Έτσι πίνεται η βότκα σύμφωνα με τους Ρώσους

Ένας στερεοτυπικός μεν, αποτελεσματικός δε, οδηγός για το μάλλον πιο υποτιμημένο spirit.

Ό,τι είναι το ρούμι για την Καραϊβική και το ουίσκι για τη Σκωτία είναι η βότκα για την Ευρασία. Σχεδόν οπουδήποτε στην αχανή χώρα που συνδέει τη βόρεια πλευρά της Ευρώπης μ’ εκείνη της Ασίας θα συναντήσεις βότκα. Αυτό δε σημαίνει αυτομάτως πως δεν υπάρχουν βότκες από άλλες χώρες, που μάλιστα διαφέρουν όσον αφορά κάποια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι παραδοσιακές βότκες από την Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο "επιθετικές", δυνατές και βαριές, ενώ εκείνες της δυτικής παραγωγής, όπως, π.χ., αυτές από τη Σουηδία (Absolut), την Ολλανδία (Ketel One) ή η γαλλική από σταφύλι (Cîroc), που είναι πιο απαλές, πιο "εύκολες".

Ο ορισμός 

Σύμφωνα με τον ορισμό της από το Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, πρόκειται για "ένα ουδέτερο και διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών αλλά και άλλων υλών" (οποιοδήποτε υλικό εμπεριέχει σάκχαρα μπορεί να μετατραπεί σε ποτό), κάτι που θα έπρεπε να επιτρέπει την ευελιξία προς αυτή στο μεγαλύτερο βαθμό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Έτσι πίνεται η βότκα σύμφωνα με τους Ρώσους

H βότκα είναι το μοναδικό ευγενές ποτό που δεν περνάει από βαρέλι – δεν παλαιώνει. Την όποια "ευγένειά" της την οφείλει στις διαδοχικές αποστάξεις και στα διαφορετικά υλικά/φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε καθεμία από αυτές.

> Διάβασε ακόμη: Μήπως πίνουμε όπως τη δεκαετία του 1920;

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, να αναφέρουμε ότι η τσικουδιά που προέρχεται από το "ευγενές" σταφύλι αποστάζεται μία φορά. Το τσίπουρο περνάει δύο φορές απόσταξη. Τα κορυφαία ελληνικά τσίπουρα περνούν από τρεις αποστάξεις. Κάποια μπαίνουν και σε βαρέλι, όπου αποκτούν χρώμα, γεύση, οσμές. Η βότκα οφείλει να παραμένει "άχρωμη" και "άοσμη". Ο εξευγενισμός αλλάζει μόνο την υφή της: γίνεται "ελαιώδης", πιο "παχιά" στη γεύση.

Ποτέ χωρίς σκοπό

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι πως στην κουλτούρα της βότκας, αυτή δεν πίνεται ποτέ χωρίς σκοπό. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι πολύ υψηλότερη από άλλες επιλογές.

Το απαραίτητο σφηνάκι

Παρότι η βότκα αποτελεί αλκοολική βάση για πολλά και εξαιρετικά δημοφιλή cocktails, οφείλει να δοκιμάζεται σκέτη και σε shot. Σύμφωνα με αρκετούς Ρώσους bartenders, ένας πολύ βασικός κανόνας είναι να πλαισιώνεται πάντοτε με φαγητό.

ΒΟΤΚΑ

"Το να πίνεις καλή βότκα με καλή παρέα στη Μόσχα, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αν δεν υπάρχει φαγητό στο τραπέζι" υποστηρίζει μία δημοφιλής φράση στη σφαίρα των νέων Ρώσων μπάρμπεν και ποιοι είμαστε εμείς για να διαφωνήσουμε μαζί τους;

Η θερμοκρασία

Το να βγάλεις μία φιάλη βότκα απευθείας από την κατάψυξη, ίσως και να μην είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, εν αντιθέσει με ό,τι μπορεί να πίστευες. Οι Ρώσοι γενικά φοβούνται να παγώσουν τη βότκα τους και επιλέγουν απλά τη λύση του ψυγείου για λίγα μόλις λεπτά πριν το σερβίρισμα.

> Διάβασε ακόμη: Πότε θα σταματήσει το εμπάργκο των bartenders στη βότκα;

Τα cocktails 

ΚΟΚΤΕΪΛ ΜΕ ΒΟΤΚΑ

Ασφαλώς και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να απολαμβάνεις τη βότκα σε cocktail. Το Moscow Mule, το White Russian και τα υπόλοιπα θα κάνουν τη δουλειά, ασχέτως του αν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη μαμά Ρωσία.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.