Κι όμως, η μπύρα είναι το επενδυτικό "μυστικό" του δισεκατομμυριούχου Jim Koch

Ποιος είπε πως μπύρα και μετοχές δεν πάνε "πακέτο";

Γράφει: Esquire Editors 07 Αυγούστου 2023

Της Monica Hunter-Hart

Στόχος του δισεκατομμυριούχου Jim Koch είναι να επενδύει στο χρηματιστήριο χωρίς να αφιερώνει το μέγιστο της προσοχής του σε αυτό. Ο 74χρονος ιδρυτής της Boston Beer Co., γνωστής για τις μπύρες Sam Adams, προτιμά να περνά τον χρόνο του πειραματιζόμενος με τα προϊόντα της ζυθοποιίας.

"Δεν πιστεύω ότι έχω πιθανότητες να ξεγελάσω τους επαγγελματίες επενδυτές", λέει ο Koch. "Τα παιδιά μου λένε, 'Μήπως να επενδύσουμε στην τάδε μετοχή'; Και τους απαντώ: 'Όχι. Να θυμάστε πως όταν αγοράζετε μια μετοχή, υπάρχει κάποιος στην άλλη πλευρά της συναλλαγής που πουλάει. Και το πιθανότερο είναι να έχει περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες από εσάς’".

Αντί να πάει με το ρεύμα της αγοράς, ο Koch προτιμά την τυχαία διαφοροποίηση και τη "μηδενική δέσμευση". Τις συναλλαγές των μετοχών του δεν τις κάνει ο ίδιος ούτε κάποιος χρηματιστής, αλλά η επί χρόνια βοηθός της συζύγου του, την οποία το ζευγάρι προσέλαβε ως μπέιμπι-σίτερ πριν 20 χρόνια όταν εκείνη σπούδαζε στο κολέγιο. Κάθε δύο εβδομάδες, φτιάχνει μια λίστα με μετοχές που έχουν κινηθεί πτωτικά και επιλέγει αυθαίρετα μία μετοχή από έναν προκαθορισμένο κατάλογο δεικτών – μεταξύ των οποίων, ο S&P 500 και ο Russell 2000.

Ο Koch επισημαίνει ότι αυτή η στρατηγική έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις των περισσότερων χαρτοφυλακίων, ενώ απαιτεί λιγότερη εργασία. "Δεν θέλω να ανησυχώ γι' αυτό", εξηγεί. "Είναι βαρετό. Είναι ενοχλητικό". Προτιμά να αφιερώνει τον χρόνο του στη διοίκηση της εταιρείας που ίδρυσε το 1984 και το 2022 είχε έσοδα ύψους 2,1 δισ. δολαρίων. Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως σύμβουλος και άρχισε να παρασκευάζει μπύρα στην κουζίνα του την ίδια χρονιά, χρησιμοποιώντας μια συνταγή του προ-προπάππου του από το 1870. Χάρη σε κάποιες συνθήκες που μείωναν το κόστος, όπως η χρήση καρτοτηλεφώνων αντί για τηλεφωνική γραμμή γραφείου και η διανομή της μπύρας σε όλη τη Βοστώνη από τον ίδιο τον Koch, η Koch's Boston Beer ήταν κερδοφόρα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

H "σπιτική" μπύρα μετρούσε πολλές δεκαετίες ζωής προτού ασχοληθεί ο Koch με το αλκοόλ στα 30 κάτι του χρόνια. Ως παιδί στο Σινσινάτι, πουλούσε εφημερίδες. Αποταμίευε τα χρήματά του και σε ηλικία 12 ετών αγόρασε την πρώτη του μετοχή. Η επιλογή του ήταν η Procter & Gamble, μια εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα όπως τα Pampers, τα Cascade και τα Tide.

Ο Koch αγόρασε δύο μετοχές της P&G από έναν χρηματιστή που, όπως λέει, του χρέωσε μια "εξωφρενική" προμήθεια. Δεν τις πούλησε ποτέ: "Θα τις δώσω στον εγγονό μου". Έχει ακόμα το χαρτί του χρηματιστή.

Αυτή η μετοχή τού κόστισε 140 δολάρια, περίπου 1.400 δολάρια σε σημερινά χρήματα, και έκτοτε διασπάστηκε σε 128 μετοχές συνολικής αξίας 20.000 δολαρίων, 14 φορές πάνω από την αρχική αξία της επένδυσης. (Έχει επανεπενδύσει όλα τα μερίσματα.) Συγκριτικά, ο S&P 500 –προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό– έχει ενισχυθεί κατά περίπου 8 φορές από το 1962.

Αυτά τα κέρδη διαψεύδουν ότι ο Koch δεν είχε στόχο να αυξήσει την περιουσία του μέσω του χρηματιστηρίου. Ο ίδιος λέει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τις μετοχές για να διατηρήσει την περιουσία του. "Κερδίζεις χρήματα συγκεντρώνοντας περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο. Για να διατηρήσεις τον πλούτο σου, διαφοροποιείς το ρίσκο", εξηγεί, προσθέτοντας ότι τα χρήματά του τα κερδίζει μέσω της Boston Beer. Η τακτική του έχει λειτουργήσει: το Forbes εκτιμά ότι η αξία του Koch ανέρχεται σήμερα στα 1,6 δισ. δολάρια.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας