Roku, το gin του Ανατέλλοντος Ηλίου

Μετά το ουίσκι, η Ιαπωνία φιλοδοξεί να πιάσει κορυφή και στο gin.

Πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα και πιο συγκεκριμένα περίπου στο 1930, ο νεαρός χημικός Masataka Taketsuru επέστρεφε στην Ιαπωνία από τη Γλασκόβη. Έχοντας μάθει την τεχνική της απόσταξης από τους 'ειδικούς' Σκωτσέζους, αποφάσισε να ιδρύσει το αποστακτήριο Yamazaki (στις μέρες μας βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας Suntory και φημίζεται για τα περίφημα ουίσκι του). Στο φιλόδοξο project είχε και τη βοήθεια του Shinjiro Torii - ο τελευταίος έμελλε να εξελιχθεί στον πατριάρχη του ιαπωνικού gin.

Η ιστορία ενός (ιαπωνικού) gin

Ήδη από τα 20 του χρόνια, ο Torii είχε ένα φιλόδοξο όσο και ελκυστικό όραμα: Να δημιουργήσει αυθεντικά ιαπωνικά spirits ανώτερης ποιότητας, που θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη να απολαύσει.

> Διάβασε ακόμη: To Stray Dog είναι ένα κορυφαίο gin με φιλοζωικές ανησυχίες

Ταξίδεψε πολύ, διάβασε περισσότερο και πειραματίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό (μεταξύ άλλων με ουίσκι, μπράντι και κρασί) προτού καταλήξει να δημιουργήσει το πρώτο του gin, πίσω στο 1936. 

Μαζί με τους συνεργάτες του δε σταμάτησαν ποτέ τη σκληρή δουλειά και τη διαρκή αναζήτηση ώστε το προϊόν τους να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται διαρκώς.

Γιατί κάνει τη διαφορά

Το Roku gin λοιπόν είναι ένα ευγενές απόσταγμα της κατηγορίας του, που ξεχωρίζει αρχικά για τη σχολαστική ισορροπία των αρωμάτων και των γεύσεων. 

Στη μύτη είναι το άνθος κερασιού και το πράσινο τσάι τα στοιχεία που κυριαρχούν, παρέχοντας ένα γλυκό, σχεδόν ανθικό άρωμα. Το στόμα του είναι πολυεπίπεδο και σύνθετο, με αρμονική γεύση που είναι αποτέλεσμα του blending διαφόρων βοτανικών.

> Διάβασε ακόμη: Οι 100 σημαντικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2021

Δεν παύει στιγμή να είναι ένα παραδοσιακό gin, με προσαρμοσμένες ιαπωνικές βοτανικές νότες, από τις οποίες υπερέχει το yuzu. Η υφή του παραμένει πάντοτε λεία και μεταξένια. 

Στο φινίρισμα διακρίνει κανείς μία τραγανότητα με το sansho να βρίσκεται στο επίκεντρο, δίνοντας μία λίγο πιο πιπεράτη και πικάντικη αίσθηση. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.