Η 9λεπτη HIIT προπόνηση για πελώρια δύναμη

Κάνε στο σπίτι το HIIT fitness challenge που βασίζεται στην εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

HIIT προπόνηση που βασίζεται στη μέθοδο εκπαίδευσης των στρατιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δημιουργήθηκε για να σου αποδείξει ότι το να σηκώνεις βάρη δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αυξήσεις τη δύναμή σου, αλλά και το ότι δεν είναι ανάγκη να διαθέτεις τον πλήρη εξοπλισμό ενός επαγγελματικού γυμναστηρίου στο σπίτι σου για να εκτελέσεις ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προπόνησης και να φτάσεις τον εαυτό σου στα όριά του.

Το fitness challenge της εγγυημένης επιτυχίας

Τα προγράμματα προπόνησης που αντλούν την έμπνευσή τους γενικότερα από την στρατιωτική εκπαίδευση έχουν τεράστια επιτυχία κι αυτό γιατί αποτελούν πραγματικά fitness challenges, με την αποτελεσματικότητά τους να θεωρείται εγγυημένη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σε βάζουν να κάνεις ολόκληρη την εκπαίδευση ενός φαντάρου, καθώς απλώς βασίζονται σε κάποιες αρχές της.

Το HIIT πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθεί έχει ως βάση το αντίστοιχο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ξεκινάει με ένα δυναμικό ζέσταμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν πρέπει να το παραλείπεις ποτέ και στη συνέχεια χωρίζεται σε δύο τμήματα, αυτό της ενδυνάμωσης και εκείνο της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, τα οποία μπορείς να εκτελέσεις είτε στην ίδια προπόνηση είτε σε δύο διαφορετικές προπονήσεις, μέρα παρά μέρα.

Η 9λεπτη HIIT προπόνηση για πελώρια δύναμη iStock

Οι οδηγίες για την εκτέλεση του προγράμματος

Το πλεονέκτημα αυτής της προπόνησης έχει να κάνει με το ότι μπορείς να προσαρμόσεις την έντασή της ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης. 

Αν είσαι αρχάριος, κάνε 3 γύρους κάθε τμήματος της προπόνησης που ακολουθεί και, καθώς κερδίζεις δύναμη και η φυσική σου κατάσταση βελτιώνεται, ανέβα έως τον ιδανικό αριθμό των 6 γύρων.

Το ίδιο ισχύει και με τον αριθμό των επαναλήψεων των ασκήσεων. Μπορείς να ξεκινήσεις με 10 και να φτάσεις έως τις 20, κάτι το οποίο θα διπλασιάσει τον χρόνο που αφιερώνεις στην προπόνησή σου, που στην αρχή μπορεί να είναι τόσο σύντομος που δεν θα υπερβαίνει τα 9 λεπτά.

Σε περίπτωση, πάλι, που θέλεις να προπονηθείς σαν αληθινός στρατιώτης, μπορείς να εκτελέσεις όλες τις ασκήσεις με ένα ειδικό γιλέκο με βάρη ή να προσθέσεις ένα ακόμα σετ της άσκησης "περπάτημα του αγρότη".

> Διάβασε ακόμα: Η μέθοδος 40/20 για να κάψεις λίπος όπως ποτέ πριν

Οι ασκήσεις για το δυναμικό ζέσταμα

- Jumping jacks

- Βαθιά καθίσματα

- Ροκανίσματα-ποδήλατο

- Επί τόπου τροχάδην με τα γόνατα ψηλά

Τμήμα Α: Ενδυνάμωση

Το ασκησιολόγιο που ακολουθεί γυμνάζει τόσο το άνω όσο και το κάτω μέρος του σώματός σου. Αν είσαι αρχάριος, προτείνουμε να αντικαταστήσεις τις ασκήσεις του με αυτές που αναφέρονται εντός των παρενθέσεων, καθώς θα σε βοηθήσουν να χτίσεις δύναμη.

- Pull-ups (ανάποδη κωπηλατική)

- Burpees (burpees χωρίς αναπήδηση)

- Push-ups (πιέσεις)

- Σανίδα (μειώνεις τη διάρκεια της άσκησης ή στηρίζεσαι στις παλάμες αντί για τους πήχεις σου)

- Box jumps (squat jumps)

- Κοιλιακοί (ροκανίσματα)

Τμήμα Β: Βελτίωση φυσικής κατάστασης

- Push-pull με έλκηθρο γυμναστικής (αν δεν έχεις πρόσβαση σε έλκηθρο, χρησιμοποίησε έναν εκτός λειτουργίας διάδρομο γυμναστικής)

- Περπάτημα του αγρότη

- Άσκηση με battle ropes για 30 δευτερόλεπτα

- Σπριντ των 30 μέτρων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα