Γιατί δεν ξεκουραζόμαστε;

Για όλα φταίνε τα όρια. Και η δουλειά, βεβαίως βεβαίως.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 30 Ιανουαρίου 2024

Η ξεκούραση είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της ζωής μας και φυσικά, της καθημερινότητάς μας. Είτε είναι ο καλός ύπνος σε καθημερινή βάση είτε οι πιο χαλαροί ρυθμοί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι στιγμές ηρεμίας είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, ενώ όσο περνούν τα χρόνια η ξεκούραση τείνει να είναι όλο και πιο σημαντική, για κάποιον λόγο, δεν ξεκουραζόμαστε. Γιατί όμως;

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας μοιάζει να πρέπει πάντοτε, να είμαστε πάντα διαθέσιμοι για τη δουλειά μας. Ή έστω, υπ' ατμόν. Μερικές φορές μάλιστα, όσο μακριά και αν βρισκόμαστε από τη δουλειά μας, είναι κάπως αδύνατο να αποσυνδεθούμε εντελώς από αυτή. Κι αυτό, έχει φυσικά τις συνέπειές του αφού πολύ απλά, δεν αναπαυόμαστε.

Επίσης, οι πολλές ευθύνες που μπορεί να έχουμε στη δουλειά, μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας και ενθουσιασμού. Το ωράριο που επικρατεί γενικά είναι φυσικά κάτι που δε βοηθάει καθόλου στο να ξεκουραστούμε, όπως φυσικά ούτε και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ελευθερία στο να επιλέξει κανείς το πρόγραμμα εργασίας του. Το πότε δηλαδή, το πώς και το από πού θα δουλεύει. 

Με λίγα λόγια, το όριο μεταξύ δουλειάς και προσωπική ζωής είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε ακραία κούραση τόσο ψυχική όσο και σωματική. Ακριβώς λοιπον επειδή το όριο αυτό καταπατάται πολύ συχνά, κυρίως από τους εργοδότες αλλά και από εμάς, η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ηρεμεί. Γιατί αν δεν ξεκουραστεί το μυαλό σου, πώς θα ξεκουραστεί το σώμα σου; 

Στο τέλος της ημέρας, η ξεκούραση θα σε βοηθήσει να ισορροπήσεις τη ζωή σου και θα σου "δώσει" χώρο και χρόνο για να κάνεις τα πράγματα που πραγματικά θέλεις και που κυρίως, σε ευχαριστούν. Συνεπώς, με τύψεις ή χωρίς, πρέπει να σου την επιβάλλεις. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας