Η προπόνηση των αστροναυτών για τη Σελήνη

Πάρε μια γεύση από το πόσο απαιτητική είναι η προετοιμασία των αστροναυτών πριν από κάθε αποστολή.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 16 Φεβρουαρίου 2022

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλησαν να γίνουν αστροναύτες όσο ήταν παιδιά, λίγοι εκείνοι που τα κατάφεραν. Παρόλα αυτά, όσοι κάποτε το ονειρεύτηκαν συνεχίζουν να θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα για το διάστημα και, φυσικά, για όσους ταξιδεύουν σε αυτό. Με τη Σελήνη να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας φέτος, χάρη σε όλες τις επικείμενες αποστολές, έχει ενδιαφέρον να δούμε το πώς προετοιμάζονται οι λίγοι τυχεροί για να τα βγάλουν πέρα με τις απαιτήσεις του δορυφόρου μας.

Υποβρύχια προπόνηση

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της NASA για την προσομοίωση της περίεργης αίσθησης που βιώνουν όταν προσεδαφίζονται στο φεγγάρι, οι αστροναύτες βουτούν στο νερό σε βάθος 12 μέτρων. Κι αυτό γιατί σε ένα τέτοιο μεγάλο βάθος, όπως και στη Σελήνη, επικρατούν χαμηλότερες συνθήκες βαρύτητας, σκοτάδι και παγωνιά.

Έδαφος από ασβεστόλιθο

Η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται κυρίως από ασβέστιο. Για να μπορούν οι αστροναύτες να περπατάνε με μεγαλύτερη άνεση πάνω του, προπονούνται σε ένα έδαφος φτιαγμένο από άμμο και άλλα στοιχεία που μιμούνται την αίσθηση του σεληνιακού εδάφους.

Η προπόνηση των αστροναυτών για τη ΣελήνηGetty Images

Θεωρία Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Πριν από τη σωματική αγωγή τους, οι αστροναύτες πρέπει να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια το πώς λειτουργεί ένας Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, το με τι επιπλοκές μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι όσο θα βρίσκονται στο διάστημα και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε κάθε αποστολή.

Ψυχολογική προετοιμασία

Κομβική σημασία έχει και η ψυχολογική προετοιμασία των αστροναυτών, καθώς πρόκειται να περάσουν ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα μαζί με άλλους ανθρώπους σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο. Θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα αισθήματα μοναξιάς με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι και την ίδια στιγμή να μπορούν να μοιράζονται τον χώρο με τους άλλους αστροναύτες, ειδικά αν η αποστολή πρόκειται να διαρκέσει για πολύ.

> Διάβασε ακόμα: Η διαστημική προπόνηση ενός αστροναύτη

Για να συνηθίσουν σε αυτή τη συνθήκη, συνήθως κλειδώνονται σε μικρά δωμάτια, εντός των οποίων μαθαίνουν να ζουν μαζί και να συνεργάζονται. Επίσης, πηγαίνουν μίνι εκδρομές.

Γλωσσική και ιατρική προετοιμασία

Οι αστροναύτες πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά και ρωσικά, όπως και να έχουν προχωρημένες γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Προσέτι, εκπαιδεύονται σε άλλα γνωστικά πεδία που μπορεί να τους φανούν χρήσιμα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

> Διάβασε ακόμα: Οι διαστημικές αποστολές του 2022

Προπόνηση επιβίωσης

Πέρα απ' όλα όσα αναφέρθηκαν, οι αστροναύτες γυμνάζονται εντατικά έτσι ώστε να είναι σε ιδανική φυσική κατάσταση. Μάλιστα, γυμνάζονται ακόμα και ενόσω βρίσκονται στο διάστημα. Αυτό επιτάσσεται από το ότι η έλλειψη βαρύτητας αδρανοποιεί τους μύες. Τέλος, μαθαίνουν πώς να επιβιώνουν στη θάλασσα, τη ζούγκλα και την έρημο, ενώ προπονούνται στον αλεξιπτωτισμό και την κολύμβηση.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα