H Αμερική πάσχει από talent drain. Πώς θα το αντιμετωπίσει;

Ένα σύννεφο πλανάται πάνω από τις σύγχρονες εργασιακές πολιτικές και έχει να κάνει με τον ηλικιακό αποκλεισμό.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 14 Φεβρουαρίου 2024

Ο αμερικανικός εργασιακός χώρος, αλλά και ο ευρύτερος παγκοσμίως, υφίσταται μια σημαντική αλλαγή τον τελευταίο καιρό, που απαιτεί προσοχή. Δεν πρόκειται απλώς για προσαρμογή στον πληθωρισμό ή τις πιέσεις της αγοράς, αλλά για την αντιμετώπιση του talent drain, το οποίο απειλεί να αναδιαμορφώσει το εργασιακό τοπίο.

Τι είναι το talent drain

Το φαινόμενο talent drain αναφέρεται στη σημαντική απώλεια ειδικευμένων επαγγελματιών, ιδίως εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, από την αγορά εργασίας λόγω συνταξιοδότησης ή ακούσιας αποχώρησης. Αυτή η έξοδος αποτελεί μια τρομερή πρόκληση για τις εταιρείες στις ΗΠΑ, ενώ επιδεινώνεται περαιτέρω για τις παγκόσμιες εταιρείες που παλεύουν με παρόμοια ζητήματα σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Στο επίκεντρο αυτής της πρόκλησης βρίσκεται το πανάρχαιο ζήτημα του ηλικιακού ρατσισμού, το οποίο είναι παγιωμένο στις εταιρικές δομές. Η επικρατούσα νοοτροπία, που χαρακτηρίζεται από ξεπερασμένα πρότυπα, συχνά παραγκωνίζει τους ηλικιωμένους εργαζόμενους, καταπνίγοντας τις δυνατότητές τους, αγνοώντας παράλληλα τον πλούτο της εμπειρίας που μπορούν να προσφέρουν.

H Αμερική πάσχει από talent drain. Πώς θα το αντιμετωπίσει;iStock / shapecharge

Ωστόσο, μέσα σε αυτή τη δημογραφική αναταραχή κρύβεται μια ευκαιρία για μετασχηματισμό. Ενθαρρυντικό είναι βέβαια το γεγονός ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της αξίας που προσφέρουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας στο εργατικό δυναμικό. Οι πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην παράταση της σταδιοδρομίας και στην προώθηση της συμμετοχικότητας μεταξύ των γενεών κερδίζουν έδαφος, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή για τους εργασιακούς χώρους, χωρίς ηλικιακούς αποκλεισμούς.

Αυξάνονται σταθερά οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας

Οι αριθμοί λένε πολλά. Το ηλικιακά μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό στην Αμερική έχει γνωρίσει εκθετική αύξηση, με τις προβλέψεις να υποδεικνύουν σημαντική συμβολή στη συνολική επέκταση του εργατικού δυναμικού την επόμενη δεκαετία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 45 έως 64 ετών στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα, υπογραμμίζοντας τη μεταβαλλόμενη δυναμική των δημογραφικών στοιχείων στον τομέα της απασχόλησης.

Πέρα όμως από τα στατιστικά στοιχεία, βρίσκεται μια θεμελιώδης αλήθεια: η επιθυμία και η ικανότητα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στο επάγγελμά τους. Με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται και την αυξανόμενη προτίμηση για παρατεταμένη σταδιοδρομία, υπάρχει μια αισθητή στροφή προς τον επαναπροσδιορισμό της παραδοσιακής έννοιας της συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, παρά τις εξελισσόμενες τάσεις, οι εταιρικές πολιτικές παραμένουν κολλημένες σε πρακτικές που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Από τη στασιμότητα της επαγγελματικής εξέλιξης έως τα ξεπερασμένα προγράμματα κατάρτισης, οι θεσμικές προκαταλήψεις εξακολουθούν να εμποδίζουν τις δυνατότητες των έμπειρων επαγγελματιών. Μην ξεχνάμε ότι οι overqualified "στοιχίζουν" περισσότερα σε μισθούς.

Καταργώντας τους ηλικιακούς φραγμούς

Εντούτοις, το ρεύμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Οι προοδευτικά σκεπτόμενες εταιρείες επαναξιολογούν την προσέγγισή τους στη διαχείριση ταλέντων, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη της καλλιέργειας του εργατικού δυναμικού που αποτελείται από πολλές διαφορετικές γενιές. Καταργώντας τους ηλικιακούς φραγμούς και εντρυφώντας σε μια κουλτούρα συμμετοχικότητας, δείχνουν περισσότερο έτοιμες από ποτέ να αξιοποιήσουν όλο το φάσμα των ταλέντων που διαθέτουν. Έστω και ακούσια, εξαιτίας της εν λόγω ανάγκης.

Καθώς οι επιχειρήσεις περιηγούνται στην πολυπλοκότητα ενός μετα-πανδημικού κόσμου, η διατήρηση και η ενδυνάμωση των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας αναδεικνύονται σε επιτακτική στρατηγική. Πέρα από την απλή εταιρική ευθύνη, πρόκειται για τη διατήρηση του ανεκτίμητου περιουσιακού στοιχείου που οδηγεί στην επιτυχία του κάθε οργανισμού: τους ανθρώπους του.

Παράλληλα, αναδύονται καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Από στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης έως ευέλικτες διαδρομές σταδιοδρομίας, οι εταιρείες υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση ταλέντων που ξεπερνά τους ηλικιακούς περιορισμούς. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της L'Oréal, "L'Oréal για όλες τις γενιές", αποτελούν παράδειγμα αυτής της δέσμευσης για την προώθηση μιας κουλτούρας στο χώρο εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις ηλικίες.

Βέβαια, η πορεία αυτή απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια και συλλογική δράση. Από την καταπολέμηση των βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων έως τον επαναπροσδιορισμό των παραδοσιακών μοντέλων συνταξιοδότησης, χρειάζεται μια θεμελιώδης επανεκτίμηση των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα