Διερευνώντας λεπτομερώς τη βουβωνοκήλη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν και µετά το χειρουργείο, για το πιο συχνό πρόβληµα του ανδρικού κοιλιακού τοιχώµατος.

Γράφει: Esquire Editors 21 Οκτωβρίου 2023

H βουβωνοκήλη είναι µια κατάσταση κατά την οποία το περιεχόµενο της κοιλιάς, συχνά το έντερο ή το επίπλουν, προβάλλει µέσα από ένα κενό στο κοιλιακό τοίχωµα στη βουβωνική περιοχή, επηρεάζοντας είτε τη µία βουβωνική χώρα είτε και τις δύο ταυτόχρονα..

Σύµφωνα µε τον γενικό χειρουργό Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση, η βουβωνοκήλη αντιπροσωπεύει το 90% των κηλών, καθιστώντας την το πιο συχνό χειρουργικό πρόβληµα στη Γενική Χειρουργική, µε πάνω από 20 εκατοµµύρια επεµβάσεις που πραγµατοποιούνται παγκοσµίως κάθε χρόνο. Μάλιστα, οι άντρες επηρεάζονται σε ποσοστό 90% (όταν η κήλη επεκτείνεται στο όσχεο, αναφέρεται ως οσχεοβουβωνοκήλη).

Διερευνώντας λεπτομερώς τη βουβωνοκήληEsquire

Κατηγορίες και αίτια

"Οι βουβωνοκήλες κατηγοριοποιούνται ως λοξές (συχνότερες σε νεότερα άτοµα) ή ευθείες (πιο συνήθεις σε σε ηλικιωµένους), ανάλογα µε το πώς προεξέχει το κοιλιακό περιεχόµενο", λέει ο Δρ. Κυρίτσης, εξηγώντας ότι είναι αρκετοί οι παράγοντες, οι οποίοι συµβάλλουν στην εµφάνιση βουβωνοκήλης: κληρονοµικότητα, παχυσαρκία, ανδρικό φύλο, άρση βάρους, κάπνισµα, προηγούµενες χειρουργικές επεµβάσεις, εγκυµοσύνη, δυσκοιλιότητα, χρόνιος βήχας, προχωρηµένη ηλικία, αιµοκάθαρση, χρόνια πνευµονοπάθεια, προβλήµατα ισορροπίας κολλαγόνου.

Η διάγνωση

Η κλινική εξέταση από γενικό χειρουργό είναι συνήθως επαρκής. Το υπερηχογράφηµα παρέχει λεπτοµερείς πληροφορίες, ενώ η αξονική και η µαγνητική τοµογραφία κρίνονται απαραίτητες σε πολύπλοκες περιπτώσεις.

Συµπτώµατα και στάδια

Τα πρώιµα στάδια είναι συχνά ασυµπτωµατικά. Αργότερα, οι ασθενείς µπορεί να παρατηρήσουν µια µάζα, δυσφορία και αίσθηµα καύσου. Τα προχωρηµένα στάδια οδηγούν σε πόνο µε τις περισφιγµένες κήλες να προκαλούν εµετό και απόφραξη του εντέρου.

Πώς αντιµετωπίζεται η βουβωνοκήλη

"Σε κάθε σχεδόν περίπτωση απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση, καθώς η συντηρητική θεραπεία µε ειδικές ζώνες δεν ενδείκνυται και δεν είναι αποτελεσµατική, καθώς µπορεί να περιπλέξει µελλοντικές χειρουργικές επεµβάσεις", λέει ο Δρ. Κυρίτσης, τονίζοντας ότι η χειρουργική αποκατάσταση πραγµατοποιείται είτε µε ανοικτή χειρουργική επέµβαση είτε µε λαπαροσκοπικές τεχνικές. "Ασφαλέστερη και αποτελεσµατικότερη µέθοδος κρίνεται η λαπαροσκοπική αποκατάσταση, επειδή παρέχει στον ασθενή µειωµένο µετεγχειρητικό πόνο, χαµηλότερα ποσοστά χρόνιου πόνου, ταχύτερη ανάρρωση, καλύτερα αισθητικά αποτελέσµατα και χαµηλότερα ποσοστά υποτροπής".

*Ευχαριστούµε τον γενικό χειρουργό Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση, ο οποίος έχει µετεκπαιδευτεί στον τοµέα της ελάχιστα επεµβατικής χειρουργικής στο παγκοσµίου φήµης νοσοκοµειακό κέντρο της Νέας Υόρκης "Memorial Sloan Kettering Cancer Center”.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα