Νοροϊός, ο κορονοϊός των κρουαζιερόπλοιων

H επιδημία του νοροϊού βρίσκεται σε έξαρση ανάμεσα στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.

Ζούμε άραγε στην εποχή των πανδημιών; Υπάρχει μία πανδημία που αυτήν τη φορά αφορά κυρίως τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Τι γνωρίζουμε λοιπόν για τον λεγόμενο "νοροϊό" και πόσο επικίνδυνος είναι;

Το μόνο που δε θες όταν σχεδιάζεις τις καλοκαιρινές – και ακριβές – διακοπές σου σε ένα κρουαζιερόπλοιο είναι να ξεσπάσει μία πανδημία εν πλω. Μοιάζει με ταινία τρόμου να αναγκαστείς να παραμείνεις σε καραντίνα μεσοπέλαγα ή σε ένα λιμάνι και να μη μπορείς να βγεις ή ακόμα χειρότερα να νοσήσεις σοβαρά. Ευτυχώς, τα συμπτώματα του νοροϊού (norovirus) που επανήλθε στο προσκήνιο μετά από πρόσφατα ρεκόρ στον αριθμό μολύνσεων σε μεγάλα τουριστικά πλοία, δεν είναι τόσο σοβαρά. 

Τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσφατα ανακοίνωσε έναν ανησυχητικό αριθμό, με περισσότερους από 1,503 ανθρώπους (1.321 επιβάτες και 182 μέλη πληρώματος) να παρουσιάζουν γαστρεντερίτιδα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους με κρουαζιερόπλοιο στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη αύξηση νοσημάτων από το 2012. Ίσως, σε αυτό έχει να κάνει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι αποφάσισαν να ταξιδέψουν φέτος μετά την πανδημία του κορονοϊού, ενώ και τα μέτρα πρόληψης έχουν χαλαρώσει αρκετά.

Πολλές από αυτές τις εντερικές νόσους σχετίζονται με τον νοροϊό και μπορούν να μεταδοθούν εύκολα σε πλοία που τα δωμάτιά τους είναι κλειστά και οι επιβάτες κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους αναψυχής και φαγητού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νοροϊού;

Ο νοροϊός είναι μία ιογενής λοίμωξη, ένας κοινός αλλά εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα και εκδηλώνεται με διάρροια και εμετό. Δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με τον χρόνο επώασης να είναι από 24-48 ώρες και τα συμπτώματα να διαρκούν 1 με 3 ημέρες, ικανές, όμως, να χαλάσουν το ταξίδι που σχεδίαζες τόσο καιρό.

'Οι υγειονομικοί υπάλληλοι παρακολουθούν τις διάφορες ασθένειες που εμφανίζονται σε κρουαζιερόπλοια. Οι εξάρσεις ανιχνεύονται και στέλνονται αναφορές πολύ πιο γρήγορα σε ένα κρουαζιερόπλοιο από ότι στη στεριά' αναφέρει Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κρουαζιερόπλοια πρέπει να αναφέρονται πριν φτάσουν σε ξένο λιμάνι ή όταν το 2% των επιβατών και του πληρώματος έχει μολυνθεί.

Για να αποφύγουμε να κολλήσουμε πάντως, τα πράγματα είναι απλά: Πλένουμε τα χέρια μας και δεν ερχόμαστε σε στενή επαφή με ανθρώπους που νοσούν στο πλοίο. Πρόκειται για συμβουλές πρόληψης που πρέπει να ακολουθούμε ούτως ή άλλως, ταξιδεύοντας ή όχι στη θάλασσα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα