Οι 5 πιο επικίνδυνες συμβουλές διατροφής που είδαμε στο TikTok

Καλό θα ήταν, να συμβουλευόμαστε ειδικούς για τα θέματα που αφορούν την υγεία μας.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 23 Φεβρουαρίου 2024

Μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι λιγότεροι από το 20% των influencers που ασχολούνται με το fitness έχουν σπουδές στο αντικείμενο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να επιλέξει κανείς ποιες συμβουλές fitness να ακολουθήσει και κυρίως, ποιους να εμπιστευτεί. 

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, η Live Football Tickets προσπάθησε να ανακαλύψει ποιες τάσεις γυμναστικής και ποιες διατροφικές συμβουλές του TikTok είναι επικίνδυνες για την υγεία, δεδομένου του ότι αυτοί που τις προτείνουν δεν είναι ειδικοί. 

Στην παρακάτω λίστα λοιπόν, ακολουθούν τα 5 πιο επικίνδυνα διατροφικά trend που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. 

1. 75 Hard Challenge

Η πρόκληση 75 Hard Challenge έχει κατακλύσει το TikTok με πάνω από 2 δισεκατομμύρια προβολές με το hashtag #75HardChallenge, με τα οφέλη που υπόσχεται για τη σωματική και ψυχική υγεία μέσω της τήρησης των κανόνων της πρόκλησης. Η πρόκληση προϋποθέτει την τήρηση ενός διατροφικού πλάνου κατάλληλου για τους στόχους εκείνων που το εφαρμόζουν, την αποχή από το αλκοόλ και τα cheat meals, καθώς και την ολοκλήρωση δύο 45λεπτων προπονήσεων, την κατανάλωση άπειρου νερού και την ανάγνωση 10 σελίδων ενός βιβλίου κάθε μέρα. Ενώ αυτό το καθεστώς θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία θετικών συνηθειών τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία, η αποτελεσματικότητα είναι αμφισβητήσιμη γιατί δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες.  

2. 4,5 λίτρα νερού την ημέρα, για 30 μέρες 

Ο στόχος αυτής της τάσης του TikTok, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 14 εκατομμύρια προβολές, είναι το να πίνεις 4,5 λίτρα νερό την ημέρα, κάθε μέρα, για 30 ημέρες. Ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι τα οφέλη είναι λιγότερο φούσκωμα, λαμπερό δέρμα και αυξημένα επίπεδα ενέργειας, για τους ίδιους λόγους με το προηγούμενο trend, δε συστήνεται. 

3. Λήψη πρωτεΐνης πριν την προπόνηση 

Η σκέτη πρωτεΐνη πριν την προπόνηση έχει γίνει τάση στο TikTok, με τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση τους στην προπόνηση. Στις παρενέργειες της μεθόδου, συμπεριλαμβάνεται και ο ασυνήθιστα αυξημένος καρδιακός ρυθμός, ειδικά αν συνδυαστεί με καφεΐνη.

4. Διαλειμματική νηστεία 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ενέχει κάθε πρόκληση νηστείας. Μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό μια συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών για ένα χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός γιατρού ή ενός διατροφολόγου. 

5. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει γίνει τάση ως μέσο απώλειας βάρους, μείωσης του λίπους και μείωσης της όρεξης. Ωστόσο, πολυάριθμες αναφορές αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι χρήσιμο στην απώλεια βάρους, ενώ αντίθετα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Για παράδειγμα, το μηλόξυδο είναι εξαιρετικά όξινο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στο λαιμό εάν πίνεται συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα