Η περιουσία του Joe Biden που 'αγάπησε' τα ακίνητα

Ο Biden γίνεται, συνεχώς, πλουσιότερος κάνοντας αυτό που κάνουν πολλοί 80χρονοι Αμερικανοί: επενδύσεις σε ακίνητα.

Γράφει: Esquire Editors 18 Αυγούστου 2023

Η αξία του Joe Biden σήμερα εκτιμάται στα 10 εκατ. δολάρια, από 8 εκατ. δολάρια όταν ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα. Η άνοδος αυτή δεν σχετίζεται με οικογενειακές επιχειρηματικές συναλλαγές στο εξωτερικό. Αντιθέτως, ο Biden γίνεται πλουσιότερος κάνοντας αυτό που κάνουν πολλοί 80χρονοι Αμερικανοί: επενδύσεις σε ακίνητα. Ο πρόεδρος διαθέτει δύο σπίτια στο Ντέλαγουερ, η συνολική αξία των οποίων σήμερα υπολογίζεται στα 7 εκατ. δολάρια, δηλαδή 1,8 εκατ. δολάρια περισσότερα από ό,τι όταν εκλέχθηκε στον προεδρία της χώρας.

Το πιο πολύτιμο ακίνητό του είναι μια θερινή εξοχική κατοικία 4.800 τ.μ. στο Rehoboth Beach, που εκτιμάται στα 4,5 εκατ. δολάρια. Ο Biden το αγόρασε το 2017, τη χρονιά που αποχώρησε από την αντιπροεδρία των ΗΠΑ και κέρδισε 11,1 εκατ. δολάρια, από ομιλίες και δικαιώματα για βιβλία του. Στην κατοικία υπήρξε μια προσθήκη τον Νοέμβριο 2017: μια πισίνα, η κατασκευή της οποίας στοίχισε έως και 75.000 δολάρια. Όλα αυτά έμοιαζαν σπατάλη εκείνη την περίοδο, αλλά εντέλει αποδείχθηκαν μια σοφή επένδυση. Κατά την πανδημία, οι αγοραστές ακινήτων στράφηκαν σε μεγαλύτερα σπίτια με ανέσεις όπως η κατοικία του Biden: σε απόσταση 7 λεπτών από τον ωκεανό και δίπλα σε ένα κρατικό πάρκο γεμάτο μονοπάτια για ποδήλατο. Η αξία του σπιτιού εκτιμάται σήμερα στα 4,5 εκατ. δολάρια, 1,7 εκατ. δολάρια παραπάνω από την τιμή στην οποία αγοράστηκε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαθέτει ένα ακόμη μεγαλύτερο, αν και όχι τόσο ακριβό, σπίτι στη γραφική γειτονιά Greenville του Wilmington. Η ιστορία ξεκίνησε από ένα οικόπεδο που αγόρασε ο Biden έναντι 350.000 δολαρίων το 1996. Δύο χρόνια μετά, αγόρασε ένα σπίτι αποικιακού τύπου 6.850 τ.μ., και το 2005 μια εξοχική κατοικία 1.900 τ.μ. Επί χρόνια ήταν το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Biden και το αναχρηματοδότησε επανειλημμένα μέχρι τα απροσδόκητα υψηλά έσοδα του 2017. Σήμερα η αξία του ακινήτου εκτιμάται στα 2,5 εκατ. δολάρια, 700.000 δολάρια περισσότερα από ό,τι άξιζε πριν δύο χρόνια. Μαζί, τα δύο σπίτια του Biden αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της προσωπικής του περιουσίας.

Ο πατέρας του Αμερικανού προέδρου, Joe ο Πρεσβύτερος, είχε ανοίξει διάφορες επιχειρήσεις, προτού σταθεροποιηθεί επαγγελματικά ως έμπορος αυτοκινήτων. Όταν ο Joe Jr. παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο το 1967, ο πατέρας του τού έκανε δώρο μια Corvette Stingray του 1967, πληρώνοντας τότε 5.600 δολάρια (51.000 δολάρια σε σημερινά δολάρια). Αξιοπρεπής επένδυση. Το αυτοκίνητο παραμένει στο γκαράζ του προέδρου και η αξία του σήμερα εκτιμάται στα 100.000 δολάρια.

Η αγάπη του Biden για τα ωραία ακίνητα χρονολογείται παλαιόθεν. Σε ηλικία περίπου 25 ετών, ο Biden αγόρασε τρία σπίτια και 85 στρέμματα στο Maryland, ελπίζοντας ότι μια μέρα θα τα μετατρέψει σε οικογενειακό συγκρότημα κατοικιών. Βραχυπρόθεσμα, προσπάθησε να βγάλει χρήματα από το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο, νοικιάζοντας τα σπίτια. Στο μεταξύ, ο ίδιος και η οικογένειά του ζούσαν σε μια εξοχική κατοικία, για την οποία δεν πλήρωναν ενοίκιο. Ως αντάλλαγμα, είχαν αναλάβει τη διαχείριση μιας πισίνας στην περιοχή. Τα χρήματα ήταν περιορισμένα, όπως περιέγραψε αργότερα στα απομνημονεύματά του.

Παρόλα αυτά, το 1975 αγόρασε ένα ακόμη μεγαλύτερο σπίτι: μαι έπαυλη 10.000 τ.μ. που κάποτε ανήκε σε μια ιστορική οικογένεια του Delaware, τους DuPont. Με κήπο, πισίνα, κυκλική είσοδο και κιονοστοιχία, το σπίτι ήταν εντυπωσιακό, σε τέτοιο βαθμό που οι θιασώτες της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Donald Trump, Eric, χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο ακίνητο για να κατηγορήσουν τον Biden για διαφθορά στην προεδρική εκστρατεία του 2020 (πολύ μετά την πώληση του ακινήτου από τον Biden). Η αλήθεια για το πώς το απέκτησε ήταν πιο... πεζή: ο Biden πήρε δάνειο. Με εισόδημα περίπου 43.000 δολαρίων ως γερουσιαστής εκείνη την περίοδο, δανείστηκε 160.000 δολάρια για να αγοράσει το ακίνητο έναντι 185.000 δολαρίων.

Διατήρησε το σπίτι και χάρη στην άνοδο της αξίας των ακινήτων, το χρησιμοποίησε ως... κουμπαρά. Όταν χρειαζόταν μετρητά, αναχρηματοδοτούσε το ακίνητο, παίρνοντας και άλλα δάνεια με τα χρόνια. "Πώς απέκτησαν τον πλούτο τους όλοι οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης;" ρώτησε ο Biden μια ομάδα δημάρχων νωρίτερα φέτος, δεκαετίες αφότου αγόρασε την έπαυλη DuPont. "Το 90% επένδυσε στα σπίτια του".

Αυτό έγινε και στην περίπτωσή του Biden. Το 1996, πούλησε την έπαυλη έναντι 1,2 εκατ. δολάρια και στη συνέχεια έβαλε 350.000 δολάρια για να αγοράσει ένα οικόπεδο στην περιοχή, όπου σχεδίαζε να χτίσει ένα νέο σπίτι δίπλα σε μια λίμνη. Ο Biden ανέγειρε δύο κτίρια στο οικόπεδο, δημιουργώντας την έπαυλη του Wilmington που του ανήκει έως σήμερα. Συνέχισε να αντιμετωπίζει το ακίνητο ως κουμπαρά, αναχρηματοδοτώντας το επανειλημμένα στην πάροδο των ετών. Όταν έγινε αντιπρόεδρος, οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ μίσθωσαν την εξοχική κατοικία, καταβάλλοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- ετήσιο ενοίκιο ύψους 26.400 δολάρια.

Μια χρονιά, οι γιοι του Biden, Μπο και Χάντερ, πλήρωσαν για τη μηχανική αναβάθμιση της Corvette. Αλλά τα χρήματα εξακολουθούσαν να αποτελούν πρόβλημα για την οικογένεια, ειδικά όταν ο Μπο αρρώστησε από καρκίνο, και εντέλει αποβίωσε λόγω αυτής της ασθένειας το 2015. Ο Joe Biden σκέφτηκε να πουλήσει το σπίτι του στο Wilmington για να συνδράμει στα ιατρικά έξοδα. Ο Barack Obama τού είπε ότι αν χρειαζόταν επιπλέον χρήματα, μετά χαράς θα του κάλυπτε τα έξοδα.

Πολύ μεγάλη εισροή μετρητών υπήρξε αφότου αποχώρησε ο Biden από τον Λευκό Οίκο ως αντιπρόεδρος. Το 2017 τα εισοδήματά του ανήλθαν στα 11,1 εκατ. δολάρια, το 2018 στα 4,6 εκατ. δολάρια, το 2010 στο 1 εκατ. δολάρια και το 2020  στις 630.000 δολάρια - χρονιά που εξελέγη πρόεδρος. Μεταξύ της θητείας του ως αντιπροέδρου και προέδρου, η καθαρή αξία του Biden εκτινάχθηκε από τα 2,5 εκατ. δολάρια στα 8 εκατ. δολάρια.

Σήμερα είναι ακόμη πιο πλούσιος, χάρη στην ακίνητη περιουσία του. Ο Biden, που ποτέ δεν ήταν πολύ καλός στο να επενδύει σε μετοχές, διαθέτει σημαντικό ποσό σε μετρητά. Ο ίδιος μαζί με την Πρώτη Κυρία της χώρας, Jill Biden, έχουν επενδύσει λιγότερα από 310.000 δολάρια στην αγορά, όλα σε αμοιβαία κεφάλαια. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα ποσά. Ο πρόεδρος εισπράττει 400.000 δολάρια τον χρόνο ως αμοιβή, συν περίπου 250.000 δολάρια από συντάξεις.

Αν χρειαστεί επιπλέον ρευστότητα, ο Biden μπορεί πάντα να δανειστεί με εξασφάλιση τις μετοχές του. Στα τέλη του 2022, ο πρόεδρος πήρε μια πιστωτική γραμμή για το ακίνητο στο Rehoboth, αντλώντας μέχρι και 250.000 δολάρια. Ένα περιουσιακό στοιχείο που ο Biden δεν σκέφτεται να εκμεταλλευθεί την αξία του είναι η Corvette. "Μου λένε ότι αξίζει πολλά χρήματα", δήλωσε ο Biden πέρυσι από τον Λευκό Οίκο. "Αλλά ξέρω ότι αν την πουλήσω ποτέ, ο Μπο θα κατέβει από τον ουρανό και θα με επιπλήξει".

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα