Τι ακριβώς σημαίνουν τα 'κρακ' στις αρθρώσεις

Και πώς θα τα αντιμετωπίσεις.

Γράφει: Esquire Editors 19 Απριλίου 2021

Αν είχες απουσιάσει στα μαθήματα ανατομίας, να σου θυμίσω ότι άρθρωση είναι το σημείο όπου ενώνονται δύο ή περισσότερα οστά. Συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους οι οποίοι τους δίνουν τη δυνατότητα να κινούνται, ακόμα και να σταθεροποιούν το κάθε μέλος του σώματος στη φυσιολογική του θέση. Και κάπου εδώ μπαίνουν στην κουβέντα μας τα περιβόητα "κρακ στις αρθρώσεις".

> Διάβασε ακόμη: Η προπόνηση που έκανε super fit τον Matt Damon

Πολλές αρθρώσεις, πολλές πιθανότητες τραυματισμού

Οι αρθρώσεις μας μπορούν να κάνουν περισσότερες ή λιγότερες κινήσεις και να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κάθε άρθρωση οφείλει και πρέπει να κάνει την κίνηση για την οποία έχει κατασκευαστεί. Για οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτό ο τραυματισμός παραμονεύει. Αλλά και όσο περισσότερες κινήσεις μπορεί να κάνει μια άρθρωση, τόσο περισσότερο αυξάνεται η επιβάρυνσή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την επιβάρυνση των αρθρώσεων είναι αυτό της άρθρωσης του ώμου. Στην άρθρωση αυτή έχουμε μεγάλη ελευθερία κινήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, μπροστά, πίσω, μέσα, έξω, κύκλο, αιώρηση, στροφές).

> Διάβασε ακόμη: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε αρχάριος δρομέας

Αυτό την καθιστά πιο ευάλωτη σε τραυματισμούς. Επίσης, τραυματισμοί μπορεί να συμβούν σε μια στιγμή που θα κάνουμε μια "άτσαλη" κίνηση. Ας πούμε, όταν βγάζουμε το πρωί την πιτζάμα μας. Είμαστε "κρύοι" και σηκώνουμε γρήγορα τα χέρια ψηλά και προς τα πίσω. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε... προθέρμανση, καλό όμως θα ήταν να αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις με τις αρθρώσεις μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις, θέσεις και ασκήσεις που φέρνουν τις αρθρώσεις σε ακραίο σημείο.

Κάνουν "κρακ" οι αρθρώσεις σου; Τι σημαίνει αυτό;

Τα "κρακ" αυτά που κάνουμε ηθελημένα και μη στις αρθρώσεις είναι το αποτέλεσμα κάποιων αντιδράσεων που γίνονται στο εσωτερικό τους. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι "σκάνε" κάποιες φυσαλίδες αέρα που δημιουργούνται από τις αλλαγές στην πίεση του αρθρικού υγρού. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι προκαλούνται από την κίνηση και την τριβή ενός συνδέσμου ή ενός τένοντα και συνήθως η κατάσταση αυτή παρατηρείται όταν υπάρχει μυϊκή ανελαστικότητα λόγω τραυματισμού ή ηλικίας.

Τέλος, μια λιγότερο αθώα περίπτωση είναι όταν ο ενδοαρθρικός τριγμός προκαλείται από την τριβή μεταξύ των οστών, εξαιτίας της φθοράς του προστατευτικού ιστού λόγω ηλικίας ή κάποιας παθολογίας. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει και πόνος.

Η συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας