Αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη στη χειρουργική του θυρεοειδούς

Η συνεχής νευροδιέγερση και τα πλεονεκτήματά της.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 23 Δεκεμβρίου 2021

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισβάλει σε όλα τα πεδία της ιατρικής με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας αφορούν όλο το φάσμα της ιατρικής: τις απεικονίσεις και τη διάγνωση, τις θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και τη μεταθεραπευτική παρακολούθηση των ασθενών.

Η χειρουργική, ως μία από τις σημαντικότερες και εντυπωσιακότερες θεραπείες, έχει δεχθεί και αυτή τις ευεργετικές επιδράσεις της τεχνολογίας. Στη χειρουργική του θυρεοειδούς η νέα τεχνολογία, που αρχίζει να εφαρμόζεται με όλο και αυξανόμενη συχνότητα, ονομάζεται συνεχής νευροδιέγερση.

Η συνεχής νευροδιέγερση είναι η μετεξέλιξη της διαλείπουσας νευροδιέγερσης, που ήδη χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο αριθμό θυρεοειδεκτομών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Η νευροδιέγερση έχει ως στόχο να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων που κινούν τις φωνητικές χορδές, ενώ ήδη μπορεί να μηδενίσει την πιθανότητα αμφοτερόπλευρης παράλυσης φωνητικών χορδών και την ανάγκη τραχειοστομίας, με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της θυρεοειδεκτομής σε δύο στάδια.

Η διαφορά της συνεχούς συγκριτικά με τη διαλείπουσα νευροδιέγερση είναι ότι με την τοποθέτηση ενός ηλεκτροδίου στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο δίνει ως κλάδο το υπεύθυνο για την ομιλία νεύρο, έχουμε μια συνεχή απεικόνιση και καταγραφή της λειτουργικότητας των φωνητικών χορδών, ώστε στην περίπτωση χειρισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του νεύρου, ο χειρουργός ειδοποιείται έγκαιρα μέσω ενός ηχητικού σήματος δίκην συναγερμού με συνέπεια την άμεση αντίδρασή του και την αποφυγή της επερχόμενης βλάβης. Στη διαλείπουσα νευροδιέγερση, όπου δεν τοποθετείται αυτό το ηλεκτρόδιο, ο έλεγχος της λειτουργίας του νεύρου γίνεται με έναν στειλεό και η διαπίστωση της απώλειας λειτουργίας του νεύρου είναι δυνατή μόνον όταν αυτή έχει ήδη συμβεί.

Η εκπαίδευση των χειρουργών στη χρήση της συνεχούς νευροδιέγερσης πραγματοποιείται ήδη σε δύο κέντρα στην Ελλάδα, στην Αθήνα στο Τμήμα Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" και στη Θεσσαλονίκη στη Β’ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", με τη διοργάνωση σεμιναρίων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων. Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι, με την εισαγωγή της συνεχούς νευροδιέγερσης, να έχουμε ασφαλέστερα χειρουργεία, μειώνοντας την πιθανότητα κάκωσης των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και της παράλυσης των φωνητικών χορδών.

 


Info

Ευχαριστούμε τον κ. Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (www.drvamvakidis.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα