Πόσα χρήματα βγάζουν οι αστροναύτες;

Σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρός ο μισθός τους, αλλά πιθανώς να είναι λιγότερα απ' όσα φαντάζεσαι.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 11 Σεπτεμβρίου 2023

Οι αστροναύτες, οι γενναίοι εξερευνητές του σύμπαντος, πάντα ωθούσαν τη φαντασία μας στα άκρα. Ενώ οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές έχουν δώσει μια γεύση από τις φανταστικές περιπέτειές τους, η πραγματικότητα του να γίνεις αστροναύτης είναι μια αυστηρή διαδικασία, που απαιτεί εξαιρετική φυσική και εκπαιδευτική προετοιμασία.

Τι γίνεται όμως με τους μισθούς τους; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα χρήματα κερδίζουν; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει -είναι σίγουρα διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά ίσως όχι το "αστρονομικό" ποσό που θα περίμενες για ένα τόσο εξειδικευμένο και υψηλού κινδύνου επάγγελμα.

Οι μισθοί των αστροναυτών

Ο μισθός ενός αστροναύτη ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα στην οποία εργάζεται και το επίπεδο της εμπειρίας του. Ωστόσο, μπορούμε να υπολογίσουμε ένα αξιόπιστο εύρος. Οι αστροναύτες που εργάζονται για τη NASA, την πιο γνωστή διαστημική υπηρεσία στον κόσμο, συνήθως κερδίζουν μεταξύ 66.000 και 144.000 δολαρίων ετησίως. Αυτό μεταφράζεται σε ένα μηνιαίο εισόδημα που κυμαίνεται από 5.000 έως 12.000 δολάρια, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι ακαθάριστες αποδοχές και όχι καθαρό εισόδημα.

Στην Ευρώπη, οι μισθοί των αστροναυτών είναι παρόμοιοι. Όσοι συνδέονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) κερδίζουν περίπου 4.500 ευρώ μηνιαίως, τα οποία αυξάνονται σε 6.000 ευρώ μετά τον πρώτο χρόνο και σε 7.000 ευρώ μετά το πρώτο τους διαστημικό ταξίδι. Στην Ιταλία, οι εκτιμήσεις για τις μηνιαίες αποδοχές κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ, ευθυγραμμιζόμενες με τα στοιχεία στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ενώ τα ποσά αυτά είναι αναμφισβήτητα σημαντικά, δεν είναι υπέρογκα. Για να το θέσεις σε ένα πλαίσιο, σκέψου ότι ένας συμβολαιογράφος, ένα επάγγελμα γνωστό για τα γενναιόδωρα εισοδήματά του, κερδίζει κοντά στα 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Θέλεις να γίνεις αστροναύτης;

Τώρα που έχεις μια ιδέα για τους μισθούς των αστροναυτών, ίσως σε ενδιαφέρει να γίνεις. Πρόκειται για ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι υποψήφιοι αστροναύτες είναι συνήθως κάτοχοι πτυχίων σε επιστημονικούς ή τεχνικούς τομείς, όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η μηχανική ή η ιατρική. Αν και είναι εφικτό να γίνει κανείς αστροναύτης με πτυχία ανθρωπιστικών ή οικονομικών επιστημών, είναι αναμφίβολα πιο δύσκολο.

ΑστροναύτηςiStock / peepo

Παράλληλα, οι αστροναύτες πρέπει να βρίσκονται σε άριστη σωματική και ψυχική κατάσταση λόγω του ακραίου στρες και του κινδύνου που συνδέεται με την εργασία τους. Οι αυστηρές ιατρικές και ψυχολογικές αξιολογήσεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας επιλογής.

Πού εργάζονται οι αστροναύτες;

Οι κύριοι διαστημικοί οργανισμοί παγκοσμίως είναι η NASA στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ESA στην Ευρώπη. Πολλές χώρες έχουν τις δικές τους εθνικές διαστημικές υπηρεσίες, όπως η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI) στην Ιταλία, ενώ έχουμε και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος στην Ελλάδα, από το οποίο όμως δεν πρόκειται να δούμε σύντομα Έλληνες αστροναύτες. Όσον αφορά στις υπόλοιπες διαστημικές υπηρεσίες, το να γίνεις αστροναύτης σε αυτές τις χώρες προϋποθέτει συνήθως τη συμμετοχή σε άκρως ανταγωνιστικούς δημόσιους διαγωνισμούς, οι οποίοι απαιτούν όχι μόνο υψηλού επιπέδου επαγγελματικά προσόντα αλλά και συγκεκριμένα σωματικά και ψυχολογικά κριτήρια.

Συμπερασματικά, ενώ οι μισθοί των αστροναυτών είναι αναμφίβολα υψηλοί, δεν είναι υπερβολικοί. Η πορεία προς το επάγγελμα του αστροναύτη έχει μεγάλες δυσκολίες και ο ανταγωνισμός είναι έντονος, καθιστώντας την καριέρα αυτή μια απαιτητική, αλλά ανταποδοτική καριέρα για όσους έχουν το πάθος και την αφοσίωση να εξερευνήσουν το σύμπαν.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα