Γρήγορο τρέξιμο vs τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ποιο σε ωφελεί περισσότερο

Η ταχύτητα, μπορεί και να είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 15 Ιανουαρίου 2024

Το τρέξιμο κάνει καλό. Αυτό το κλισέ, που είναι όμως μία μεγάλη αλήθεια, το ακούμε ξανά και ξανά πολλά χρόνια τώρα. Κανένας όμως δεν μας έχει πει ακριβώς ποιο είδους τρέξιμο κάνει καλό. Είναι το γρήγορο τρέξιμο αυτό που ωφελεί περισσότερο ή μήπως είναι αυτό των μεγάλων αποστάσεων;

Αν αναρωτιέσαι και εσύ, όπως αναρωτιόμασταν και εμείς, τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί έχουμε την απάντηση. Ο μαραθώνιος σίγουρα δεν είναι για όλους. Και αν δεν προπονείσαι για να τρέξεις εκεί, τότε μάλλον οι μεγάλες αποστάσεις δε σε αφορούν. Αντιθέτως, το γρήγορο τρέξιμο μπορεί να σε ωφελήσει σε πολλά. Παρακάτω λοιπόν, ακολουθεί η λίστα με κάποια από τα πλεονεκτήματα του γρήγορου τρεξίματος έναντι αυτού των μεγάλων αποστάσεων. Και να θυμάσαι, ακόμη και αν δε μπορείς να σπάσεις κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ, μπορείς να σπάσεις το δικό σου και αυτό μετράει περισσότερο. 

1. Τρέξε γρήγορα για να "χτίσεις" χαρακτήρα

Συμβουλέψου το ρολόι σου και κράτα τους χρόνους που σημειώνεις. Μάθε να σε συγκρίνεις με τον εαυτό σου και προσπάθησε να βάζεις τον πήχη όλο και πιο ψηλά, κατακτώντας αυτό που θες κάθε φορά. Με λίγα λόγια, όταν αναγκάζεις τον εαυτό σου να προπονείται ενάντια στο ρολόι, αναγκάζεσαι να νικήσεις τα δικά σου ρεκόρ. Ενθάρρυνε τον εαυτό σου και προσπάθησε ξανά και ξανά μέχρι να πετύχεις τον στόχο σου. 

2. Η ταχύτητα θα σε απαλλάξει από την τεχνολογία

Αν αυξήσεις την ταχύτητά σου, τότε δε θα χρειάζεσαι καμία εφαρμογή παρακολούθησης της απόστασης που διανύεις. Επικεντρώσου στην ταχύτητα που θέλεις να φτάσεις και απελευθέρωσε το μυαλό σου από οτιδήποτε μπορεί να σε απασχολεί. 

3. Αν τρέξεις γρήγορα, θα τρέξεις και πιο μακριά 

Αν σε ενδιαφέρει ο μαραθώνιος, τότε να ξέρεις πως η εστίαση στο γρήγορο τρέξιμο, ειδικά σε μικρότερες αποστάσεις, θα σε βοηθήσει επίσης να δουλέψεις τον χρόνο σου. Η προσοχή στην ταχύτητα είναι ένα από τα θεμελιώδη συστατικά κάθε ποιοτικής προπόνησης τρεξίματος που δυστυχώς, παραβλέπεται συχνά από τους περισσότερους αρχάριους δρομείς. Η προπόνηση για να "νικήσεις το ρολόι" δε θα βελτιώσει μόνο την αερόβια βάση σου αλλά είναι επίσης πιθανό να σε κάνει πιο δυνατό, να ενισχύσει τη μεταβολική σου υγεία και φυσικά, να σε κάνει να νιώσεις άνετα με τις υψηλότερες ταχύτητες σε μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η πρώτη μεξικανική βελτιωμένη Porsche έχει παρατσούκλι και λέγεται 'Mariachi'

Η συνεργασία του ιάπωνα καλλιτέχνη, Akira Nakai, και του ταλαντούχου Μεξικανού βελτιωτή, Juca, "γέννησε" την Porsche 911 RWB "Mariachi".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Mark Zuckerberg, τι σου συμβαίνει;

Ο Mr. Facebook ξαφνικά δείχνει να ενδιαφέρεται για τα ρούχα που φοράει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κι αν η χρήση κάνναβης αλλάζει το DNA μας;

Σύμφωνα με μελέτη, η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επιγονιδίωμα του ανθρώπινου σώματος.