Οι Πυλώνες της Δημιουργίας μέσα από ένα τηλεσκόπιο

Η συμπαντική αλήθεια πίσω από τη διασημότερη φωτογραφία του Humble.

Τι υπάρχει εκεί έξω; Μία παιδική ερώτηση που όμως έχει ταλαιπωρήσει μερικά από τα καλύτερα μυαλά που έβγαλε ποτέ η ανθρωπότητα - από τον Κοπέρνικο και τον Γαλιλαίο μέχρι τον Albert Einstein και τον Stephen Hawking. Η απάντηση έχει δοθεί επιστημονικά με πολλούς και διαφόρους τρόπους, αρκετούς για να εξηγήσουν πώς λειτουργεί το σύμπαν, όχι ακόμη αρκετούς για να δώσουν μία τελική απάντηση στο μυστήριο της ύπαρξης. Στο τέλος, όμως, της ημέρας εμείς οι απλοί θνητοί μπορούμε να καταλάβουμε πολύ περισσότερα μέσα από μία φωτογραφία τραβηγμένη από τηλεσκόπιο, παρά από σελίδες επί σελίδων θεωρητικής φυσικής.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Humble, εδώ και τρεις ολόκληρες δεκαετίες (σ.σ: εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 1990), αποτελεί τον καλύτερό μας πληροφοριοδότη για αυτό το "εκεί έξω". Οι φωτογραφίες του έχουν κάνει ξανά και ξανά τον γύρο του πλανήτη, ενημερώνοντας το κοινό και δίνοντας μικρές ή και μεγαλύτερες απαντήσεις στα μυστήρια του σύμπαντος. 


Είναι μία σειρά φωτογραφιών που κατέγραψαν διαστρικά αέρια και σκόνη στο Νεφέλωμα του Αετού.


Αν υπάρχει μία φωτογραφία του που είναι πραγματικά πιο διάσημη από τις άλλες, αυτή σίγουρα είναι η φωτογραφία που τραβήχτηκε την 1η Απριλίου του 1995 και δείχνει τους "Πυλώνες της Δημιουργίας". Τι ακριβώς όμως είναι και γιατί γαργαλούν τόσο πολύ τη φαντασία μας;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA Exploration Systems (@explorenasa) on

Όχι, δεν πρόκειται για το κέντρο του σύμπαντος ή κάποια μαύρη τρύπα από όπου ξεπήδησε το ίδιο το σύμπαν ή γεννήθηκε για πρώτη φορά η ζωή. Είναι μία σειρά φωτογραφιών που κατέγραψαν διαστρικά αέρια και σκόνη στο Νεφέλωμα του Αετού, τα οποία σχηματίζουν με τον ίσως καλύτερο τρόπο αυτό που εμείς οι άνθρωποι φανταζόμαστε ως "διάστημα": Πολύχρωμο, απόκοσμο, ευέλικτο, εντυπωσιακό, μαγικό.

Μάλιστα, η NASA έχει "επισκεφτεί" ξανά και ξανά την εικόνα και την έχει επεξεργαστεί με διαφορετικό τρόπο. Σε μία από τις τελευταίες εκδοχές της, βλέπουμε τους Πυλώνες της Δημιουργίας, μέσα από υπέρυθρες ακτίνες φωτός. Ή αλλιώς, όπως εξηγεί και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία: "Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει μόνο ένα φάσμα της ακτινοβολίας των σωμάτων που βρίσκονται γύρω μας".

Έτσι, η τελευταία φωτογραφία έρχεται πιο κοντά στη συμπαντική αλήθεια, δίνοντας μας τη δυνατότητα να δούμε πιο βαθιά μέσα στα μυστήρια του διαστήματος. Όσο για εκείνους που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ακόμα περισσότερες φωτογραφίες από το Humble, υπάρχει αυτό το site. Όπου βάζοντας την ημερομηνία γέννησής σου, μπορείς να δεις τι κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο τη μέρα που γεννήθηκες. 

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.


φωτογραφία © NASA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας