Πώς 4 λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα απομακρύνουν τον καρκίνο

Μόλις λίγα λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα, μπορεί να είναι αρκετά για να μειώσουμε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Γράφει: Esquire Editors 31 Ιουλίου 2023

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μόλις λίγα λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να είναι αρκετά για να μειώσουμε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology, ανέφερε ότι τέσσερα έως πέντε λεπτά έντονης διαλειμματικής φυσικής δραστηριότητας την ημέρα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν ούτε αυτό το είδος δραστηριότητας.

Η έντονη διαλειμματική σωματική δραστηριότητα (VILPA: vigorous intermittent lifestyle physical activity), μπορεί να περιγραφεί ως "εκρήξεις δραστηριότητας" κάθε μέρα.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερα από 22.000 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών. Με τη βοήθεια φορητών συσκευών παρακολουθούνταν η κατάσταση της υγείας τους για επτά χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 3,4 έως 3,6 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα σχετίστηκε με μείωση κατά περίπου 18% του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, η άσκηση διάρκειας 4,5 λεπτών συσχετίστηκε με μείωση κατά 32% της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου.

Οι σύντομες "εκρήξεις" έντονης δραστηριότητας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ασκήσεις όπως δουλειές του σπιτιού, το έντονο περπάτημα σε ανηφόρα ή τη μεταφορά κάποιου αντικειμένου με βάρος.

Αρκούν όμως τα τέσσερα λεπτά;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι πολυπαραγοντικός και μπορεί να εξαρτάται από τα γονίδια, μέχρι την άσκηση, τη διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα και την έκθεση στον ήλιο. Οποιαδήποτε όμως βελτίωση στον τρόπο ζωής δυνητικά μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, επομένως ακόμη και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Συμπληρώνουν εντούτοις πως αν και τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για άτομα που δυσκολεύονται να τηρήσουν μια τακτική ρουτίνα άσκησης, αυτό δεν σημαίνει ότι τέσσερα έως πέντε λεπτά άσκησης είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς.

Οι ειδικοί συστήνουν 150-300 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75-100 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα, ενώ ακόμη και οι μικρές προπονήσεις υψηλής έντασης, που είναι ωφέλιμες, θα πρέπει να αποτελέσουν καθημερινή συνήθεια.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος