLED έχουν "κλείσει την ψαλίδα" σε σχέση με την απεικόνιση του "πραγματικού μαύρου". Συνεπώς, δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλες διαφορές όσο είχαν πριν μερικά χρόνια. Εδώ όμως επιλέγεις εσύ. Φρόντισε να δεις καλά ρυθμισμένες τηλεοράσεις της κάθε κατηγορίας σε κάποιο κατάστημα και αποφάσισε μετά τι σου ταιριάζει καλύτερα.

ΤηλεόρασηiStock / simpson33

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Δεν θα σε κουράσουμε με πολλές επιπρόσθετες πληροφορίες, αλλά αξίζει να ξέρεις ότι, όπως και τα κινητά, έτσι και οι τηλεοράσεις έχουν τα δικά τους λειτουργικά συστήματα: η Samsung έχει το Tizen OS, η LG έχει το webOS, η Sony, η TCL και η Panasonic (ως επί το πλείστον) χρησιμοποιούν Android TV, η Hisense έχει το VIDAA OS, κ.ο.κ. Αυτό το αναφέρουμε γιατί το κάθε λειτουργικό θα έχει τις δικές του εφαρμογές και τα δικά του χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το Android TV μοιάζει αρκετά με το λειτουργικό των κινητών Android, ενώ διάφορες εφαρμογές που υπάρχουν στο ένα λειτουργικό μπορεί να μην υπάρχουν στο άλλο.

Κάτι άλλο που θα έπρεπε να ξέρεις είναι πως πλέον τα νεότερα μοντέλα υποστηρίζουν εφαρμογές cloud gaming, όπως είναι το GeForce NOW της Nvidia και (σύντομα) το Xbox Game Pass, τα οποία επιτρέπουν στον χρήστη να παίζει τα παιχνίδια που έχει αγοράσει στις αντίστοιχες πλατφόρμες. Το κεφάλαιο αυτό είναι πολύ μεγάλο για να το αναλύσουμε εδώ, όμως σκέψου ότι μπορείς να παίζεις πλέον στην τηλεόρασή σου τα νεότερα παιχνίδια με τα πιο εκθαμβωτικά γραφικά και όλα αυτά χωρίς την ύπαρξη υπολογιστή ή κονσόλας. Απλά συνδέεις ένα χειριστήριο μέσω Bluetooth στην τηλεόρασή σου και είσαι έτοιμος να παίξεις.

Τέλος, φρόντισε η τηλεόραση που θα πάρεις να έχει όσο περισσότερες θύρες HDMI 2.1 γίνεται και, παράλληλα, προτού την αγοράσεις, να ακούσεις και τον ήχο της. Ίσως δεν σε καλύπτει και χρειαστείς επιπλέον μια ηχομπάρα, κάτι που θα πρέπει να συνυπολογίσεις για το μπάτζετ σου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος