5 τρόποι για να αξιολογήσεις σωστά ένα πρότζεκτ με crypto

Τα επιτυχημένα Tokenomics είναι η ραχοκοκαλιά μιας καλής επένδυσης, όμως δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να σκεφτούμε.

Είτε είναι η πρώτη σου φορά στον χώρο τον κρυπτονομισμάτων, είτε όχι, η αξιολόγηση ενός πρότζεκτ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ανάλυση των crypto όταν πρόκειται για επένδυση χρειάζεται πραγματική επιδεξιότητα, για να μην καταλήξεις άμεσα με άδεια χέρια. Παρακάτω βλέπεις 5 tips για να έχεις μια επιτυχημένη πρώτη (;) εμπειρία στον χώρο των Crypto. 

Συμβουλευτική επιτροπή και υποστήριξη του έργου

Ρίξτε μια ματιά στους εταίρους, τους υποστηρικτές και το συμβουλευτικό συμβούλιο του πρότζεκτ. Αυτό μπορεί να σας δώσει πολλές πληροφορίες σχετικά με την ωριμότητα και τον επαγγελματισμό του. Τα crypto πρότζεκτ που αξίζουν συχνά έχουν συνεργασίες με κορυφαίες εταιρίες του κλάδου. Για παράδειγμα, το Pantera Capital είναι το πρώτο ταμείο κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε το 2013. Επένδυσε σε πολλές επιτυχημένες δουλειές με κρυπτονομίσματα και εργαλεία που διαμορφώνουν σήμερα τον χώρο blockchain. Είναι πάντα ένα θετικό σημάδι αν μπορείτε να εντοπίσετε τέτοιους εταίρους. Άλλα γνωστά ταμεία θεωρούνται τα παρακάτω: 

  • ConsenSys Labs
  • Coinbase Ventures
  • Ethereum Foundation
  • Gitcoin Grants
  • PolyChain Capital
  • Binance
  • Blockchain Capital

> Διάβασε ακόμη: Η επανάσταση των crypto θέλει να επαναπροσδιορίσει τα βιβλία

Τρέχουσα κατάσταση του πρότζεκτ

Προσπαθήστε να προσδιορίσετε αν το έργο έχει ήδη κατασκευάσει ένα proof of concept, MVP ή αν τρέχει ένα δοκιμαστικό δίκτυο blockchain. Είναι θετικό σημάδι αν έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη του προϊόντος και έχουν προχωρήσει σε beta δοκιμές. Εάν ο κόσμος εγγράφεται εθελοντικά για να δοκιμάσει ένα προϊόν, τότε βλέπει αξία στο έργο.

Σύνθεση της ομάδας

Η σύνθεση της ομάδας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το know-how του έργου σχετικά με τη λειτουργία μιας πραγματικής εταιρείας blockchain. Το παρελθόν μας έχει δείξει ότι τα red flags σε έργα crypto μπορούν να εντοπιστούν με εξειδικευμένη ομαδική δουλειά, καθώς και μέσω εκτεταμένων ερευνών μάρκετινγκ. Όσοι έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω ταμείων δεν ανησυχούν για το δεύτερο σκέλος. Πρωταρχικό τους μέλημα είναι να παραδώσουν το συντομότερο δυνατό. 

Μακροπρόθεσμο όραμα

Ένα πρότζεκτ πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο όραμα. Οι χάρτες πορείας έχουν γίνει πια must στον κόσμο των blockchain. Είναι απαραίτητο να μαθαίνουμε από την ομάδα που θα εμπιστευτούμε, τους στόχους και το πώς θέλει να εκτελέσει την ιδέα της. Όμως χρειάζεται προσοχή γιατί πια κάθε πρότζεκτ μπορεί να δημιουργήσει έναν πλασματικό χάρτη. Είναι σημαντικό να τσεκάρετε εάν οι ημερομηνίες και τα ορόσημα τηρούνται με βάση τον χάρτη που έχει δημιουργηθεί, όμως αν χαθεί μια προθεσμία για λίγο, δεν υπάρχει λόγος να αναστείλουμε την εμπιστοσύνη μας. 

> Διάβασε ακόμη: Ένα διάγραμμα για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

Tokenomics

Τα Tokenomics είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση ενός έργου crypto. Ένα ισχυρό έργο με δυσλειτουργικά οικονομικά των token μπορεί να αποτύχει γρήγορα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά μιας επιτυχημένης επένδυσης. Το Decrypt.co περιγράφει τα tokenomics ως: "τη μελέτη του τρόπου λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων στο ευρύτερο οικοσύστημα. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως η διανομή των token, καθώς και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή κινήτρων θετικής συμπεριφοράς στο δίκτυο".

Τα κρυπτονομίσματα είναι γνωστά για τη μεταβλητότητά τους. Αυτό συχνά μετατρέπει ένα κρυπτονόμισμα σε ένα κερδοσκοπικό μέσο και όχι σε ένα λειτουργικό κουπόνι. Ο στόχος της tokenomics είναι να ανακτήσει το σκοπό του token μέσω πολύπλοκων μηχανισμών που έχουν σχεδιαστεί από έναν οικονομολόγο. Για παράδειγμα, η απόδειξη συμμετοχής (proof of stake) δίνει κίνητρα στους χρήστες με ανταμοιβές για το ποντάρισμα των token. Οι χρήστες κλειδώνουν τα token τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και λαμβάνουν μια μικρή ανταμοιβή γι' αυτό.

Αντί επιλόγου

Εν κατακλείδι, για να αποκτήσετε μια καλή πρώτη εντύπωση για την εγκυρότητα ενός πρότζεκτ, αφιερώστε τουλάχιστον δύο ώρες για να το ερευνήσετε. Διαβάστε το whitepaper τους, τις τεχνικές εξηγήσεις, αλλά και την κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να βγάλετε ένα πρώτο συμπέρασμα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα