5 κακές συνήθειες στη δουλειά που σου στερούν την επιτυχία

Αν αποφύγεις τα παρακάτω, τότε μπορεί και να γίνεις επιτυχημένος. Ή τουλάχιστον, συμπαθητικός.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 22 Φεβρουαρίου 2024

Το πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι τοξικές εργασιακές συνήθειες στην πορεία σου προς την επιτυχία, με τη μορφή φυσικά εμποδίου, ίσως και να μη μπορείς να το φανταστείς.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι μια θετική στάση μπορεί να επηρεάσει αντίστοιχα την ανάπτυξη της καριέρας σου και, ομοίως, η αρνητική συμπεριφορά στο γραφείο ή γενικότερα στο χώρο εργασίας μπορούν να έχουν -και έχουν- το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια σειρά μελετών και αναλύσεων δεδομένων αναζήτησης στο Google αποκάλυψε πρόσφατα ότι υπάρχουν 5 κύριες τοξικές εργασιακές συνήθειες που συνεχίζουμε να έχουμε και που μας κάνουν κακό. 

Αν θες να μάθεις ποιες είναι αυτές, τσέκαρε την παρακάτω λίστα.

1. Το κουτσομπολιό 

Αν είσαι κουτσομπόλης τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν είσαι αυτό που λέμε επαγγελματίας ή απλώς, κανένας δε μπορεί να σε εμπιστευτεί. Αυτή η τοξική συνήθεια στη δουλειά, θα κάνει τους ανθρώπους γύρω σου να αμφισβητούν τις πληροφορίες που μοιράζονται μαζί σου και θα τους κάνει επίσης να σε βλέπουν ως όχι και τόσο σοβαρά εργαζόμενο. Όχι άδικα. 

2. Η αναβλητικότητα 

"Αν μπορείς να το κάνεις αύριο, κάν᾽ το σήμερα- αν μπορείς να το κάνεις σήμερα, κάν᾽ το τώρα". Αυτό στο οποίο ουσιαστικά παραπέμπει αυτή η διάσημη παροιμία είναι η ιδέα ότι πρέπει να κάνετε τα πράγματα στην παρούσα στιγμή αντί να τα αφήνετε για αργότερα (και μετά αργότερα και αργότερα). Οι αναβλητικοί τείνουν να είναι λιγότερο επιτυχημένοι από τους προνοητικούς ανθρώπους, επειδή οι προνοητικοί άνθρωποι είναι απλώς αποφασιστικοί.

3. Η αποφυγή των ευθυνών

Οι αποτυχίες και τα λάθη είναι μέρος της πορείας προς την επιτυχία, αλλά μια τοξική εργασιακή συνήθεια που σχεδόν πάντα θα σε εμποδίζει είναι να μην αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα λάθη που κάνεις. Οι άνθρωποι που κατηγορούν οποιονδήποτε άλλον και αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις αποτυχίες που έχουν βιώσει είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους και παίρνουν την ευκαιρία να μάθουν από αυτές.

4. Το να παίρνεις εύσημα για τις επιτυχίες άλλων 

Αν γνωρίζεις ότι είχες ελάχιστο ή καθόλου ρόλο σε οποιοδήποτε επιτυχημένο έργο στο οποίο "συμμετείχες", το να διασφαλίσεις ότι όλοι θα γνωρίζουν λανθασμένα ότι είσαι ο δημιουργός αυτής της επιτυχίας δεν είναι καλό, στο υπογράφουμε. Σκέψου απλώς πώς θα ένιωθες αν κάποιος προσπαθούσε να πάρει εύσημα για δική σου δουλειά.

5. Η μετατόπιση ευθυνών

"Αν θες να γίνει κάτι σωστά, τότε κάν᾽το μόνος σου". Αν συνεχώς αναθέτεις πράγματα σε άλλους, τότε να είσαι σίγουρος πως θα γίνεις ο πιο αντιπαθητικός σε ολόκληρο το γραφείο. Μπορείς και εσύ να κάνεις πράγματα, μη βαριέσαι. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα