Το κρύο ντους είναι σωτήριο με ή χωρίς καύσωνα

Τελικά ο θερμοσίφωνας ίσως και να είναι ένα περιττό έξοδο κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 25 Σεπτεμβρίου 2023

Όχι πως χρειαζόσουν παραπάνω λόγους για να πειστείς να κάνεις ένα κρύο ντους, ενώ έξω ο υδράργυρος δείχνει ακόμα 30 βαθμούς, όμως, να που υπάρχουν. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη των χαμηλών θερμοκρασιών στον οργανισμό, είναι πολλά περισσότερα από όσα νόμιζες.

Εδώ και δεκαετίες η επιστήμη ασχολείται με τη μελέτη των επιδράσεων της κρυοθεραπείας στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών και του μυϊκού πόνου, γι' αυτό και η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται από ορισμένους επαγγελματίες αθλητές, καθώς και από λάτρεις της γυμναστικής, για την αποκατάσταση από την έντονη προπόνηση.

"Η εμβάπτιση σε κρύο νερό (CWI) με θερμοκρασία νερού 11-15°C και χρόνο εμβάπτισης 11-15 λεπτά μπορεί να παρέχει καλύτερα αποτελέσματα από την παθητική αποκατάσταση στην αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου", αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ σε σχετικό άρθρο που εξετάζει και αναλύει δεδομένα από εννέα σχετικές επιστημονικές μελέτες.

Ακόμη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard έδειξαν ότι αρκετοί άνδρες, τοποθετημένοι σε ένα ελαφρώς πιο δροσερό δωμάτιο από το συνηθισμένο για δύο ώρες την ημέρα επί έξι εβδομάδες, έκαιγαν περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο και πιο επιδέξια.

Υπάρχει, μάλιστα, μια πολύ γνωστή μελέτη του Πανεπιστημίου Radboud (Ολλανδία) που αποδεικνύει ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να επηρεαστούν εκούσια μέσω διαφόρων πρακτικών, όπως η αναπνοή, ο διαλογισμός και η έκθεση στο κρύο, η οποία πραγματοποιείται με καθημερινή βύθιση / κολύμπι σε παγωμένο νερό (0-1 °C), αναρρίχηση σε χιονισμένο βουνό με γυμνό κορμό σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -5 έως -12 °C (wind chill: -12 έως -27 °C) και ενέργειες όπως το περπάτημα για μισή ώρα στο χιόνι ξυπόλητος ή το ξάπλωμα στο χιόνι χωρίς ρούχα στον κορμό για 20 λεπτά.

Ωστόσο, όσο κι αν υπάρχουν άμεσα ψυχολογικά οφέλη από την κρυοθεραπεία, όπως η αίσθηση ανακούφισης μετά από μια έντονη προπόνηση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση της για την αθλητική αποκατάσταση αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παγόλουτρα μπορεί να παρεμβαίνουν στη φυσική φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και να αναστέλλουν τις προσαρμογές στην άσκηση. Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι δυσάρεστη και, σε ακραίες περιπτώσεις, δυνητικά επιβλαβής. Ναι, και σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να τηρούμε ένα μέτρο και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος