Γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μόνο 4 ώρες ύπνου;

Απ' ό,τι φαίνεται, κάποιοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

Στην αρχή της ζωής του, ο 65χρονος σήμερα Brad Johnson πίστευε πως το ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί τόσο πολλές ώρες όσο οι άλλοι ήταν ελάττωμα. Κι αυτό γιατί όλοι γύρω του του έλεγαν πως πρέπει να κοιμάται 8 ώρες κάθε βράδυ για να είναι υγιής. Κι όμως, εκείνος χρειαζόταν πάντα μόνο 4-6 ώρες ύπνου για να είναι όλη μέρα μέσα στην ενέργεια και παραγωγικός. Το ίδιο ίσχυε για τον πατέρα του, όπως και για τέσσερα από τα επτά του αδέρφια.

Οι υπνοπαράξενοι άνθρωποι

Κάποια στιγμή, το 2005, άρχισε να βρίσκει κάποιες πρώτες απαντήσεις στο γιατί ήταν "υπνοπαράξενος". Αυτό, αφού έλαβε μέρος σε μία μελέτη σχετική με τον ύπνο, η οποία αφορούσε ανθρώπους που τα καταφέρνουν μια χαρά στη ζωή τους, χωρίς να χρειάζονται πολύ ύπνο. Λίγα χρόνια μετά, συμμετείχε και σε μια μελέτη παρακολούθησης ύπνου και τότε διαπίστωσε πως το αίμα του διέθετε συγκεκριμένες, σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μελετών, ο Johnson κλήθηκε να απαντήσει σε διεξοδικά ερωτηματολόγια, που είχαν να κάνουν με τις συνήθειες του ύπνου και της υγείας του, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν τον ύπνο και τα επίπεδα της ενέργειάς του επί οκτώ ημέρες.

Τελικά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα γονίδια των short sleepers, όπως ο Johnson, δηλαδή όσων κοιμούνται 4-6 ώρες χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή τους, φέρουν κάποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις, υπεύθυνες για έναν σούπερ αποτελεσματικό ύπνο.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μόνο 4 ώρες ύπνου; Getty Images

Τα αβαντάζ του να είσαι short sleeper

Ο ύπνος ελέγχει συγκεκριμένες γνωστικές και νευρολογικές λειτουργίες μας, όπως είναι η μνήμη, η σκέψη, η μάθηση, η κίνηση και η ζωτικότητα. Παρόλα αυτά, οι πολλές ώρες ύπνου δεν συνεπάγονται απαραίτητα και την ποιότητά του. Τουναντίον. Όσο πιο ποιοτικό ύπνο κάνεις, τόσο λιγότερες ώρες ύπνου χρειάζεσαι.

Τα άτομα που είναι "γενετικά προγραμματισμένα" να κοιμούνται λίγες ώρες διαθέτουν κάποιες κοινές ποιότητες, όπως μια τάση να ζουν περισσότερο και να είναι πιο υγιή, τόσο σωματικά όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Προσέτι, είναι πιο ενεργητικά, έχουν ταλέντο στο multitasking και μπορούν π.χ. να τα καταφέρνουν άνετα στο να τα βγάζουν πέρα κάνοντας δύο δουλειές (ας μην το ξεχνάμε, η δική τους μέρα έχει περισσότερο διαθέσιμο χρόνο).

> Διάβασε ακόμα: 7 πράγματα που εγγυώνται κακό ύπνο

Μία από τις πιο κοινές εμπειρίες των short sleepers είναι η μεγαλύτερη από το σύνηθες ανοχή στον πόνο. Ο Johnson έχει άμεση σχετική εμπειρία καθώς και τα δύο του γόνατα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο. Παρόλα αυτά, το έχει αναβάλλει, καθώς δεν τον ενοχλούν παρά μόνο όταν πηδάει ή όταν τρέχει.

> Διάβασε ακόμα: Περισσότερος ύπνος, καλύτερο τρέξιμο

Πού οφείλεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη;

Προς το παρόν δεν το γνωρίζουμε, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υποθέσεις, π.χ. σχετικά με τις αυξημένες ώρες έκθεσης στο φως έπειτα από τη διάδοση του ηλεκτρικού φωτισμού, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να πηγαίνουν στο κρεβάτι πιο αργά.

Άλλες έρευνες, προσπαθούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των short sleepers κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, με την ελπίδα να βρουν θεραπείες που θα μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε πιο αποτελεσματικά, να είμαστε πιο υγιείς και να ζούμε περισσότερο.

Από: Esquire ES

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας